Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Populista, co ničil Česko! Rakušan, Jurečka, Válek i Bartoš se pořádně opřeli do Babiše

Autor: simao, ČTK - 
13. dubna 2024
12:53

Pořádně ostrá slova volili zástupci vládní pětikoalice na sobotním kongresu ODS v Ostravě. Vít Rakušan (STAN), Marian Jurečka (KDU-ČSl) i Vlastimil Válek (TOP 09) kritizovali Andreje Babiše (ANO). Bezostyšné lhaní vytýkal expremiérovi a jeho hnutí i šéf ODS Petr Fiala.

Lídři koaličních stran podpořili na kongresu ODS v Ostravě premiéra Petra Fialu, jenž obhajuje funkci předsedy strany. Vymezili se proti populismu, který vidí u hnutí ANO.

Zmiňovali výzvy, před nimiž vláda na svém počátku stála a vyrovnala se s nimi. Po zvládnutí migrační vlny z Ukrajiny, energetické krize či inflace je podle nich třeba myslet na budoucnost. Například důchodovou reformu klíčové rozhodnutí teprve čeká, řekl šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Stejně jako další se v projevu vyhranil proti někdejšímu premiérovi, nyní šéfovi opozičního ANO Andreji Babišovi.

Jurečka: Babišovi nejde o důchodce, ale o hlasy

Podle Jurečky Babišovi nejde ani o důchodce, ani o děti, jde mu jen o hlasy.  „Důchodová reforma hnutí ANO je důchodová reforma jakou svět neviděl,“ říkal Jurečka.

Jurečka, první místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek i předseda Pirátů Ivan Bartoš zmínili zvuk, který podle nich Fiala získal pro Českou republiku v zahraničí. Fialovo působení podle Jurečky zajistilo, že Česko získalo respekt. „Možná měl číslo, možná zavolal, ale neuměl s nimi nic dohodnout,“ srovnal Jurečka Fialu s jeho předchůdcem ve funkci premiéra Babišem.

Stoupající preference populistů občas vedou k podléhání skepsi, uvedl Rakušan. „Často slyšíme od Andreje Babiše mluvit o obyčejných lidech, často slyšíme od Andreje Babiše a podobných lidí říkat: Naši lidi chtějí,“ uvedl Rakušan.

„Andrej Babiš si je představuje jako poslušné ovečky, které budou za tu zvýšenou dávku, tady za nějaký superpopulární krok ochotni udělat cokoliv a především mu odevzdat hlasy ve volebním klání,“ říkal s tím, že on si představuje „naše lidi“ jako aktivní, kteří chtějí rozhodovat sami o svých životech a nenechat se vláčet státem, nechtějí být nuceni do toho, co mají a nemají dělat.

„Hráz proti populismu (..) je něco, co nás spojuje,“ uvedl Rakušan. „Není jiné alternativy, než to, že spolu budeme spolupracovat i po těch příštích parlamentních volbách. Ta spolupráce se osvědčila,“ dodal Rakušan. Za populistu označoval Babiše i šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Video  Petr Fiala obhájil post šéfa ODS: Rozhovor po volbě  - Daniel Kraus, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Válek: Populista, který devastoval zemi

„Populistické sliby, že zítra poručíme větru dešti, jsou daleko lepší pro vládnutí, než usilovná práce a snaha zlepšit budoucnost naší země, zlepšit budoucnost její ekonomiky. Ale voliči to podle mého názoru začínají oceňovat. Já jsem bytostně přesvědčen, že dokážeme vyhrát příští volby do Poslanecké sněmovny, byť preference vypadají, jak vypadají a jsou pro nás varováním Ale rozhodně nepropadám skepsi a nepropadejme skepsi nikdo. Naše řešení fungují, jsou to řešení dlouhodobá,“ uvedl Vlastimil Válek.

Za cestu do pekel označil propadání sebelítosti a sebemrskačství. „My jsme začali léčit ekonomiku a situaci v ČR, my jsme ji začali léčit poté, co ji populista devastoval. Tak v tom pokračujme, pokračujme v tom spolu, pokračujme v tom společně, pokračujme v tom v této vládě,“ dodal.

Video  Petr Fiala: Projev sjezd ODS  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

binddy ( 15. dubna 2024 21:03 )

Děkujeme za propagaci bývalého premiera Andreje Babiše, hnutí ANO je jediné, které má velkou šanci vás porazit, takže rozhodně budu volit ANO.

Josef Zatýkač ( 15. dubna 2024 18:18 )

ty jsi Fialův a Jurečkuv h.o.n.i.b.r.k ?

Josef Zatýkač ( 15. dubna 2024 18:17 )

troubo všiml sis, že jsi tady největší d.e.b.i.l?

Josef Zatýkač ( 15. dubna 2024 18:16 )

ti jmenovaní v nadpise by měli raději držet zobák. Nejvíc tady za dva roky zničili tuto zemi oni s Fialou.

zkzkz ( 15. dubna 2024 16:53 )

👍 👍 👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa