Lišky rostou od léta do podzimu v listnatých a jehličnatých lesích a často na ně narazíte podél cesty. Takže se vám snadno stane, že se vrátíte z vycházky s nečekaným úlovkem. Připravte si z těchto hub smetanovou omáčku – právě v té totiž jejich chuť skvěle vynikne.
Recept na omáčku z lišek
Suroviny na 4 porce:
400 g lišek
3 cibule
hrst hladké mouky
200 ml smetany
hovězí vývar
olivový olej
Postup:
1. Očistěte lišky, cibuli nakrájejte na kostičky a nechte ji zesklovatět na olivovém oleji.
2. Přidejte houby, orestujte a přidejte hovězí vývar.
3. Osolte, opepřete a nechte dusit doměkka.
4. Zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě.
5. Nechte povařit deset minut a přilijte smetanu.
Domácí knedlíky
Suroviny:
350 ml mléka
8 žemlí z předchozího dne
svazek petrželky
svazek pažitky
½ svazku majoránky
3 vejce
pepř, sůl
Postup:
1. Žemle nakrájíme na tenké plátky a pokapeme horkým mlékem. Necháme 15 minut odležet.
2. Mezitím si opláchneme bylinky, osušíme a najemno nasekáme.
3. K žemlím přidáme posekanou pažitku, majoránku, petrželku a vejce. Osolíme a opepříme.
4. Vše dobře promícháme a z hmoty utvoříme 12 knedlíků.
5. Ve vroucí osolené vodě knedlíky zvolna vaříme asi 15 minut.
Vepřová plec
Maso osolte, opepřete a dejte asi na hodinu a půl péct do trouby na 200 °C. Čas od času ho podlijte vývarem. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.