Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Izrael se připravuje na nejhorší scénář. Úder Íránu přijde brzy, ministerstvo varuje Čechy

Aktualizováno -
12. dubna 2024
21:25
Autor: trm, ČTK, mav - 
12. dubna 2024
16:10

České ministerstvo zahraničí (MZV) dnes vydalo varování před cestami do Íránu a vyzvalo české občany, kteří v zemi pobývají, k opuštění země. Uvedlo to dnes ve zprávě v cestovatelském systému Drozd. Důvodem jsou podle MZV aktuální specifická bezpečnostní rizika pro občany EU v Íránu v kontextu současné vnitřní i mezinárodní politické situace. Čechům pobývajícím v Izraeli pak české ministerstvo doporučuje dbát zvýšené opatrnosti. 

Izrael se připravuje na nejhorší scénář, američtí představitelé se domnívají, že úder ze strany Íránu může přijít už během několika hodin, nejpozději o víkendu. Írán hrozí tvrdou odvetou za útok na velvyslanectví v syrském Damašku, při kterém zemřelo sedm íránských vojenských důstojníků. 

CBS News s odkazem na dva americké představitele uvedla, že se očekává velký íránský útok proti Izraeli možná už v pátek. Zahrnovat má více než 100 dronů a desítky raket namířených na vojenské cíle uvnitř země.

V cestovatelském systému Drozd je v Izraeli zaregistrovaných 76 Čechů, v Íránu pak 24, sdělil dnes ČTK mluvčí české diplomacie Daniel Drake. Varování dnes vydaly také další země, například Francie, Kanada, Austrálie, Polsko či Indie.

„MZV ČR eviduje významný počet případů, kdy občané členských států EU byli v zemi zadrženi, vyšetřováni, případně i trestně stíháni na základě uměle vykonstruovaných podezření či obvinění. Podle hodnocení MZV ČR riziko dalších podobných incidentů zůstává významné a vztahuje se i na občany ČR,“ uvedla česká diplomacie.

V Izraeli pak MZV českým občanům doporučuje dbát zvýšené opatrnosti a obezřetnosti, sledovat místní média a respektovat pokyny bezpečnostních složek. „Izraelské úřady varují před možným odvetným útokem Íránu na izraelské cíle, ke kterému by mohlo dojít během tohoto víkendu. V této souvislosti by mohlo dojít ke zhoršení bezpečnostní situace na území Izraele,“ stojí ve zprávě systému Drozd.

Pokud se Češi i přes varování před cestou a výzvou k opuštění země v Íránu nacházejí, mají podle české diplomacie dodržovat všechna opatření a doporučení místních úřadů a bezpečnostních orgánů a dbát zvýšené opatrnosti. „MZV ČR doporučuje vyhnout se místům, kde se shromažďuje větší množství osob, především ve večerních hodinách. Důrazně se také varuje před pořizováním fotografií či videozáznamů, zejména demonstrujících osob, příslušníků bezpečnostních sborů či vládních budov,“ uvedl úřad.

V případě nouze se mají lidé obrátit na Velvyslanectví ČR v Teheránu, v pracovní době na standardní telefonické kontakty úřadu. Mimo pracovní dobu pak na jeho nouzovou linku konzulární pohotovosti: +989 128 174 178. V Izraeli se v případě nouze mají Češi obracet na ambasádu v Tel Avivu, mimo pracovní dobu na jeho nouzovou linku konzulární pohotovosti: +972 52 328 6622. Užitečné informace o tom, jak se chovat v krizových situacích, lze podle MZV nalézt také na izraelském národním portálu pro mimořádné události.

USA posilují řítomnost na Blízkém východě

Nejmenovaný americký představitel dnes sdělil agentuře AFP, že USA na Blízkém východě posílily svoji vojenskou přítomnost, aby lépe ochránily své umístěné jednotky a posílily míru „odstrašení“ od útoku na ně v regionu.

Americký prezident Joe Biden vzkázal Íránu, aby neútočil na Izrael. Spojené státy podle šéfa Bílého domu pomohou Izraeli s obranou a Írán neuspěje.

Bílý dům dodal, že Írán jasně varoval, aby chystaný útok nezneužil jako záminku k další eskalaci v regionu, kterým otřásá zejména válka, kterou v Pásmu Gazy vede Izrael proti palestinskému hnutí Hamás v odvetě za jeho teroristický útok ze 7. října.

Na možný úder se chystá i Izrael

„Vedle obrany jsme připraveni i na útok,“ prohlásil mluvčí IDF Daniel Hagari o přípravách na íránskou reakci podle televize Kan 11. Ministerstvo zdravotnictví a velitelství civilní ochrany IDF nařídilo managementům nemocnic zkontrolovat kapacity pro případ íránského útoku, tweetoval Icik Zuarec z Kan 11.

JaNat ( 13. dubna 2024 15:46 )

To je oficiální, ale osobně si myslím, že ji už dávno má.

Lomikel ( 13. dubna 2024 13:24 )

jako pokus o vtip nnic moc.

Lomikel ( 13. dubna 2024 13:22 )

Vašíčku, račte vzít na vědomí, že Iránci nejsou Arabové.

Lomikel ( 13. dubna 2024 13:16 )

dobrý, tak ty už v Bohnicích jseš, Otíku první. Tak si o tom promluv s Napoleonem. Určitě tam s tebou je.

Jirik-ta ( 13. dubna 2024 10:10 )

👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa