Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

ODS účtuje s obviněným politikem: Libereckému náměstkovi zrušila členství a rozprášila celou buňku

Náměstek libereckého primátora Petr Žídek.
Náměstek libereckého primátora Petr Žídek.  (Autor: ČTK / Petrášek Radek)
Aktualizováno -
12. dubna 2024
21:33
Autor: ČTK - 
12. dubna 2024
20:50

Výkonná rada ODS dnes zrušila členství ve straně náměstkovi libereckého primátora Petru Židkovi i podnikateli a prezidentovi hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petru Syrovátkovi. Zrušila také licenci pro jedno ze dvou libereckých místních sdružení. Komunální politik i podnikatel jsou obviněni v korupční kauze spojené s radnicí krajského města. ČTK to řekl místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka. Židek ČTK před 21:00 řekl, že o rozhodnutí zatím neví, ale pokud tomu tak je, respektuje ho.

Výkonná rada se dnes sešla v Ostravě, kde se od soboty koná volební sněm strany. Na něj obviněný Židek podle informací ČTK nedorazí.

"Výkonná rada zaujala přímé stanovisko. Zrušila členství dvěma obviněným v liberecké kauze. Jako druhý krok rozhodla o zrušení licence pro liberecké místní sdružení," uvedl Kupka. V Liberci jsou dvě místní sdružení, rada zrušila MS Liberec, které má šest desítek členů.

"Pokud to tak je, respektuji rozhodnutí výkonné rady," řekl ČTK dnes večer Židek. Je krajským zastupitelem a náměstkem primátora Liberce, zda se vzdá těchto funkcí neřekl. "Zvažuji všechny varianty," uvedl.

Mluvčí ODS Jakub Skyva dodal, že Židka ODS vyzvala, aby z věci vyvodil patřičné důsledky a rezignoval na své funkce. "Nicméně výzvu odmítl. Ve stejné věci byl Petr Syrovátko vyzván k pozastavení členství. Oba pánové výzvy neakceptovali, proto Výkonná rada ODS využila těchto mimořádných nástrojů," uvedl Skyva.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice a v soukromém S toweru, který vlastní stavební firma SYNER Group.

V první větvi případu je obviněno šest lidí, z toho dva jsou stíhaní vazebně, kvůli podezření z korupčního jednání při zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací zejména v Liberci. Soud poslal ve čtvrtek do vazby vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ Josefa Nadrchala.

Druhá větev se týká náměstka primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petra Židka a předsedy představenstva liberecké stavební, developerské a investiční společnosti SYNER Group a prezidenta hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petra Syrovátka. Židek čelí podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, hrozí mu až 12 let vězení. Už dříve médiím písemně sdělil, že pokračuje v práci náměstka a kvůli mlčenlivosti a vyšetřování nemůže dotazy ohledně policejního zásahu komentovat.

Ve třetí část kauzy, jež se týká Libereckého kraje, zatím nikdo obviněn nebyl. Podle státního zastupitelství zatím nelze v této věci podat žádné další podrobnější informace. Kvůli třetí větvi případu byl podat na policii vysvětlení také liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), bližší informace kvůli mlčenlivosti novinářům neposkytl.

Podle regionálního serveru Náš Liberec kriminalisté prošetřují podezření z korupce ohledně plánované výstavby krajské solární elektrárny v Ralsku na Českolipsku. Výstavbu solární elektrárny na letišti Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko kraj teprve plánuje. V největší variantě počítá s instalovaným výkonem téměř 104 megawattů, což podle odhadů přijde na tři miliardy korun.

6vox6 ( 13. dubna 2024 18:26 )

Chtělo by to rozprášit celou organizovanou zločineckou skupinu ANO. Vůdce Babiše postavit před soud a tvrdě potrestat.

6vox6 ( 13. dubna 2024 18:25 )

No, ale své černé Petry vystřelili z kecek, zatím co ANO se vždycky semkne a prasečiny svých členů zamete pod koberec. Důvěry hodné hnutí pod vedením zaklekávače Babiše.

krapotkin ( 13. dubna 2024 16:04 )

A hlavně se svojí zlodějskou minulostí.

UFO1 ( 13. dubna 2024 11:15 )

ODS je nevolitelná, Liberec vypadá děsivě,v centru tlupy osob ,ze kterých jde strach....

olympic ( 13. dubna 2024 10:42 )

Tak ODS v Liberci je prohnilá od samotného vzniku. První signál, že něco není v pořádku byl, když lékaře Čermáka procpali na federálního ministra vnitra! Jak mohl rozumět problematice? Jakou měl zkušenost, aby zastával takový post??? A kandidát na prezidenta, zase lékař, tedy rentgenolog Sobotka!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa