Tuhle vydatnou houbovou pochoutku budou milovat dospělí i děti. Žampiony jsou navíc bohaté na vitamíny C, B a D a minerální látky a pokud zrovna není jejich sezona, seženete je celoročně v obchodě. Na vaření můžete použít i žampiony v plechovce.
Recept na žampionovou omáčku
Suroviny:
500 g žampionů
200 g zakysané smetany
400 ml silného zeleninového vývaru
1 lžíce hotové jíšky
1 lžíce másla
svazek petrželky
pepř, sůl
Postup:
- Žampiony očistíme a nakrájíme je na stejnoměrné plátky.
- V kastrolu rozehřejeme máslo a žampiony na něm opečeme.
- Přilijeme zeleninový vývar a dusíme 10 minut na mírném ohni.
- Přimícháme zakysanou smetanu, zahustíme jíškou a ochutíme.
- Petrželku opereme, lístky otrháme, nasekáme a přimícháme do omáčky.
- Omáčku podáváme s domácími knedlíky.
Recept na domácí knedlíky
Suroviny:
350 ml mléka
8 žemlí z předchozího dne
svazek petrželky
svazek pažitky
½ svazku majoránky
3 vejce
pepř, sůl
Postup:
- Žemle nakrájíme na tenké plátky a pokapeme horkým mlékem. Necháme 15 minut odležet.
- Mezitím si opláchneme bylinky, osušíme a najemno nasekáme.
- K žemlím přidáme posekanou pažitku, majoránku, petrželku a vejce. Osolíme a opepříme.
- Vše dobře promícháme a z hmoty utvoříme 12 knedlíků.
- Ve vroucí osolené vodě knedlíky zvolna vaříme asi 15 minut.
- Vyjmeme je děrovanou sběračkou a podáváme se žampionovou omáčkou.