Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Drony a rakety sestřeleny, v Izraeli žádné škody. Írán nechtěl ničit, jen ukázat zuby

Autor: CNN, mav, lig - 
15. dubna 2024
11:15

Poprvé po letech „stínové války“ a využívání milic v sousedních zemích Íránská islámská republika přímo zaútočila na židovský stát. Drony ani rakety takřka žádné škody nezpůsobily – ovšem tak to možná Teherán plánoval, rozebírá v analýze web CNN.

Víc než tři stovky dronů a raket proletěly nad sousedy Íránu, včetně Jordánska a Iráku, kde jsou rozmístěné americké vojenské základny. Spojenci pomohli sestřelit velkou část těchto zbraní, než vůbec Izraele dosáhly. Některým se to přece jen podařilo. Věhlasná protiraketová obrana Iron Dome nezklamala, odrazila jeden z největších dronových útoků historie a jen hrstka cílů utrpěla minimální škody. Mezi nimi oblast v poušti Negev, kde utrpělo zranění beduínské dítě.

Přesto se zdá, že operace byla navržena tak, aby selhala – když Írán vypustil své zabijácké drony ze svého území vzdáleného asi 1700 kilometrů, Izrael měl několik hodin na přípravu.

Svět po čtyři hodiny tajil dech, když zbraně svištěly noční oblohou. Nejednu pozorovali a natáčeli lidé ve třech zemích. Záběry jako by předznamenávaly začátek kataklyzmatické války.

Díky časovému předstihu mohl Izrael a jeho partneři připravit obranu a íránská operace byla ve finále jen o trochu víc než děsivý ohňostroj. Když stálá mise Íránu při OSN oznámila, že operace byla „ukončena“, bylo snadné si myslet, že islámská republika jen štěká a nekouše. Ovšem hlavní byla symbolika útoku.

Stínová válka s Izraelem

Írán už roky vede „stínovou válku“ s Izraelem, napětí zvýšily izraelské operace v Gaze proti Hamásu od loňského října, připomíná CNN. Teherán varoval, že útoky jeho spojeneckých skupin v Iráku a Sýrii na americké cíle neustanou, dokud neskončí válka v Gaze.

Úder byl odvetou za izraelský letecký útok na íránský konzulát v Damašku, při němž počátkem dubna zahynul jeden z vrchních velitelů elitních Íránských revolučních gard. Tato odveta odpovídala očekáváním amerických zpravodajských služeb a analytiků. Íránské vedení se cítilo nuceno udeřit na Izrael, aby potvrdilo své postavení regionální velmoci. Demonstraci síly zdvojnásobilo tím, že operaci zahájilo z vlastního území, a nikoli prostřednictvím zástupců v Sýrii, Libanonu, Jemenu nebo Iráku, jako tomu bývalo dřív.

Írán se však také potřeboval vyhnout rozpoutání skutečné války. Jeho ekonomika se prohýbá pod tíhou amerických sankcí a v ulicích roste nespokojenost s represivní politikou vlády. Írán s robustními systémy izraelské protivzdušné obrany nejen počítal, přímo na ně spoléhal. Poměrně vysoká míra informovanosti USA o této operaci také naznačuje, že Írán se mohl zapojit do zákulisní komunikace se západními představiteli. Íránský ministr zahraničí Hosejn Amír Abdolláhján uvedl, že dal sousedním zemím, včetně hlavních spojenců USA, avízo tři dny předem. Zdá se, že ve snaze omezit dopady vlastní operace měli Íránci v úmyslu ji zmařit.

Styl útoku připomíná reakci Teheránu na cílené zabití nejproslulejšího íránského generála Kásima Sulejmáního v lednu 2020. Teherán dal americkým jednotkám 10 hodin předem varování, než na jejich pozice v Iráku seslal mohutný déšť balistických raket. Útok způsobil spoušť a zanechal v zemi zející krátery, ale nezpůsobil žádné známé americké ztráty. Íránské síly přitom omylem sestřelily komerční letadlo startující z teheránského letiště, zahynulo více než 100 cestujících a veřejnost se rozhořčila proti režimu, který je stále více považován za neschopný. Íránci chtěli hlavně demonstrovat, co jejich armáda dokáže, než to, co je ochotna udělat. USA neodpověděly, regionální válka nepropukla.

Nyní se situace nemusí vyvíjet stejným způsobem. USA veřejně prohlásily, že se izraelské odvety nezúčastní, což může Írán uklidnit. Ovšem Izrael již přislíbil odpověď. Netanjahuova vláda se ukazuje jako stále nepředvídatelnější. Íránské vyhrožování, že v případě další eskalace dojde k tvrdšímu úderu, izraelské vedení vyslyšet nemusí, píše CNN.

Video  Írán zaútočil přímo na Izrael: Vyslal na něj drony a rakety!  - Sociální síť X - IDF
Video se připravuje ...