Tuhle vydatnou houbovou pochoutku budou milovat dospělí i děti. Žampiony jsou navíc bohaté na vitamíny C, B a D a minerální látky a pokud zrovna není jejich sezona, seženete je celoročně v obchodě. Na vaření můžete použít i žampiony v plechovce.

Recept na žampionovou omáčku

Suroviny:

500 g žampionů
200 g zakysané smetany
400 ml silného zeleninového vývaru
1 lžíce hotové jíšky
1 lžíce másla
svazek petrželky
pepř, sůl

Postup:

  1. Žampiony očistíme a nakrájíme je na stejnoměrné plátky.
  2. V kastrolu rozehřejeme máslo a žampiony na něm opečeme.
  3. Přilijeme zeleninový vývar a dusíme 10 minut na mírném ohni.
  4. Přimícháme zakysanou smetanu, zahustíme jíškou a ochutíme.
  5. Petrželku opereme, lístky otrháme, nasekáme a přimícháme do omáčky.
  6. Omáčku podáváme s domácími knedlíky.

Recept na domácí knedlíky

Suroviny:

350 ml mléka
8 žemlí z předchozího dne
svazek petrželky
svazek pažitky
½ svazku majoránky
3 vejce
pepř, sůl

Postup:

  1. Žemle nakrájíme na tenké plátky a pokapeme horkým mlékem. Necháme 15 minut odležet.
  2. Mezitím si opláchneme bylinky, osušíme a najemno nasekáme.
  3. K žemlím přidáme posekanou pažitku, majoránku, petrželku a vejce. Osolíme a opepříme.
  4. Vše dobře promícháme a z hmoty utvoříme 12 knedlíků.
  5. Ve vroucí osolené vodě knedlíky zvolna vaříme asi 15 minut.
  6. Vyjmeme je děrovanou sběračkou a podáváme se žampionovou omáčkou.