Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Co čeká Fialu v USA? Káva v Bílém domě, Kongres i galavečeře. Pojar zmínil důležitá témata s Bidenem

Aktualizováno -
15. dubna 2024
06:34
Autor: Maxmilián Nový - 
15. dubna 2024
05:00

Skoro na den přesně se po pěti letech znovu český premiér podívá do Bílého domu. Petr Fiala (59, ODS) by měl společně s americkým prezidentem Joem Bidenem (81) v pondělí řešit situaci na Ukrajině i ekonomická témata. Premiér do Washingtonu dorazil kolem 2:00 středoevropského času.

Zatímco návštěva expremiéra Andreje Babiše (69, ANO) u tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa (77) byla spíše přátelská, současná delegace má mít na programu hlavně pracovní záležitosti.

„Prezident Biden a premiér Fiala návštěvu využijí ke koordinaci u řady sdílených priorit, včetně bezpečnostních otázek, ekonomických příležitostí přínosných pro americký i český lid a sdílených demokratických hodnot,“ řekla Bidenova mluvčí Karine Jean-Pierreová.

„Tato návštěva je určitě důkaz skvělých vztahů mezi Spojenými státy americkými a Českou republikou a přijetí v Bílém domě je i důkaz toho, že Spojené státy počítají s ČR a respektují ji. Myslím, že je to potvrzení skutečně historicky nejlepších vztahů mezi našimi zeměmi,“ uvedl Fiala těsně před odletem.

Video  Fiala přiletěl do Washingtonu: Do Bílého domu vyrazí bez manželky, doprovodil ho poradce Pojar  - Blesk - Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

Po Bílém domě i Kongres či galavečeře

„Mám si dát už v pondělí kávu v Bílém domě a to chvilku trvá, než se tam člověk dostane, myslím jako letadlem, než se tam člověk dostane. A z Washingtonu letím potom do Bruselu na jednání Evropské rady," líčil Fiala během sobotní části víkendového kongresu ODS v Ostravě, kde dle očekávání jasně obhájil své křeslo předsedy.

O návštěvě Bílého domu hovořil již dříve - mj. i v rozhovoru pro Blesk. „Budeme se bavit o bezpečnostní spolupráci a chci debatovat o ekonomické spolupráci,“ uvedl premiér a upřesnil, že půjde o jadernou energetiku, průmysl nebo kybernetickou bezpečnost.

Fiala ale nebude mluvit jen s Bidenem, čekají ho také jednání v americkém Kongresu včetně setkání s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem (52), se kterým by se měl bavit o Ukrajině. „Návštěva má bohatý program utvářený do poslední chvíle,“ říkal Fiala, který absolvuje i galavečeři za účasti českých investorů v USA a amerických partnerů.

Blízký východ: Další eskalace

Po víkendu pak po útoku Íránu na Izrael do popředí vystupuje rovněž téma eskalace vztahů na Blízkém východě.

„Je to další eskalace už tak nebezpečné situace na Blízkém východě,“ uvedl Fiala před odletem do USA na letišti v Praze-Kbelích a íránský útok označil za odsouzeníhodný.

Dnešní svět je plný bezpečnostních hrozeb, výzev a nejistot a všichni každodenně vidíme, jak je mezinárodní situace nebezpečná, upozornil Fiala a vedle Ukrajiny poukázal právě i na útok Íránu.

„Blízký východ patří k těm několika neuralgickým, geopolitickým regionům, které mají vždycky potenciál ovlivňovat dění globálně prakticky v celém světě. Je to tak po desítky let a nejinak je tomu i teď. Vidíme vždycky, že situace na Blízkém východě má dopad na podobu světového řádu, ale také má výrazný dopad na bezpečnost v Evropě. A o to s většími obavami musíme sledovat eskalaci blízkovýchodní situace, toho napětí ze strany Íránu a o to víc je potřeba jednoznačně odsoudit íránský útok na Izrael,“ podotkl Fiala.

„Na druhé straně - a to bych chtěl říct, že je vlastně velice pozitivní při těch všech negativních zprávách - že se podařilo drony a rakety prakticky úplně zneškodnit, ještě než mohly někomu ublížit, a že se tam ukázala také důležitá bezpečnostní obranná spolupráce Izraele s jeho spojenci a to je určitě dobrá zpráva pro budoucnost. Myslím, že pro nás všechny je důležité, aby situace dál neeskalovala, ale to řešení musí být založeno na tom, abychom rozlišovali, kdo jsou viníci a kdo jsou oběti té eskalace a že Izrael bude mít absolutní právo na to se bránit a používat k tomu všechny prostředky, které umožní jeho přežití. Nepochybně to bude téma našich rozhovorů,“ doplnil Fiala.

S americkou stranou platí domluva, že program Fialy v USA bude zachován, premiér však poznamenal, že změny vyloučené nejsou podle toho, jak se situace na Blízkém východě bude vyvíjet dá.

Pomoc Ukrajině

Také válka na Ukrajině bude jedním z hlavních témat setkání. Zatímco ale Bidenova administrativa je ochotna pomáhat, republikáni už méně. Jejich kongresmani totiž už několik měsíců zadržují vojenskou a finanční pomoc Ukrajině. A právě je chce Fiala zkusit přesvědčit.

„Pokud nám Američané nepomohou tady v Evropě a s Ruskem, tak zase náš apetit pomáhat Americe v jiných částech světa bude menší a bude nahlodán,“ řekl novinářům Fialův poradce Tomáš Pojar (50).  „Mohlo by tak dojít k oslabení bloku západních demokracií,“ dodal.

Fiala během posledních dní jednal po telefonu se svými protějšky z Dánska, Belgie, Nizozemska a Izraele. Ti všichni s ním řešili potřebu přijetí amerického balíčku pomoci Ukrajině.

Spolupráce v energetice

Americká jaderná společnost Westinghouse sice vypadla z tendru na dostavbu elektrárny Dukovany, Česko by s ní ale i tak rádo spolupracovalo.

„Na dodávkách jaderného paliva pro české elektrárny, na rozvoji malých modulárních reaktorů a případně spolupráci na ukrajinském trhu,“ vysvětlil Pojar. To by se vztahovalo na údržbu ukrajinských reaktorů či jejich modernizaci. České firmy už na Ukrajině působí, tak by jim spolupráce s Američany mohla pomoct posílit schopnosti i jejich potenciál.

„Tady spolupráce s USA je také důležitá, připomenul bych jenom, že firma Westinghouse dodává jaderné palivo pro naše jaderné elektrárny a samozřejmě je zde i potenciál při vývoji nových modulárních reaktorů,“ potvrzoval před odletem Fiala.

Obchodní příležitosti

Každé setkání zástupců států má zpravidla na své agendě i byznys. V tržních hospodářstvích, jakými jsou Česko a USA, to má ale svá omezení. „Stát může pomáhat a podporovat podniky v jejich expanzi na vnější trhy, ale nerozhoduje za ně,“ uvedl pro Blesk politolog Jan Hornát z Univerzity Karlovy.

„České podniky jsou v posledních letech sice mnohem aktivnějšími investory v USA, a dokonce se už podílejí na tvorbě pracovních míst, ale pro USA je role ČR v jejich ekonomice kapkou v moři,“ dodal expert. S tím souhlasí i Pojar. „Ve Washingtonu bude samozřejmě i byznysová delegace, protože chceme prezentovat Českou republiku jako ne tu chudou zemi z Východu, ale jako zemi, jejíž firmy v Americe investují,“ sdělil Fialův poradce.

Polsko a my

Česko je jednou z mála zemí východní a střední Evropy, která je do Bílého domu pravidelně zvána. Jde tak víceméně o standardní návštěvu.

„Jenom málo zemí z našeho bloku má tak dobré vztahy se Spojenými státy. Je to v zásadě Polsko a my a ostatní nehrají takovou roli,“ řekl novinářům Pojar. Ten také prozradil, že o pozvání do sídla amerických prezidentů bylo rozhodnuto na začátku letošního roku. „Pak už se jen ladil termín a logistika,“ dodal Pojar.

Video  Petr Fiala rozhovor po volbě  - Daniel Kraus, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

JaNat ( 16. dubna 2024 14:47 )

Hochu, polský generál a bývalý náčelník generálního štábu Andrzejczak mluví v rozhovoru na rovinu. Ukrajina ztratila přes 1 milion vojáků a prohraje válku.

JaNat ( 16. dubna 2024 14:43 )

Jardo, tak napiš 08 hodin, dvojtečku a 08. 😁

JaNat ( 16. dubna 2024 14:42 )

Tak to nečti. 😁

JaNat ( 16. dubna 2024 14:41 )

Pro mě jsi Jarda.

JaNat ( 16. dubna 2024 14:40 )

Ale no tak. Nikdo nepíše, že přerušili. Já píši, že vláda a Pavel nejednají diplomaticky. Jsou jako malí kluci, kteří pro něco vzplanou a myslí si, že ostatní státy jim za to budou vděčni. USA Fialu pochválí a on je celý bez sebe, naradovaný jak malý kluk z cukrové vaty . Přitom pro USA jsme jen maličkatí sluhové a jistě pochválí takové poskoky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa