Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Smrt Izraeli a Americe.“ Co vedlo Írán k útoku na Izrael? 13 mrtvých včetně generálů v Damašku

  • Autor: simao,ČTK - 
    14. 4. 2024
    10:46

    Při útoku na íránský konzulát v Damašku z 1. dubna přišlo o život 13 lidí. Bylo mezi nimi 7 členů íránských revolučních gard, včetně dvou generálů. Právě tento útok, ke kterému se Izrael oficiálně nepřihlásil, přivedl Írán k plánu zaútočit přímo na Izrael.

  • 1.Odplata

    Noční útok Íránu na Izrael je považovaný za odvetu za Damašek. „Žádný nepřátelský čin vůči Íránu nezůstane bez odpovědi,“ varoval ostatně šéf revolučních gard Hosejn Salámí. „Naši stateční muži potrestají sionistický režim,“ dodal.

    Izrael, který dlouhodobě ostřeluje v Sýrii cíle spojené s Íránem, přitom incident v Damašku nekomentoval a nepřihlásil se k němu.

    Výbuch na konzulátu v Damašku (1.4.2024) Výbuch na konzulátu v Damašku (1.4.2024) | ČTK / AP / Omar Sanadiki

  • 2.Zabitý generál Zahádí

    Nejvýše postaveným zabitým příslušníkem íránských revolučních gard byl Mohammad Rezá Zahádí, který velel od roku 2016 íránským jednotkám Kuds v Sýrii a Libanonu. Kuds jsou elitní jednotky íránských revolučních gard, které se soustřeďují na operace v zahraničí. Zahádí byl na konzulátu v Damašku na návštěvě.

    Íránská státní televize následně odvysílala záběry na demonstranty, kteří procházejí Teheránem s podobiznami zabitých a transparenty s nápisy jako „Smrt Izraeli“ či „Smrt Americe“.

    Teherán: Íránské protesty a pohřby obětí po útoku na konzulát Íránu v Damašku (duben 2024) Teherán: Íránské protesty a pohřby obětí po útoku na konzulát Íránu v Damašku (duben 2024) | Profimedia.cz

  • 3.Írán se vyhýbal přímému útoku

    Úder Izraele na íránský konzulát v Damašku představuje bod obratu za dobu od 7. října, varoval vůdce libanonského hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh a již 5. dubna upozorňoval, že odplata ze strany Teheránu nevyhnutelně přijde.

    Írán se nicméně dosud vyhýbal přímému zapojení do blízkovýchodního konfliktu a spoléhal se na podporu spojeneckých ozbrojených skupin v Libanonu, Sýrii, Jemenu a Iráku, které útočí na cíle spojené s Izraelem či Spojenými státy.

    Izrael vede od 7. října válku v Pásmu Gazy proti palestinskému hnutí Hamás v odvetě za teroristický útok na jihu země. Íránem podporovaný Hizballáh od té doby také intenzivně ostřeluje sever Izraele, na což armáda odpovídá vzdušnými údery na území Libanonu.

    „Izrael je cílem útoků (spojenců Íránu) z Jemenu, Iráku a Sýrie takřka každý týden... máme několik vrstev protivzdušné obrany, která však nikdy nebude zcela nepropustná. Civilisté by měli zůstat ostražití a řídit se platnými pravidly,“ říkal před útokem z Íránu izraelský armádní mluvčí Daniel Hagari.

    Video  Írán zaútočil přímo na Izrael: Vyslal na něj drony a rakety!  - Sociální síť X - IDF
    Video se připravuje ...

  • 4.Varování ajatolláha

    „Žádné izraelské velvyslanectví už není v bezpečí,“ prohlásil po útoku v Damašku generál Revolučních gard Jahjá Rahím Safáví.

    „Zlovolný režim udělal chybu. Musí být potrestán, a také bude,“ uvedl nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v projevu při příležitosti konce muslimského postního měsíce ramadánu.

    Íránský ajatolláh Alí Chameneí (duben 2024) Íránský ajatolláh Alí Chameneí (duben 2024) | ČTK / AP / Uncredited

  • 5.Přijde další útok?

    Írán varoval Izrael, aby se neuchyloval k odvetě, a pohrozil mu v takovém případě ještě větším útokem, než jaký provedl za uplynulou noc. Íránští představitelé rovněž varovali Washington, aby nepodporoval izraelskou vojenskou akci.

    „Pokud Izrael podnikne odvetný útok proti Íránu, naše odpověď bude mnohem větší než vojenská akce z uplynulé noci,“ uvedl náčelník generálního štábu íránské armády Mohammad Bagherí ve státní televizi. Dodal, že Teherán varoval Washington, že jakákoli podpora izraelské odvety bude mít za následek údery na americké základny.

    Íránské oslavy po útoku na Izrael (14.4.2024) Íránské oslavy po útoku na Izrael (14.4.2024) | Profimedia.cz