Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Mocný Iron Dome i „nečekaná“ pomoc! Jak se podařilo Izraeli zlikvidovat 99 % dronů a raket Íránu?

Autor: DVL, ČTK, lig - 
15. dubna 2024
05:00

Írán ze soboty na neděli zaútočil na Izrael s více než 300 střelami. Nicméně Izraeli a jeho spojencům se podařilo 99 procent těchto střel zneškodnit, uvedla izraelská armáda. Jak se to Izraeli podařilo a kdo všechno zemi pomohl? O tom napsal americký zpravodajský web CNN.

  • Izrael se stal ze soboty na neděli terčem útoku Íránu, podle kterého mělo jít o odvetu za útok na íránský konzulát v syrském Damašku z 1. dubna.
  • Nezvyklé při útoku Íránu bylo to, že byl veden především z jeho vlastního území.
  • Velké škody útok neudělal, Izraelci hlásí jen dílčí, drobné škody a dle vyjádření armádních představitelů dokázali spolu se spojenci sestřelit 99 procent dronů a raket Íránců.
  • Izrael disponuje propracovaným obranným mechanismem Iron Dome (Železná kupole), který zafungoval i tentokrát.
  • Izraelské armádě pomohli při útoku Íránu jak Američané, tak i Britové a Francouzi. Do sestřelování dronů se však zapojilo také jordánské letectvo.
  • Izrael i Írán mají přitom silné, dobře vyzbrojené ozbrojené síly. Každá ze dvou složek íránských ozbrojených sil, regulérní armáda i islámské revoluční gardy zformované v roce 1979 po islámské revoluci, mají vlastní letectvo, pozemní i námořní síly.
  • Obě země dokážou vyrábět sofistikované balistické střely, které jsou schopny zasáhnout území té druhé.
  • Írán se doposud vyhýbal přímému zapojení do současného konfliktu v Pásmu Gazy, podporuje však ozbrojené skupiny v Libanonu, Sýrii, Jemenu a Iráku, které útočí na cíle spojené s Izraelem či USA.

Téměř všechny balistické rakety a bezpilotní letouny, které Írán vypustil na Izrael v bezprecedentním útoku v sobotu v noci, byly zachyceny a podle izraelských a amerických představitelů své cíle nezasáhly díky působivé protiraketové obraně.

Předpokládá se, že bylo vypuštěno více než 300 střel z íránského území. Byly zachyceny předtím, než se dostaly do Izraele. Útok trval přes pět hodin. Izraelská armáda v neděli uvedla, že 99 % střel vypálených Íránem bylo Izraelem a jeho partnery zachyceno, přičemž pouze „malý počet“ balistických střel zemi zasáhl.

Írán v noci ze soboty na Izrael vypustil celkem přibližně 170 dronů, více než 30 řízených střel a více než 120 balistických střel, uvedla armáda. V nedělním hovoru americký prezident Joe Biden řekl izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, že to pro Izrael představuje vítězství, protože nebylo zasaženo nic „hodnotného“.

Pomohlo i americké námořnictvo a letectvo

Američtí představitelé uvedli, že více než 70 dronů a tři balistické střely byly zachyceny loděmi amerického námořnictva a vojenskými letadly, aniž by uvedli podrobnosti o tom, jaká obrana byla použita k sestřelení.

Americké námořnictvo zničilo nejméně tři balistické střely pomocí systému protiraketové obrany Aegis na palubě dvou torpédoborců s řízenými střelami ve východním Středomoří, informovali představitelé.

Americké válečné letouny také sestřelily íránské zbraně. I když nebylo odhaleno, odkud tato americká letadla operovala, v dosahu regionu jsou letadlové lodě amerického námořnictva a pozemní letadla.

Biden uvedl, že USA jsou dobře připraveny pomoci bránit Izrael před íránským útokem. „Americká armáda na podporu obrany Izraele během minulého týdne přesunula do regionu letadla a torpédoborce proti balistickým raketám,“ uvedl americký prezident v prohlášení. „Díky těmto rozmístěním a mimořádným dovednostem našich pracovníků jsme pomohli Izraeli sundat téměř všechny přilétající drony a rakety,“ řekl Biden.

Britská pomoc. Přidali se i Francouzi

Velká Británie uvedla, že byla také připravena zasáhnout pomocí letadel Královského letectva (Royal Air Force), která má v regionu. „Tato britská letadla podle potřeby zachytí všechny vzdušné útoky v dosahu našich stávajících misí,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Mluvčí izraelské armády uvedl, že i Francie se podílela na blokování íránských útoků. „Úzce spolupracujeme s USA, Velkou Británií a Francií, které dnes večer jednaly. Toto partnerství bylo vždy blízké, ale dnes večer se projevilo neobvyklým způsobem,“ řekl mluvčí.

Jordánské stíhačky

Do ničení útočné vlny íránských dronů a raket se zřejmě kromě izraelského letectva a amerických, britských či francouzských strojů zapojily také jordánské stíhačky, které podle neoficiálních zdrojů sestřelily desítky bezpilotních letounů nad územím království.

Teherán přitom dříve hrozil Ammánu, že by Jordánsko mohlo být příštím cílem, pokud podnikne kroky, které bude možné chápat jako proizraelské.

Pozoruhodné systémy protivzdušné obrany

Mezitím Izrael provozuje řadu systémů k blokování útoků. Činí tak prostřednictvím balistických střel s trajektorií, která je vynese nad atmosféru, či nízko letících řízených střel a raket.

Hlavní z těchto protivzdušných systémů se nazývá Iron Dome (Železná kopule), o kterém jsme již dříve psali zde

Podle Izraelské organizace pro raketovou obranu (IMDO) byl protiraketový systém Izraelských obranných sil David’s Sling (Davidův prak) dalším význačným prostředkem při obraně proti Íránu. Podle IMDO chrání před hrozbami krátkého a středního doletu. Jedná se o společný projekt izraelské zbrojařské firmy Rafael Advanced Defense Systems a amerického obranného gigantu Raytheon.

Dále má Izrael k dispozici své systémy Arrow 2 a Arrow 3, vyvinuté společně se Spojenými státy. Nezisková organizace Missile Defense Advocacy Alliance uvedla, že Arrow 2 je modernizovaná americká protiraketová obrana Patriot.

Lehké poškození letecké základny

Izrael má také nejmodernější stíhací letouny, včetně letounů F-35I, které již dříve používal k sestřelování dronů a řízených střel.

Zbývající procento íránských střel dopadlo na leteckou základnu Netavim v jižní části Izraele, řekl mluvčí izraelské armády a dodal, že střely způsobily pouze lehké poškození. Základna fungovala a pokračovala po útoku ve svých operacích.

 

Jaderné síly

V současnosti se Írán a Izrael vzájemně obviňují ze špionáže i přímých útoků či jejich podpory. Izrael považuje Írán za největší ohrožení své existence a poukazuje zejména na nebezpečí, které představuje íránský jaderný program. Dlouhodobě prohlašuje, že je ochoten zasáhnout íránské cíle, pokud selže snaha diplomacie omezit íránský jaderný nebo raketový program.

O Izraeli se všeobecně soudí, že vlastní jaderné zbraně, země to ale oficiálně nikdy nepotvrdila. Izrael tvrdí, že Írán o jaderné zbraně usiluje, což Teherán popírá. Íránský režim viní Izrael z vražd íránských vědců a politických i vojenských představitelů či sabotáží a útoků na jaderná a vojenská zařízení i infrastrukturu. Izrael podobná obvinění obvykle nepopírá ani nepotvrzuje.

Video  Írán zaútočil přímo na Izrael: Vyslal na něj drony a rakety!  - Sociální síť X - IDF
Video se připravuje ...

Izraelská moderní armáda

  • Izraelské obranné síly (IDF) jsou považovány za jednu z nejlepších a nejlépe vybavených armád na světě.
  • Vojenská služba je v Izraeli povinná pro většinu Izraelců po dovršení 18 let věku. Muži musí sloužit 32 měsíců, ženy 24. Většinu z nich poté může stát povolat jako záložníky až do jejich 40 let, ve výjimečných nouzových situacích i ve vyšším věku. V době války bojují po boku profesionálních vojáků.
  • Izrael zřejmě disponuje jadernými zbraněmi, nikdy to ale oficiálně nepřiznal, ale ani nedementoval.
  • Výbava izraelské armády nemá podle odborníků v oblasti konkurenci. Disponuje více než dvěmi tisícovkami tanků, stovkami letounů, více než 140 vrtulníky, desítkami lodí i ponorkami.
  • Při obraně země a raketových útocích je klíčovým prvkem protiraketový systém nazývaný Železná kupole (Iron Dome).
  • Ve zbrojních výdajích v přepočtu na obyvatele je Izrael podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) na druhém místě za Katarem.
  • Izrael je i velkým vývozcem zbraní, které dodává podle SIPRI do 35 zemí světa.

13:13
15. 4. 2024
!

Na přijetí v Bílém domě se chystá premiér Petr Fiala (ODS), řešit by se měla vedle Ukrajiny mj. i otázka Blízkého východu a podpory Izraele. Více čtěte ZDE

Děkujeme Vám za sledování našeho online přenosu z útoku Íránu na Izrael, další dění kolem něj budeme sledovat již v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

Video Fiala přiletěl do Washingtonu: Do Bílého domu vyrazí bez manželky, doprovodil ho poradce Pojar - Blesk - Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...
12:45
15. 4. 2024

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson avizoval na tento týden nové hlasování o podpoře pro Izrael ve světle víkendového íránského útoku. Neuvedl však, zda chce současně uvolnit dodatečné prostředky na pomoc Ukrajině, jak to před více než dvěma měsíci učinil americký Senát. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

Výdajový soubor s více než deseti miliardami dolarů (238 miliard Kč) určenými na pomoc Izraeli, přibližně 61 miliardami pro Ukrajinu a dalšími položkami navrhl Biden už v říjnu v návaznosti na útok Hamásu na jižní Izrael, zároveň chtěl předejít vyčerpání dostupných peněz na vyzbrojování Kyjeva.

Kongres ani po šesti měsících žádnou z částí návrhu neschválil, přičemž Johnson se již dvakrát pokusil podporu Izraele prosadit samostatně. „Tento týden to zkusíme znovu a na detailech toho balíku se pracuje,“ řekl v nedělním televizním rozhovoru Johnson. „V tuhle chvíli zvažujeme možnosti a všechny tyto výdajové otázky,“ dodal.

Johnson ve vysílání Fox News opakovaně hovořil o balíku, nebylo však jasné, zda chce hlasovat také o penězích pro Ukrajinu, která vzdušným útokům, jaký o víkendu zažil Izrael, čelí neustále. Americká podpora Ukrajiny mezitím zůstává zablokovaná čtvrtým měsícem, zatímco ruská válka proti sousední zemi vstoupila do třetího roku. 

12:22
15. 4. 2024

V Pásmu Gazy zemřelo od října téměř 34 000 Palestinců kvůli válce, kterou tam v odvetě za teroristický útok Hamásu vede s tímto hnutím Izrael. Informovaly o tom dnes podle AFP tamní úřady ovládané Hamásem. Počty nelze nezávisle ověřit a část z nich tvoří bojovníci Hamásu, většina z obětí jsou ale civilisté, z velké části ženy a děti. Někteří zemřeli i kvůli nedostatku potravin a léků, z něhož humanitární organizace, úřady OSN a řada zemí obviňují Izrael.

Za posledních 24 hodin zemřelo v Pásmu Gazy 68 Palestinců. Podle palestinské agentury Wafa v neděli ráno také pět lidí zastřelila izraelská armáda, která se snažila zabránit skupinám Palestinců v návratu do jejich, mnohdy zničených domovů, na severu.

Přes milion lidí totiž od října kvůli bojům uprchlo na jih do města Rafáh a jeho okolí u hranic s Egyptem. Ani údaj agentury Wafa nelze nezávisle ověřit, napsal dnes deník The New York Times (NYT), a izraelská armáda podle něj na dotaz stran této střelby nereagovala. Ke snaze dalších Palestinců vrátit se o víkendu z jihu na sever podle NYT možná přispěly i informace o bezprecedentním útoku Íránu na Izrael.

Válka v Gaze (duben 2024) Válka v Gaze (duben 2024) Válka v Gaze (duben 2024)
Zobrazit celý online