Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fiala: Stojíme za Izraelem! Česká ambasáda v Tel Avivu vyzvala Čechy: Buďte poblíž krytů

Aktualizováno -
14. dubna 2024
00:52
Autor: ČTK, simao - 
13. dubna 2024
23:52

Česká ambasáda v Tel Avivu vyzvala občany ČR přebývající v Izraeli, aby se vzhledem k nynějšímu íránskému útoku zdržovali poblíž krytů a stáhli si aplikaci varující před vzdušnými údery. Ministerstvo zahraničí vyzvalo Čechy v Izraeli k maximální opatrnosti a zvažuje zpřísnění cestovatelských doporučení. Mluvčí české diplomacie Daniel Drake ČTK řekl, že 84 českým občanům v Izraeli registrovaným v cestovatelském systému Drozd v tomto smyslu poslalo zprávy. „Pevně stojíme za Izraelem a jeho právem se bránit!“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Velvyslankyně Veronika Kuchyňová jim prostřednictvím sociální sítě X také vzkázala, aby poslouchali pokyny civilní obrany.

„Právě probíhá íránský útok proti izraelskému území. Česká ambasáda v Tel Avivu vyzývá všechny české občany, aby se zdržovali poblíž krytů, stáhli si aplikaci Tzofar a poslouchali pokyny civilní obrany (Home Front Command),“ uvedla.

Írán v sobotu spustil rozsáhlý vzdušný útok na Izrael v reakci na nedávný útok na íránský konzulát v Damašku připisovaný židovskému státu. Íránské revoluční gardy oznámily, že útočí desítkami dronů a raket, izraelská armáda předtím uvedla, že drony z Íránu poletí několik hodin.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prohlášení řekl, že Izrael se na přímý útok Íránu připravoval a že jakýkoli úder nenechá bez odvety.

Drake řekl, že politické stanovisko k události vydá ministerstvo v příštích hodinách, až bude jasnější rozsah a dopady útoku.

Další bezpečnostní rána

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek na síti X napsal že „svět má další bezpečnostní ránu na svém těle“. „Otázkou je, kolik hráčů se do konfliktu zapojí a s jakými cíli. Izrael se v historii opakovaně dokázal ubránit silnějšímu agresorovi,“ uvedl.

Předseda zahraničního výboru Sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09) na síti X uvedl, že „svobodný svět teď musí stát za Izraelem“.

Drake ČTK řekl, že v systému Drozd je registrováno také 36 lidí v Íránu, 66 v Libanonu, 31 v Jordánsku.

České ministerstvo zahraničí již v pátek vydalo varování před cestami do Íránu a vyzvalo české občany, kteří v zemi pobývají, k opuštění země. Důvodem jsou podle MZV aktuální specifická bezpečnostní rizika pro občany EU v Íránu v kontextu současné vnitřní i mezinárodní politické situace. Čechům pobývajícím v Izraeli pak české ministerstvo doporučilo dbát zvýšené opatrnosti.

13:13
15. 4. 2024
!

Na přijetí v Bílém domě se chystá premiér Petr Fiala (ODS), řešit by se měla vedle Ukrajiny mj. i otázka Blízkého východu a podpory Izraele. Více čtěte ZDE

Děkujeme Vám za sledování našeho online přenosu z útoku Íránu na Izrael, další dění kolem něj budeme sledovat již v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

Video Fiala přiletěl do Washingtonu: Do Bílého domu vyrazí bez manželky, doprovodil ho poradce Pojar - Blesk - Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...
12:45
15. 4. 2024

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson avizoval na tento týden nové hlasování o podpoře pro Izrael ve světle víkendového íránského útoku. Neuvedl však, zda chce současně uvolnit dodatečné prostředky na pomoc Ukrajině, jak to před více než dvěma měsíci učinil americký Senát. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

Výdajový soubor s více než deseti miliardami dolarů (238 miliard Kč) určenými na pomoc Izraeli, přibližně 61 miliardami pro Ukrajinu a dalšími položkami navrhl Biden už v říjnu v návaznosti na útok Hamásu na jižní Izrael, zároveň chtěl předejít vyčerpání dostupných peněz na vyzbrojování Kyjeva.

Kongres ani po šesti měsících žádnou z částí návrhu neschválil, přičemž Johnson se již dvakrát pokusil podporu Izraele prosadit samostatně. „Tento týden to zkusíme znovu a na detailech toho balíku se pracuje,“ řekl v nedělním televizním rozhovoru Johnson. „V tuhle chvíli zvažujeme možnosti a všechny tyto výdajové otázky,“ dodal.

Johnson ve vysílání Fox News opakovaně hovořil o balíku, nebylo však jasné, zda chce hlasovat také o penězích pro Ukrajinu, která vzdušným útokům, jaký o víkendu zažil Izrael, čelí neustále. Americká podpora Ukrajiny mezitím zůstává zablokovaná čtvrtým měsícem, zatímco ruská válka proti sousední zemi vstoupila do třetího roku. 

12:22
15. 4. 2024

V Pásmu Gazy zemřelo od října téměř 34 000 Palestinců kvůli válce, kterou tam v odvetě za teroristický útok Hamásu vede s tímto hnutím Izrael. Informovaly o tom dnes podle AFP tamní úřady ovládané Hamásem. Počty nelze nezávisle ověřit a část z nich tvoří bojovníci Hamásu, většina z obětí jsou ale civilisté, z velké části ženy a děti. Někteří zemřeli i kvůli nedostatku potravin a léků, z něhož humanitární organizace, úřady OSN a řada zemí obviňují Izrael.

Za posledních 24 hodin zemřelo v Pásmu Gazy 68 Palestinců. Podle palestinské agentury Wafa v neděli ráno také pět lidí zastřelila izraelská armáda, která se snažila zabránit skupinám Palestinců v návratu do jejich, mnohdy zničených domovů, na severu.

Přes milion lidí totiž od října kvůli bojům uprchlo na jih do města Rafáh a jeho okolí u hranic s Egyptem. Ani údaj agentury Wafa nelze nezávisle ověřit, napsal dnes deník The New York Times (NYT), a izraelská armáda podle něj na dotaz stran této střelby nereagovala. Ke snaze dalších Palestinců vrátit se o víkendu z jihu na sever podle NYT možná přispěly i informace o bezprecedentním útoku Íránu na Izrael.

Zobrazit celý online

 

JaNat ( 14. dubna 2024 18:42 )

Leta se tam handrkují, napadají a Izraelité je nenechají v klidu žít. Všichni si zalepili oči nebo co? Zase je Irán ten špatný a Izrael ta obět. Jako Ukrajina je obět a Rusko viník? Takhle jednoduše si to dělají USA a jejich sluhové!!! A proválečnío štváči tomu fandí. Tfuj.

JaNat ( 14. dubna 2024 18:34 )

http­s://ww­w.you­tube­.com/s­horts/­RZV_e­QybHCA Než to smažou jako ta videa z Ukrajiny.

JaNat ( 14. dubna 2024 18:32 )

👍 👍 👍 👍

JaNat ( 14. dubna 2024 18:32 )

Chyby a překlepy si tentokrát musíš opravit sám, kašlu na ně.

JaNat ( 14. dubna 2024 18:31 )

Jediní kteří tam někho stále napadají sou Izraelité.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa