Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hádka kvůli kampeličce: Neskutečná mafie, bouřil Babiš. Fiala: Postavil jsem se k tomu jako chlap!

  • Video se připravuje ...
    Autor: dak,vja - 
    12. 4. 2024
    05:00

    Kampelička, kde měl uložené peníze premiér Petr Fiala (59, ODS), včera opět rozbouřila Sněmovnu. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (69) obvinil vládu z toho, že kryjí korupci a klientelismus. Fiala se ale ohradil, že už všechno opakovaně vysvětlil a nemá co skrývat.

  • 1.Babiš: Neskutečná mafie!

    Návrh programu včerejší mimořádné schůze, kterou svolalo hnutí ANO, obsahoval pouze jediný bod s názvem „Vymlčené korupční kauzy vládních stran“. Hlavní náplní bylo dění kolem Podnikatelské družstevní záložny, tzv. kampeličky, kam si premiér Fiala uložil peníze.

    To opozice dlouhodobě kritizuje, zejména pak expremiér Babiš, který si také na včerejší schůzi jako první stoupl před řečnický pultík.

    Je to neskutečná mafie, která tady byla budována, a nikdo o tom nemluvil. Vládní strany spolu svorně kryjí vlastní korupci a klientelismus za každou cenu,“ prohlásil Babiš s tím, že je spojuje pouze „koryto“.

  • 2.Fiala: Netrpím přesvědčením, že všichni lžou a kradou

    Fiala zopakoval, že nemá co skrývat a všechno vysvětlil. Babišovi následně vpálil, že celá schůze je jen záštitou pro to, že expremiér nedokáže skousnout reakci na jeho praktiky - konkrétně na jeho email o ministru zahraničí Janu Lipavském (38, Piráti).

    Šéfovi ANO také vytkl jeho vyjadřovaní směrem k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu. „Nejsem ani paranoidní a netrpím přesvědčením, že všichni lžou, kradou, podvádějí. Do tohoto vašeho světa se nenechám zatáhnout,“ řekl Fiala.

    Premiér uznal, že bylo chybou, když v přiznání o střetu zájmů neuvedl svůj podíl v Podnikatelské družstevní záložně. Napravil ji však ihned, jakmile o ní byl upozorněn. „A když jste bez viny, můžete házet kamenem. Já jsem chybu udělal, k té jsem se jako chlap postavil čelem a napravil jsem ji v první chvíli, kdy to bylo možné. Všechno ostatní jsou nesmysly a výmysly,“ odvětil Babišovi.

    Vzhledem k době, kdy Fiala podíl neuvedl do střetu zájmů, se prý nedopustil ani přestupku. „Poukázal jsem na dobročinné charitativní účely částku, která by odpovídala maximální výši možné pokuty, kterou bych teoreticky mohl dostat,“ dodal.

  • 3.Schillerová: Premiér ve vybrané společnosti

    Podle bývalé strážkyně státní kasy Aleny Schillerové (ANO) premiér za poslední dva měsíce neudělal vůbec nic, aby vyvrátil podezření ohledně financování ODS a své role v „kampeličce pražské galerky“. Fiala se podílnictvím v záložně dle Schillerové ocitl ve vybrané společnosti.

    „Jen z veřejných zdrojů už probublalo, že mezi těmi pár desítkami členů byli devadesátkoví tuneláři, defraudanti dodávek zbraní pro ukrajinskou vládu, opakovaně odsouzení členové Krejčířova gangu. Opravdu vytříbená společnost pro předsedu vládní strany a premiéra země. To nejsou snad ani devadesátky v Česku, to jsou devadesátky v Bogotě nebo Mexiko City,“ opřela se do předsedy vlády.

    Celkem Schillerová přednesla devět bodů týkajících se aktivit záložny, ve kterých mluvila mimo jiné o údajném praní špinavých peněz, financování ODS či okrádání českých domácností. „Z veřejných zdrojů víme, že management kampeličky hovořil o politicích ODS jako o napálených hnusáčcích, které odrbávali o odkláněné miliony. No, jestli tomu tak skutečně bylo, a kmotři z kampeličky odrbávali naivní politické podnikatele z ODS, pořád platí, že tím, kdo se na celý byznys skládal, byli občané České republiky!“ uvedla závěrem.

    Video  Schillerová na TikToku: Fiala je delulu, Pekarová není moje bestý, Rakušan fellí ho hospodách  - TikTok - A. Schillerová
    Video se připravuje ...

  • 4.Havlíček: Mafiózní praktiky

    Kauza okolo kampeličky je podle Karla Havlíčka (ANO) velkým problémem nejen ODS, ale celé vlády, jelikož podle něj jde o napojení na organizovaný zločin. „Každý vidí, že to je klub vyvolených politiků - 150 lidí a jejich kamarádů, prapodivných existencí, které dokonce pronikají nebo pronikaly do důležitých institucí státních,“ vmetl do obličeje premiérovi.

    Podle Havlíčka je problemtické zejména „prorůstání“ konexí z kampeličky do veřejných institucí. „Ano, máme zde i pana ministra Kupku a on to ví, já už jsem mu to říkal - problém v ČD Telematice a ve výběru generálního ředitele Českých drah. To, že dosadíme tyto lidi z této kampeličky, z tohoto klanu bez výběrového řízení do docela prestižní společnosti, dceřiné společnosti Českých drah, to normální není,“ obrátil se na ministra dopravy.

    Havlíček následně podobné počínání označil za „mafiózní“. „Vy jste umožnili, aby člověk z téhleté party z té kampeličky seděl u toho vlastního výběru (generálního ředitele ČD). To je ta mafiózní praktika, kdy ti lidé chtějí ukazovat svůj vliv a vytvářet si tyhlety vztahy,“ uvedl.

    Schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO pod názvem Vymlčené korupční kauzy vládních stran: Karel Havlíček Schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO pod názvem Vymlčené korupční kauzy vládních stran: Karel Havlíček | ČTK / Šimánek Vít

  • 5.Zastání u Kupky

    Na Schillerovou s Havlíčkem reagoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Jak se tu Karel Havlíček, tak Alena Schillerová pustili do zpochybňování výběrového řízení na generálního ředitele Českých drah Michala Krapince. Výběrové řízení bylo vyhlášeno 18. 2. 2022. Informovali jsme o tom vyhlášení veřejně,“ vysvětlil. Podle něj v tomto případě proběhlo vše naprosto transparentně.

    Kupka hájil i dar, který ODS získala v roce 2014 od důchodce Lubomíra Hromádky. Kupka kdysi navštívil i jeho byt s unikátní sbírkou moderního umění. Kupka jako místopředseda strany tehdy figuroval jako jeden z těch, kteří dar podepsali. „My jsme v té době upravili pravidla tak, abychom ověřili, zda právě ten dárce je schopen takovou částku ODS darovat,“ doplnil. I v tomto případě proběhlo podle ministra vše v naprostém pořádku.

    Video  Fiala o kampeličce: Kauza, která neexistuje! Chybu jsem napravil  - Blesk - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

AliAlice ( 19. dubna 2024 19:05 )

Diskutujícím je jedno,jaký lumpárny momentálně u nás jedou,protože na pořadu je přece Babiš...a obehraný kecy pořád dokola...něco originálnějšího by nebylo ??

AliAlice ( 19. dubna 2024 19:01 )

👍 👍 👍 👍

6vox6 ( 13. dubna 2024 18:19 )

Mně se to líbí. Právě se tady minimálně 4 kobliháři pasovali do role hlupáků, protože to, co tady vypustil 490 je kabinetní ukázka absence sebereflexe. Jen naprosty hlupák může tvrdit, že má stoprocentní pravdu. Patrně vládne v tomto vlákně přímá úměra. Čím víc palců nahoru, tím větší hlupák. Gratuluji tímto brouku šourku. 😁

6vox6 ( 13. dubna 2024 17:48 )

Ne že by to bylo důležité, ale Babiš plynně mluví anglicky, Nněmecky, francouzsky a rusky. Domluví se prý trochu i slovensky a česky. 😁

6vox6 ( 13. dubna 2024 17:43 )

Královna kafemlýnku jsi tady ty, roxin.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa