Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Biden s manželkou Jill se připojil k truchlícím rodinám padlých vojáků. Pak nařídil odvetnou palbu

Aktualizováno -
3. února 2024
01:19
Autor: ČTK, mav, lig - 
2. února 2024
22:38

USA zahájily vlnu odvetných úderů po útoku, který zabil tři americké vojáky v Jordánsku, uvádí agentury AP a Reuters s odvoláním na své zdroje. Letouny zasáhly 85 cílů. Syrská státní média oznámila mrtvé a zraněné po amerických útocích na několika místech v syrské poušti a u hranic s Irákem, uvádí Reuters.

Washington nedělní útok připisuje ozbrojencům podorovaným Íránem, podrobnosti o reakci Teheránu nebyly ihned k dispozici. V pátek večer americké síly podnikly údery proti íránským revolučním gardám a spřízněným milicím v Iráku a Sýrii, zasáhly přes 85 cílů, uvedla armáda USA. Na východě Sýrie zahynulo nejméně 13 proíránských bojovníků, informovala Syrská organizace pro lidská práva na síti X. Americké letectvo podle ní cílilo na vojenské objekty nedaleko měst Majádín - kde mají íránské milice ústředí - a Dajr az-Zaur v blízkosti iráckých hranic.

Bagdád označil americké údery v Iráku za porušení své suverenity, cituje AFP vládu. USA informovaly Bagdád o plánovaných útocích na proíránské cíle předem, uvedl Bílý dům. Zasaženy podle něj byly tři cíle v Iráku, čtyři v Sýrii.

„Dnes odpoledne americké jednotky na můj pokyn zasáhly cíle a zařízení v Iráku a Sýrii, které IRGC (anglická zkratka íránských revolučních gard) a spřízněné milice používají k útokům na americké jednotky. Naše odpověď začala. Bude pokračovat v časech a místech, jaké si zvolíme,“ vzkázal Biden. Spojené státy ale podle něj neusilují o konflikt na Blízkém východě.

Americké údery v Sýrii a Iráku mířily na cíle spojené s útokem na americké jednotky a byly vedené tak, aby se vyhnuly civilistům, dodal Bílý dům. Obecné informace

„Síly amerického Centrálního velitelství podnikly v Iráku a Sýrii letecké údery proti jednotkám Quds Islámských revolučních gard (IRGC) a spojeneckých milic,“ informuje Centrální velitelství na X. „Americké vojenské síly zasáhly více než 85 cílů, přičemž početné letouny, včetně dálkových bombardérů, vzlétly ze Spojených států. Při náletech bylo použito více než 125 kusů přesné munice. Zasažená zařízení zahrnují velitelská a kontrolní operační stanoviště, zpravodajská stanoviště, sklady raket, střel a bezpilotních letounů a zařízení z logistických a muničních řetězců militantních skupin a jejich sponzorů z řad IRGC, kteří umožňovali útoky proti americkým a koaličním silám.“ Podle zdrojů CNN útočily mj. strategické bombardéry B-1 Lancer. Mají bojový dolet přes 5500 km, ovšem cestou mohou tankovat za letu.

Ministr obrany Lloyd Austin už ve čtvrtek uvedl, že reakce USA bude víceúrovňová. „Jsme schopni reagovat několikrát, podle toho, jaká bude situace,“ řekl na tiskové konferenci v Pentagonu. „Mají spoustu schopností. Já jich mám mnohem více,“ dodal Austin s odkazem na Íránem podporované milice podle CNN.

Dříve během dneška do USA dorazil vojenský letoun s ostatky tří zabitých rezervistů. Přímo na Doverské letecké základně na ně čekal prezident Biden s manželkou Jill i ministr obrany Austin a nejvyšší velitelé. 

Trojice obětí, William Rivers, Kennedy Sandersová a Breonna Moffettová, byla z Georgie na jihovýchodě USA. Biden se podle AP před dnešním obřadem s rodinami osobně sešel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi