Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Radovánky politiků před sněmovní bitvou: Babiš vzal Vivien a Frederika do Alp, Rakušan s dcerou na ledě

  • Autor: simao,ČTK - 
    Aktualizováno -
    14. 1. 2024
    20:25
    14. 1. 2024
    16:14

    Ve Sněmovně je čeká v novém týdnu první letošní přímý střet pětikoalice s opozicí kvůli korespondenční volbě, vyloučené přitom nejsou ani první letošní obstrukce a noční jednání. Politici předtím o víkendu dobíjeli baterky i se svými rodinami. Andrej Babiš (ANO) vyrazil s dcerou Vivien a synem Frederikem na hory, vicepremiér Vít Rakušan (STAN) s dcerou na zamrzlý rybník. Fotkami z Alp se nedávno pochlubil i místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS), který vyrazil lyžovat i s 5letým synkem Honzou.

  • 1.Rakušan s dcerou na bruslích

    „Už ve středu i ve vaší Sněmovně! Proč opozici tak štve korespondenční volba, přestože si ji předchozí vláda ANO dala do vládního prohlášení? No, já si něco myslím…. Proto teď opozice straší hloupostmi a chystá se návrh blokovat,“ uvedl na facebooku k dění v příštím týdnu vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

    Předtím, než si v neděli odskočil na Kavčí hory do Otázek Václava Moravce a k jednomu diskusnímu stolu s Robertem Šlachtou (Přísaha) a exministrem Martinem Pecinou (za SPD) řešit postup policie při zásahu na filozofické fakultě, nechal Rakušan nahlédnout i do svého soukromí.

    Dcera Agáta říkala, že mi to celkem šlo. Sobotní triumf hokejové kategorie U50. Nejpozději do neděle čekám na telefonát z HC Vítkovice,“ vzkázal Rakušan, který oprášil brusle, hokejku a vyrazil na rybník s dcerou, kterou má z prvního manželství. Se současnou manželkou Marií má šéf STAN syny Matěje a Jonáše.

    „Pokud se podíváme na výsledky minulých parlamentních voleb v zahraničí, není to pro současnou opozici úplně lichotivý výsledek, ale hlavně mě štve, že absolutně o 180 stupňů otočili svůj názor. Minulé vládní programové prohlášení slavné vlády Andreje Babiše říká: zavedeme korespondenční volbu. A teď jsou největšími oponenty,“ postěžoval si na facebooku Rakušan.

    Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do Sněmovny v roce 2025.

  • 2.Babiš v Alpách i s Vivien a Frederikem

    Krásný den na svahu,“ pochvaloval si Andrej Babiš (ANO) neděli a přidal snímek se synem Frederikem, dcerou Vivien a alpskými panoramaty. Chybí však Babišova manželka Monika.

    V sobotu se přitom 69letý Babiš pochlubil i vlastním lyžařským uměním. Letos v září oslaví šéf ANO 70. narozeniny.

    A protože na svahu vyhládne, přidal dotřetice Babiš i další snímek z rodinného alba se svými potomky ze druhého manželství – a s obligátním řízkem.

  • 3.Skopeček se synem v Itálii

    Do Alp – konkrétně do Itálie do Dolomit – přitom v novém roce stihl zajet s rodinou i místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

    „Další životní mezník překonán, a sice červená sjezdovka zdolaná společně se synátorem od horní stanice až do města Canazei. V pěti letech slušný výkon. No jo no, musím se pochlubit, jak mám šikovný dítě,“ přidal k tomu hrdý otcovský postřeh i fotky se synem Janem.

    Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) v Alpách (leden 2024) Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) v Alpách (leden 2024) | Facebook - J. Skopeček

  • 4.Kupka po plesání opět na běžkách

    Pravidelně do bílé stopy vyráží mezi další nadšené běžkaře ministr dopravy Martin Kupka (ODS), často v doprovodu dcery Adriany. Nejinak tomu bylo i tento víkend, kdy Kupka hlásil, že je zima, na horách sněží, ale „jinak to byla paráda“. Vedle zimních radovánek však stihl ministr a místopředsea ODS i zaplesat s manželkou na Líbeznickém plese.

    Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s dcerou Adrianou na běžkách (14.1.2024) Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s dcerou Adrianou na běžkách (14.1.2024) | Facebook - M. Kupka

  • 5.Havlíček na toulkách s Betynou

    Sněhu si o víkendu a před dalšími sněmovními přestřelky stihl užít i další místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Před lyžemi či zahraničím však dal přednost tuzemsku a procházce se psem tak, jak je jeho zvykem.

    Dnes jižní Čechy. Šlapání, hospoda a nakonec jsme se s Betynou pustili do pečení ryb... krásný víkend,“ vzkázal Havlíček. Ten přitom právě zmiňovanou korespondenční volbu, o kterou se ve Sněmovně střetne vládní koalice a opozice, odmítá. Označuje to za naprosto chybný krok.

    „Poté, co to vládě nevyšlo u těch, co zde žijí, zkouší o svých výsledcích přesvědčit zjevně ty, co zde nežijí. Jsme v situaci, kdy Česko se dostalo na samotné hospodářské dno EU (...), vláda má historicky nejnižší důvěru, absolutně jí věří už jenom 2 procenta lidí, přestávají jí věřit dokonce i přímí příbuzní, v situaci, kdy premiér je vnímán jako nejslabší lídr, a jsme v situaci, kdy preference některých stran pětikoalice jsou pod rozlišovací schopností. A v této době se vláda snaží zatáhnout za ruční brzdu a zkouší se zachránit přes korespondenční volbu,“ míní Havlíček a předznamenává tak středeční dění ve Sněmovně.

    Opoziční hnutí ANO a SPD mají u Čechů v zahraničí minimální podporu, což koaliční představitelé často uvádějí mezi důvody, proč opozice zavedení korespondenční volby nechce.

    Představitelé ANO ohlásili předložení zvláštního ústavního zákona o referendu, v němž by byla otázka na zavedení možnosti volby poštou jednou z otázek pro všelidové hlasování.

    Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Poštu by podle nich mohlo využít k hlasování několik set tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem.

    Opoziční zástupci mluví o možném ohrožení demokracie a o rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné. Tvrdí, že koalice prosazuje korespondenční volbu jako součást kroků, aby se udržela u moci.

    Česká republika je jednou ze čtyř zemí Evropské unie, v nichž není možné korespondenční volbu ze zahraničí využít. Kromě Česka nezavedly zjednodušenou volbu dopisem ze zahraničí Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii se však dá od roku 2020 volit ze zahraničí prostřednictvím internetu.

     

     

9876543 ( 15. ledna 2024 17:35 )

Ale slaboduchého jedince, může nas***ta ignorace, pohrdání každým, komu se něco nelíbí..žádná reakce, jen fijalové žvásty, že stávkovat může každý..
Tak to je hodně málo, lidé čekají argumenty, nic neřeší jen svoje cesty, a vepř se dál veselý a dál tancuje na "pohřebišti.

9876543 ( 15. ledna 2024 10:29 )

Jo..a čučkaři namísto aby dbali o bezpečí...tak honili ruské špiony...Střelec psal jak se chystá..
Rakušan a celý spolek 5 měl dávno rezignovat..už jen kvůli dozimetru, šifrované telefony, diletantismus .

9876543 ( 15. ledna 2024 10:16 )

Ano je to jak píšeš...proto vadí i pan Babiš že s nimi nechce odklánět do daňových rájů..
Kde je ta investigativní vyschlá treska,..co přišla s pandorou ??zrovna před volbami, aby ovlivnila slaboduchý.
Labilní, věčně tápající, zas můžou něco před volbami do PS očekávat od podobné tresky a ne se hned po***t.
Teď jsou snad s pětkou poučeni, jen lži, zábava , nekompetentnost....

9876543 ( 15. ledna 2024 10:07 )

Možná že "ovlivněn byl..co ty na to Dozimetře? Jak to tady v pěti vedou.

roxin ( 15. ledna 2024 07:34 )

Ne docela ale pořádně a od začátku měl hned takový úspěch u lidí začala OPOZICE S intrikami a hledala co by na něj zabralo, nezabralo nic ač PANDOROU se jim poštěstilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa