Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Biden kvůli útoku Íránu na Izrael přerušil volno u moře. Zmínil pevný závazek a podporu Izraelců

Aktualizováno -
14. dubna 2024
06:30
Autor: simao, ČTK - 
14. dubna 2024
00:01

Americký prezident Joe Biden se z návštěvy přímořské rezidence vrátil do Washingtonu dříve, než původně plánoval, s poradci mluvil o vývoji na Blízkém východě. Izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi v nočním telefonátu řekl, že Spojené státy budou proti jakékoliv odvetě Izraele proti Íránu za jeho noční útok, uvedl server Axios. Podle Bidena si Izrael dnes v noci připsal vítězství, protože Írán na jeho území nezasáhl žádný cenný cíl. Biden řekl izraelskému premiérovi, že se to stalo díky společnému úsilí Izraele, Spojených států a dalších zemí. 

Joe Biden zkrátil návštěvu svého sídla ve městě Rehoboth Beach na pobřeží Atlantického oceánu, kde často tráví víkendy. Krok souvisel s obavami z íránského útoku na Izrael.

USA platí za největšího spojence Tel Avivu. Podle oficiálního prohlášení Bílého domu Biden na dnešek svolal jednání šéfů států skupiny G7, která sdružuje hospodářsky nejvyspělejší země světa. „Svolám ostatní lídry zemí skupiny G7, abychom koordinovali jednotnou reakci na íránský bezostyšný útok,“ řekl Biden. Dal znovu najevo, že tento čin Teheránu „tím nejrozhodnějším způsobem odsuzuje“ a že americká armáda pomohla sestřelit „skoro všechny“ drony a rakety vyslané na Izrael.

Šéf Bílého domu také řekl, že Spojené státy nezaznamenaly žádný útok na americké jednotky nebo objekty v regionu, ale že zůstávají bdělé vůči všem hrozbám.

Írán v noci na dnešek podnikl proti Izraeli rozsáhlý raketový a dronový útok, který je podle Teheránu reakcí na nedávný izraelský úder proti íránskému konzulátu v Damašku. Izrael se sice k útoku nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

Kvůli íránskému útoku hovořil také izraelský ministr obrany Joav Galant se svým americkým protějškem Lloydem Austinem, uvedly The Times of Israel. Podle Gallantovy kanceláře izraelský ministr informoval Austina „o izraelských obranných akcích proti íránskému útoku“ a řekl mu, že izraelská armáda zůstává v nejvyšší pohotovosti kvůli možným dalším pokusům o útok.

13:13
15. 4. 2024
!

Na přijetí v Bílém domě se chystá premiér Petr Fiala (ODS), řešit by se měla vedle Ukrajiny mj. i otázka Blízkého východu a podpory Izraele. Více čtěte ZDE

Děkujeme Vám za sledování našeho online přenosu z útoku Íránu na Izrael, další dění kolem něj budeme sledovat již v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

Video Fiala přiletěl do Washingtonu: Do Bílého domu vyrazí bez manželky, doprovodil ho poradce Pojar - Blesk - Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...
12:45
15. 4. 2024

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson avizoval na tento týden nové hlasování o podpoře pro Izrael ve světle víkendového íránského útoku. Neuvedl však, zda chce současně uvolnit dodatečné prostředky na pomoc Ukrajině, jak to před více než dvěma měsíci učinil americký Senát. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

Výdajový soubor s více než deseti miliardami dolarů (238 miliard Kč) určenými na pomoc Izraeli, přibližně 61 miliardami pro Ukrajinu a dalšími položkami navrhl Biden už v říjnu v návaznosti na útok Hamásu na jižní Izrael, zároveň chtěl předejít vyčerpání dostupných peněz na vyzbrojování Kyjeva.

Kongres ani po šesti měsících žádnou z částí návrhu neschválil, přičemž Johnson se již dvakrát pokusil podporu Izraele prosadit samostatně. „Tento týden to zkusíme znovu a na detailech toho balíku se pracuje,“ řekl v nedělním televizním rozhovoru Johnson. „V tuhle chvíli zvažujeme možnosti a všechny tyto výdajové otázky,“ dodal.

Johnson ve vysílání Fox News opakovaně hovořil o balíku, nebylo však jasné, zda chce hlasovat také o penězích pro Ukrajinu, která vzdušným útokům, jaký o víkendu zažil Izrael, čelí neustále. Americká podpora Ukrajiny mezitím zůstává zablokovaná čtvrtým měsícem, zatímco ruská válka proti sousední zemi vstoupila do třetího roku. 

12:22
15. 4. 2024

V Pásmu Gazy zemřelo od října téměř 34 000 Palestinců kvůli válce, kterou tam v odvetě za teroristický útok Hamásu vede s tímto hnutím Izrael. Informovaly o tom dnes podle AFP tamní úřady ovládané Hamásem. Počty nelze nezávisle ověřit a část z nich tvoří bojovníci Hamásu, většina z obětí jsou ale civilisté, z velké části ženy a děti. Někteří zemřeli i kvůli nedostatku potravin a léků, z něhož humanitární organizace, úřady OSN a řada zemí obviňují Izrael.

Za posledních 24 hodin zemřelo v Pásmu Gazy 68 Palestinců. Podle palestinské agentury Wafa v neděli ráno také pět lidí zastřelila izraelská armáda, která se snažila zabránit skupinám Palestinců v návratu do jejich, mnohdy zničených domovů, na severu.

Přes milion lidí totiž od října kvůli bojům uprchlo na jih do města Rafáh a jeho okolí u hranic s Egyptem. Ani údaj agentury Wafa nelze nezávisle ověřit, napsal dnes deník The New York Times (NYT), a izraelská armáda podle něj na dotaz stran této střelby nereagovala. Ke snaze dalších Palestinců vrátit se o víkendu z jihu na sever podle NYT možná přispěly i informace o bezprecedentním útoku Íránu na Izrael.

Zobrazit celý online

Austin podle agentury Reuters vzkázal Teheránu, aby okamžitě zastavil další možné útoky. Spojené státy si válku s Íránem nepřejí, ale „nebudou váhat, pokud půjde o ochranu amerických jednotek v regionu a o podporu izraelské obrany,“ řekl.

Video  Írán zaútočil přímo na Izrael: Vyslal na něj drony a rakety!  - Sociální síť X - IDF
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi