Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Írán zavřel nebe, aerolinky ruší lety. Úder na Izrael přijde brzy, varují zpravodajci

Autor: ČTK - 
11. dubna 2024
07:13

Íránské ministerstvo obrany od půlnoci místního času (22:30 SELČ) pozastavilo veškerý letecký provoz nad Teheránem kvůli vojenskému cvičení. Podle agentury Reuters o tom informovala íránská polostátní tisková agentura, ta ale později zprávu dementovala. Krátce předtím německá letecká společnost Lufthansa pozastavila pravděpodobně do čtvrtka všechny lety do Teheránu a zpět, informovala agentura Reuters. Aerolinky se pro tento neobvyklý krok rozhodly po pečlivé úvaze s ohledem na současnou situaci na Blízkém východě.

Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí ve středu prohlásil, že Izrael „musí být potrestán a bude potrestán“ za útok na íránský konzulát v syrském Damašku z 1. dubna. Při tehdejším náletu zahynulo sedm členů íránských revolučních gard včetně dvou generálů. Izrael se od té doby připravuje na možný odvetný vzdušný úder přímo od Íránu nebo od jeho spojenců.

„Situaci na Blízkém východě neustále sledujeme a jsme v úzkém kontaktu s úřady. Bezpečnost našich klientů a členů posádek je pro Lufthansu nejvyšší prioritou,“ řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti.

Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac dnes na síti X v perštině a s označením účtu Chameneího uvedl, že pokud Írán podnikne útok na Izrael ze svého území, může očekávat obdobnou izraelskou odpověď.

Agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje blízké americkým zpravodajským službám napsala, že Spojené státy mají za to, že „bezprostředně hrozí“ rozsáhlé údery ze strany Íránu či jeho spojenců pomocí raket či bezpilotních prostředků proti vojenským a vládním cílům v Izraeli. Případný útok by mohl být veden přesně naváděnými střelami a podle zdrojů Bloombergu by k němu mohlo dojít v nejbližších dnech. Jeden ze zdrojů řekl, že „je spíše otázkou kdy, nikoli zda“ k útoku dojde.

Video  Analytik Mikulecký o útoku na humanitární konvoj v Gaze i situaci v Rusku  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ota prvni ( 11. dubna 2024 22:19 )

tedy IZRAEL 👎

ota prvni ( 11. dubna 2024 22:18 )

a extra pro HLOUPÉ 😨 zmińuji ---- ŽIDOVSKÝ FUNDAMANTALISMUS 👎 😕

ota prvni ( 11. dubna 2024 22:15 )

nejen IRánu se nedivím, ale VARUJI Svět před fundamestality z ŹIDOVSKÉHO státu a ORTODOXNÍMI PSYCHOPATY kteří mají a ovládají JADERNÝ ARZENÁL.... 👎 😨 😨 🙁

Uživatel_5813949 ( 11. dubna 2024 14:01 )

Židi dostanou kus Ukrajiny, už je to dohodnuto, už je rozparcelováno 😁

Uživatel_5813949 ( 11. dubna 2024 14:00 )

Samej Žid dneska v politice a v kultuře. Se jenom naparují a chovají se povýšenecky a pohrdavě.

Zobrazit celou diskusi