Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kupka kvůli chybě rezignovat nechce. A obstrukce ve Sněmovně budou pokračovat, slibuje Dostálová

Autor: ver - 
21. ledna 2024
18:03

Obstrukční diskuze o možnosti korespondenční volby ze zahraničí budou v dolní komoře pokračovat i v příštím týdnu. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi to řekla místopředsedkyně Sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl, že chyba ve výpočtu nových sazeb mýtného pro kamiony, které mají platit od března, není důvodem k jeho rezignaci. Popřel také, že by pracovní cesta úředníka do Londýna, který pochybil, byla stáží za odměnu. 

Kupka během nedělní debaty České televize uvedl, že za špatný výpočet nových sazeb mýtného pro kamiony, které mají platit od března, vyvodil pro své úředníky finanční postih. Vedoucí příslušného útvaru už není ve funkci, na ministerstvu ale zůstává.

„Mně na tomto vždycky zaráží, když se tomu začnou věnovat média a pan ministr řekne, že příslušný ředitel odboru už tam není a já se pak dočtu na Seznam Zprávách, že jede na stáž do Londýna, tak to asi není úplně (...) Já jsem proto říkala pravdu,“ řekla Dostálová. Ministr následně přiznal, že zmiňovaný úředník na stáž do Londýna skutečně pojede, aby se věnoval PPP projektům.

„Je to člověk, který v rámci třeba tohoto projektu ukázal mimořádnou odbornou znalost,“ vysvětloval Kupka. „Tohle nepochybně není stáž za odměnu. To chci podtrhnout třikrát. Ale je to zároveň krok, aby ČR dokázala zvýšit i v tomto směru svůj odborný potenciál,“ pokračoval a podotkl, že pochybení onoho úředníka není důvod k tomu, aby ho ministerstvo „zatratilo“. „A ani abychom o něj jako stát přišli, protože těch lidí, kteří PPP projektům rozumí, je opravdu velmi málo,“ dodal ministr.

Kupka zároveň odmítl, že by kvůli tomuto pochybení rezignoval na post ministra. „Důležité je, aby se to opravdu zvládlo k 1. březnu postavit. I média informujeme otevřeně. Říkáme, k čemu došlo,“ řekl místopředseda ODS.

Vládní výbor kompatibility při meziresortním připomínkovém řízení zjistil, že některé hodnoty pro výpočet sazeb mýta neodpovídají evropské směrnici. „Důležité je, že se to zvládlo v mezirezortním připomínkovém řízení, tedy přesně v tom období, které je vyhrazeno na to, aby se podařilo podobným chybám zabránit,“ řekl Kupka. „V tuto chvíli je ten přepočet ověřený, je ověřený třikrát. Obrátili jsme se na další nezávislé odborníky, aby potvrdili, že ta čísla jsou správná a přesně odpovídají té evropské směrnici,“ dodal.

Obstrukce budou pokračovat

Dostálová avizovala, že opozice bude v obstrukčních diskuzích ke korespondenční volbě pokračovat i v příštím týdnu. „My říkáme, že Česko má úplně jiné starosti. Pojďme přerušit to první čtení, pojďme si všichni sednout, protože přece není možné, aby takovýto zákon, který se týká volebního systému Česka, byl protlačován na sílu,“ řekla místopředsedkyně. 

Bývalá ministryně nepovažuje zdlouhavé obstrukce za protiústavní ani v případě, kdy opozice nemá k protlačení svého stanoviska v dolní komoře dostatečný počet hlasů. „Důležité je, aby se vyjádřili všichni poslanci, kteří jsou přihlášeni. Aby se zase nestalo, že těm poslancům bude ubráno právo si říci svůj názor na půdě Poslanecké sněmovny. I opoziční poslanci jsou voleni, mají za sebou svoji voličskou základnu,“ připomněla Dostálová s tím, že každý přihlášený poslanec by měl mít právo vystoupit opakovaně.

Kdy proběhne samotné hlasování o korespondenční volbě, Dostálová nedokázala odhadnout. Připomněla však vysoký počet poslanců, který je do rozpravy ještě přihlášen. 

Kupka připomněl, že většina Evropy korespondenční volbu ze zahraničí svým občanům umožňuje. „V žádném z těch států to neznamená omezení nějakých ústavních práv lidí. Naopak se tím významně zjednodušuje možnost volit pro ty, kteří jsou například na pracovních nebo studijních cestách v zahraničí, kdy ve velkých státech to znamená nejenom velký časový výdaj, ale také poměrně hodně peněz,“ řekl Kupka. 

Ministr následně připomněl, že ANO mělo možnost korespondenční volby ve volebním programu. „Najednou mění účelově svůj pohled. Tohle by bylo možná zajímavé vysvětlit. Jak se takhle unikátní změna u hnutí ANO přihodila,“ řekl a poukázal na fakt, že opoziční strany u zahraničních voličů z dlouhodobého hlediska propadají.

Dostálová reagovala výrokem premiéra Petra Fialy (ODS) z roku 2020, ve kterém krátce po prezidentských volbách v USA varoval „před novými formami hlasování“, které podle něj „představují riziko“. Kupka vysvětlil, že Fiala se tehdy vyjadřoval k možnosti korespondenční volby na území Česka. 

„Máme 15 tisíc volebních místností, kde opravdu pro nikoho není zásadní překážka, pokud se chce vyjádřit k situaci v Česku, tak k těm volbám jít. To je opravdu diametrálně odlišná situace,“ řekl ministr. „Ano, důvěra ve volební systém je jeden z důležitých předpokladů toho, aby v Česku nedocházelo k problémům. Tady se ale bavíme o ověřeném a v mnoha státech opakovaně praktikovaném způsobu volby,“ uzavřel Kupka. 

Dostálová, která je lídryní hnutí ANO do evropských voleb, ve vysílání ČT podotkla, že se před volbami do Evropského parlamentu nevzdá poslaneckého křesla. „Budu postupovat tak, jak to umožňují evropská pravidla, tzn. nemusím se vzdát svého mandátu tady v Česku, proběhnou evropské volby a musím se ho vzdát do té doby, než bude ustanovující zasedání, které bude až v červenci,“ vysvětlila. Zároveň uvedla, že přijetí eura nebude pro ANO v nadcházejících volbách tématem. 

Video  Politolog nejen o budoucnosti vlády. Ustojí Jurečka vánoční večírek?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5631553 ( 1. února 2024 08:48 )

Ten " SLEPENEC" jenom s odborníků ! 😁

Ludmila Micikova ( 25. ledna 2024 06:52 )

Je to porážka od US, Schilerova to neměla nechat tak vyostrit, prohrála ona i ANO. Byla to trapná a nedůstojna politicka hra s důchodci celé politické garnitury. Jaké to bude mít pokračování, tvrdá realita přidávání platu vládě asoudcům a nebezpečné zbrojení. Rezignovat nechce nikdo, kazí vodu a pijí víno. Letošní druhorade volby nic neovlivní, vládní zakopy na parlamentní volby jsou realizovany, to není dobrý stav naší demokracie.

jajas ( 23. ledna 2024 13:46 )

Ale no tak ty princezno, fakt násilí 😃. Ty jsi zase vulgární, až už to někdy není normální. Já měl ale ve svém příspěvku na mysli tu tvoji "domnělou anonymitu". To si jako na ni ztěžuješ? Protože jsi na tom úplně stejně, proto tady přece v každém druhém příspěvku vulgárně nadáváš...a nadáváš tady většinou opozičním politikům, takže stejně i ty jim to můžeš sdělit osobně a ne tady vyzývat a poučovat ostatní, co mají dělat. Prostě nejsi žádná světlá vyjímka. 🙂

gjim ( 23. ledna 2024 11:07 )

Tomu ministrovi dát kazajku svěrací a náplast přes mluvítko, už mě se..

jajas ( 23. ledna 2024 07:19 )

A proč by ses k ní měl přibližovat? Ty chodíš na její akce? Nebo si jen prostě vymýšlíš, a nebo by sis to jen přál, abys ji mohl pomluvit nebo zesměšnit.....ale chápu, je členka ANO, tak si něco vždycky najdeš. 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa