Výhodou lišek je, že prakticky nejsou červivé, obsahují totiž insekticidní látky, díky kterým muškám nevoní. Pokud jste na ně v lese zrovna neměli štěstí, dají se čerstvé lišky koupit na farmářských trzích a v některých supermarketech.
Díky delikátní jemně kořenité chuti, jemné ovocné vůni a pevné konzistenci je můžete zpracovat na různé způsoby, jako jedny z mála hub se ale nedají usušit, protože tím tvrdnou a hořknou. Z čerstvých můžete uvařit nejen polévku, ale třeba i guláš, omáčku, rizoto, hodí se k těstovinám i bramborovým gnocchi, skvělé jsou jen tak orestované na másle jako příloha k tmavým masům i rybě. Vynikající jsou i naložené.
Recept na polévku z lišek se smetanou
Jestli si ale s nějakou ingrediencí tyhle houby opravdu rozumí, je to smetana – v kombinaci s ní totiž jejich chuť vyzní nejvýrazněji. Máme pro vás proto recept na liškovou polévku se smetanou, kterou zvládne uvařit i kuchař začátečník.
Suroviny (na 4 porce):
400 g čerstvých lišek
50 g másla + 40 g na jíšku
3 šalotky
1 stroužek česneku
4 střední brambory
400 ml vývaru (zeleninový, drůbeží, hovězí)
330 ml smetany ke šlehání
hladká mouka
ocet
cukr krupice
drcený kmín
majoránka
sůl
pepř mletý
čerstvá hladkolistá petrželka
Postup:
1. Lišky očistěte. Zbavte je velkých nečistot, dejte do cedníku a rychle, ale důkladně je propláchněte ve studené vodě, nechte je oschnout.
2. Větší očištěné suché lišky překrájejte na půlky, ty menší můžete nechat vcelku. Oloupané brambory nakrájejte na menší kostičky.
3. Šalotky nakrájejte nadrobno a na rozpáleném másle je za stálého míchání orestujte do sklovata.
4. Přidejte lišky, prolisovaný česnek, špetku drceného kmínu a opět za stálého míchání vše zarestujte.
5. Zalijte vývarem, přidejte brambory, sůl a pepř a vařte, dokud brambory nejsou poloměkké.
6. Mezitím si na másle udělejte jíšku.
7. Polévku s ní zahustěte a nechte 15–20 minut provařit. Pokud chcete mít polévku krémovou, rozmixujte ji tyčovým mixérem.
8. Nakonec přilijte smetanu, přidejte trochu rozemnuté majoránky, dochuťte octem, cukrem a ještě 5 minut povařte.
9. Servírujte posypané nadrobno nasekanou hladkolistou petrželkou. Do krémové verze můžete přidat na másle osmažené krutony z bagety nebo tmavého chleba.