Holubinka mandlová   holubinka namodralá  holubinka nazelenalá  holubinka révová  holubinka vrhavka  

Holubinka mandlová

To, že někteří houbaři raději nesbírají holubinky, je veliká škoda hlavně u mandlové, která patří pro svoji lahodnou a nasládlou chuť mezi delikatesy. Jak ji bezpečně poznat? A co všechno z ní můžete vykouzlit v kuchyni?

Holubinka namodralá

Lidé, kteří houbám rozumějí, ji považují za jednu z nejchutnějších. V kuchyni má všestranné využití, kdybyste ale měli vyzkoušet jen jeden recept, přidejte ji do smaženice. Proč právě do tohoto jídla a jak vlastně namodralou holubinku v lese bezpečně poznat?

Holubinka nazelenalá

Je to typicky letní houba, která roste hojně i za sucha a svojí jemně nasládlou chutí po oříšcích patří mezi nejlepší holubinky vůbec. Určitě se vyplatí naučit se její typické znaky a přidat ji na seznam sbíraných hub.

Holubinka vrhavka

Díky svojí nádherné barvě právem patří mezi nejkrásnější holubinky, do košíku ale nepatří. Jde totiž o ostře palčivou, nejedlou houbu, která způsobuje nevolnost. Jak holubinku vrhavku v lese poznat a nezaměnit ji s jedlými holubinkami mandlovou nebo jahodovou?

Holubinka révová

Takovou vůni byste v lese nečekali! Holubinka révová je silně cítit po slanečcích, tím se ale při sběru nenechte odradit. Její odér totiž během vaření zmizí a byla by škoda tuto chutnou houbu, která má sezonu od srpna až do listopadu, kvůli tomu nesbírat. Jak ji poznat?