Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Razie kvůli korupci v Liberci: Mezi obviněnými i podnikatel Syrovátko. Dva muži ve vazbě

Aktualizováno -
12. dubna 2024
14:04
Autor: ČTK, simao - 
11. dubna 2024
21:31

V korupční kauze spojené s libereckou radnicí je obviněný i liberecký podnikatel a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko. Usnesení o zahájení trestního stíhání si převzal v pátek, vinu ale odmítá, vyplývá z jeho prohlášení, které má ČTK k dispozici. V případu rozděleném na tři části je tak obviněných osm lidí, dva z nich soud ve čtvrtek poslal do vazby.

  • Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice a v soukromém S toweru, který vlastní Syner Group.
  • V první větvi případu je obviněno šest lidí, z toho dva jsou stíhaní vazebně, kvůli podezření z korupčního jednání při zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací zejména v Liberci.
  • Soud uvalil ve čtvrtek vazbu na vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ Josefa Nadrchala.
  • Druhá větev se týká náměstka primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petra Židka (ODS) a podnikatele Syrovátka, oba jsou obviněni.
  • Státní zastupitelství už dříve naznačilo, že v této části šetří možnou trestnou činnost korupčního charakteru spojenou se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice.
  • Ve třetí část kauzy, jež se týká Libereckého kraje, zatím nikdo obviněný nebyl. Podle státního zastupitelství zatím nelze v této věci podat žádné další podrobnější informace. Kvůli třetí větvi případu byl podat na policii vysvětlení také liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Jsem hluboce přesvědčen o tom, že jde o pouhé nedorozumění a že se vše co nejdříve vysvětlí. Z této situace jsem velmi smutný, a to zejména kvůli mým blízkým, ale také všem zaměstnancům skupiny SYNER Group, obchodním partnerům naší skupiny a přátelům, fanoušky Bílých Tygrů nevyjímaje. Už kvůli tomu, že jsem jedním z akcionářů SYNER Group, mě mrzí, že tato situace může vrhat negativní stín na celou skupinu a značku SYNER,“ uvedl v prohlášení podnikatel Syrovátko.

Dodal, že za posledních deset let společnost SYNER pro liberecký magistrát nic nestavěla. Podle údajů z webu Hlídač státu poslední zakázku od města SYNER získal v roce 2014, šlo o rozšíření systému odděleného sběru odpadů za bezmála 900 000 korun bez daně.

Vazba na dva obviněné

Okresní soud v Liberci ve čtvrtek uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s radnicí krajského města. Jde o vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ Josefa Nadrchala, kteří jsou stíháni kvůli zadávání veřejných zakázek na opravy komunikací v Liberci a Smržovce.

Okresní státní zastupitelství v Liberci navrhlo vazbu pro dva obviněné z obavy, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařit vyšetřování. Soud návrhu vyhověl. Jeden z obviněných si proti vzetí do vazby podal stížnost, o níž bude rozhodovat krajský soud, řekla po jednání soudu dozorující státní zástupkyně Martina Dědková.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice a v soukromém S toweru, který vlastní stavební firma Syner Group.

Podle náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové se nedá vyloučit, že trestní stíhání bude rozšířeno o další osoby. Zároveň potvrdila informace některých médií, že aktuálně jde o jednu osobu, které hodlají policisté předat usnesení o zahájení trestního stíhání. „Předpokládáme, že bude doručeno v nejbližších dnech,“ dodala.

Syrovátko na zahraniční cestě

Šéfovi liberecké stavební firmy Syner Group a prezidentovi hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Syrovátkovi policie údajně dosud nemohla doručit usnesení o zahájení trestního stíhání. Firma v prohlášení uvedla, že od úterní policejní razie společnost Syner Group i Syrovátko poskytují vyšetřovatelům požadovanou součinnost a odmítla informace, že se Syrovátko skrývá.

Petr Syrovátko je na zahraniční cestě a po celou dobu je s příslušnými orgány vyšetřování v kontaktu. V co nejkratším termínu se vrátí do ČR, aby byl nápomocen vyšetřování celé záležitosti, o jeho návratu je Policie ČR průběžně informována,“ dodala firma.

Židek ve sdělení pro média napsal, že pokračuje v práci náměstka a kvůli mlčenlivosti a vyšetřování nemůže jakékoliv dotazy ohledně policejního zásahu komentovat.

Půta: Jako hejtman jsem postupoval správně

Hejtman Půta novinářům sdělil, že v úterý podal policii vysvětlení, poskytoval další součinnost a je vázán mlčenlivostí. Informace, že se vyšetřování týká elektrárny v Ralsku, Půta s odkazem na mlčenlivost nepotvrdil, ale ani nerozporoval. K projektu podle hejtmana aktuálně kraj vyhodnocuje předběžné tržní konzultace.

„Jsem přesvědčený, že jsem postupoval jako hejtman správně, že jsem dělal kroky, které byly ve prospěch Libereckého kraje, a nejsem si vědom toho, že bych se dopustil nějaké trestné činnosti. Předpokládám, že tím neporuším mlčenlivost, když řeknu, že jsem byl vyzván k vydání počítače a telefonu a policie potom upustila od provedení domovní prohlídky,“ dodal Půta.

Liberecký hejtman figuruje v korupční kauze spojené se dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO) téměř za 100 milionů korun, kterou se soudy zabývají od roku 2018.

Krajský soud sice v květnu 2020 všech 12 obžalovaných lidí včetně Půty a také čtyři firmy osvobodil, vrchní soud ale verdikt zrušil. Kauzu tak znovu projednává liberecký krajský soud. Metrostav, který je jednou z obžalovaných firem, uzavřel v lednu se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kde se firma přiznala k uplacení hejtmana. Půta to ale odmítá.

6vox6 ( 12. dubna 2024 10:05 )

No a jak by tedy vypadal ten článek?

roxin ( 12. dubna 2024 06:05 )

Kdyby to byli z ANO vypadal by článek jinak. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa