Stejné rysy v obličeji, podobně tmavé vlasy i úsměv. Renata Němcová se o psaní nikdy nepokoušela, podobu se svou praprapraprababičkou v sobě ale nezapře. „V rámci studií jsem leccos napsat musela, bavilo mě to, ale co se týče literárních ambicí, ty jsem nikdy neměla,“ směje se.

Prý nikdy nepřečetla ani všechny Boženiny knihy! „Řadu ano, ale všechny ne,“ prozradila. Že nemá s Boženou stejné příjmení náhodou, si nechávala spíš pro sebe, byť se vždycky našel někdo, kdo objevil její slavný rodokmen.

Po svatbě si ale manželovo příjmení nevzala. „Jsem na Němcovou hrdá, i všechny moje tři děti mají moje příjmení, domluvili jsme se na tom s manželem. Mám malé Němce, dva syny a dceru,“ říká Renata, která pracuje jako logopedka a učitelka.

VIDEO: Našli jsme pravnučku Boženy Němcové: Z té podoby až mrazí!

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Našli jsme pravnučku Boženy Němcové: Z té podoby až mrazí! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

Na otázku, jestli byla legendární česká autorka opravdu taková nekonvenční žena s velkým kulturním rozhledem, ale odpovědět nedokáže. Vzpomínky se za těch několik generací od spisovatelčiny smrti v roce 1862 poztrácely.

„Není tam kontinuita přímého předávání informací, všichni zemřeli dříve, než svým dětem mohli něco vyprávět. Máme domněnky, názory, útržky vzpomínek předků. Prakticky nic víc, než co se dočtete v dopisech, knihách,“ dodává Renata Němcová.

Třetí díl minisérie Božena sledujte 17. ledna na ČT1 od 20:10.

 

Fotogalerie
108 fotografií