Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fiala se vydal speciálem do USA za Bidenem. Útok Íránu na Izrael odsoudili i Pavel či Pekarová

Aktualizováno -
14. dubna 2024
18:54
Autor: simao, ČTK, jko - 
14. dubna 2024
11:29

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli odpoledne odletěl do USA, kde má na pondělí domluvené přijetí v Bílém domě a jednání s prezidentem Joem Bidenem, který aktuálně s napětím sleduje dramatické dění na Blízkém východě. Útok Íránu na Izrael odsoudil v neděli i český prezident Petr Pavel. Stojíme za Izraelem, vzkazují rovněž další čeští politici. Fialu, který útok Íránu komentoval na tiskovce před odletem do Washingtonu, ve vládním speciálu doprovodil poradce Tomáš Pojar. S Bidenem se totiž setkají bez manželek na pracovní schůzce.

„Pevně stojíme za Izraelem a jeho právem se bránit!,“ reagoval již v noci premiér Petr Fiala (ODS). Ten v neděli odpoledne odlétěl na návštěvu USA. V pondělí ve 21:00 SELČ ho čeká setkání s Joem Bidenem v Bílém domě.

„Je to další eskalace už tak nebezpečné situace na Blízkém východě,“ uvedl Fiala před odletem na letišti v Praze-Kbelích. Íránský útok označil za odsouzeníhodný.

Fiala: Je pozitivní, že zneškodnili všechny drony

„Tato návštěva je určitě důkaz skvělých vztahů mezi Spojenými státy americkými a Českou republikou a přijetí v Bílém domě je i důkaz toho, že Spojené státy počítají s ČR a respektují ji. Myslím, že je to potvrzení skutečně historicky nejlepších vztahů mezi našimi zeměmi,“ podotkl ke své návštěvě USA.

Dnešní svět je plný bezpečnostních hrozeb, výzev a nejistot a všichni každodenně vidíme, jak je mezinárodní situace nebezpečná, upozornil Fiala a poukázal právě i na noční útok Íránu.

„Blízký východ patří k těm několika neuralgickým, geopolitickým regionům, které mají vždycky potenciál ovlivňovat dění globálně prakticky v celém světě. Je to tak po desítky let a nejinak je tomu i teď. Vidíme vždycky, že situace na Blízkém východě má dopad na podobu světového řádu, ale také má výrazný dopad na bezpečnost v Evropě. A o to s většími obavami musíme sledovat eskalaci blízkovýchodní situace, toho napětí ze strany Íránu a o to víc je potřeba jednoznačně odsoudit íránský útok na Izrael,“ podotkl Fiala.

„Na druhé straně - a to bych chtěl říct, že je vlastně velice pozitivní při těch všech negativních zprávách - že se podařilo drony a rakety prakticky úplně zneškodnit, ještě než mohly někomu ublížit a že se tam ukázala také důležitá bezpečnostní obranná spolupráce Izraele s jeho spojenci a to je určitě dobrá zpráva pro budoucnost. Myslím, že pro nás všechny je důležité, aby situace dál neeskalovala, ale to řešení musí být založeno na tom, abychom rozlišovali, kdo jsou viníci a kdo jsou oběti té eskalace a že Izrael bude mít absolutní právo na to, se bránit a používat k tomu všechny prostředky, které umožní jeho přežití. Nepochybně to bude téma našich rozhovorů,“ doplnil Fiala.

S americkou stranou platí domluva, že program Fialy v USA bude zachován, premiér však poznamenal, že změny vyloučené nejsou podle toho, jak se situace na Blízkém východě bude vyvíjet dá.

Pavel: Eskaluje to konflikt v regionu

„Jednoznačně odsuzuji přímý útok Íránu na Izrael. Přestože se Izraeli a spojencům dnes v noci podařilo naprostou většinu smrtonosných íránských dronů a raket úspěšně zneškodnit, jde o krok, který nebezpečně eskaluje konflikt v regionu. Zůstáváme v průběžném kontaktu s našimi partnery ve snaze bezpečnostní situaci zklidnit,“ uvedl v reakci na útok Íránu v neděli český prezident Petr Pavel.

„Jako spojenec a přítel stojíme pevně za Izraelem a jeho právem se bránit,“ přidala se i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Zvyšuje se riziko útoků v Evropě?

„Z našeho pohledu a teď mluvím jako předseda KDU-ČSL platilo vždycky to, že Izrael a jakýkoliv jiný stát, pokud je napaden, tak má právo se bránit. Je tady vidět, že teroristé začali velmi úzce spolupracovat, teroristé z Íránu, teroristé z Ruska, jsou velmi intenzivně propojeni, vzájemně si pomáhají a to je nebezpečí pro celý svět,“ uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na dotaz, zda íránsko-izraelský konflikt zvyšuje riziko teroristických útoků, Jurečka odpověděl slovy: „Bohužel si myslím, že ano.“

Další neospravedlnitelný útok...

„Noční útok ajatolláhů na Izrael byl úspěšně odražen díky rychlé mezinárodní reakci a ochotě bránit vzdušný prostor. Škoda, že stejně razantně nehájíme i vzdušný prostor nad Ukrajinou...,“ uvedl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

„Další neospravedlnitelný útok na Izrael ukázal, že země je v trvalém ohrožení. Nikdo si nepřeje eskalaci konfliktu, ale Izrael má právo bránit se všemi prostředky. Cílem teroristických organizací v regionu není dialog, ale vymazání Státu Izrael z mapy Blízkého východu,“ napsal na sociální síti X bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO).

13:13
15. 4. 2024
!

Na přijetí v Bílém domě se chystá premiér Petr Fiala (ODS), řešit by se měla vedle Ukrajiny mj. i otázka Blízkého východu a podpory Izraele. Více čtěte ZDE

Děkujeme Vám za sledování našeho online přenosu z útoku Íránu na Izrael, další dění kolem něj budeme sledovat již v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

Video Fiala přiletěl do Washingtonu: Do Bílého domu vyrazí bez manželky, doprovodil ho poradce Pojar - Blesk - Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...
12:45
15. 4. 2024

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson avizoval na tento týden nové hlasování o podpoře pro Izrael ve světle víkendového íránského útoku. Neuvedl však, zda chce současně uvolnit dodatečné prostředky na pomoc Ukrajině, jak to před více než dvěma měsíci učinil americký Senát. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

Výdajový soubor s více než deseti miliardami dolarů (238 miliard Kč) určenými na pomoc Izraeli, přibližně 61 miliardami pro Ukrajinu a dalšími položkami navrhl Biden už v říjnu v návaznosti na útok Hamásu na jižní Izrael, zároveň chtěl předejít vyčerpání dostupných peněz na vyzbrojování Kyjeva.

Kongres ani po šesti měsících žádnou z částí návrhu neschválil, přičemž Johnson se již dvakrát pokusil podporu Izraele prosadit samostatně. „Tento týden to zkusíme znovu a na detailech toho balíku se pracuje,“ řekl v nedělním televizním rozhovoru Johnson. „V tuhle chvíli zvažujeme možnosti a všechny tyto výdajové otázky,“ dodal.

Johnson ve vysílání Fox News opakovaně hovořil o balíku, nebylo však jasné, zda chce hlasovat také o penězích pro Ukrajinu, která vzdušným útokům, jaký o víkendu zažil Izrael, čelí neustále. Americká podpora Ukrajiny mezitím zůstává zablokovaná čtvrtým měsícem, zatímco ruská válka proti sousední zemi vstoupila do třetího roku. 

12:22
15. 4. 2024

V Pásmu Gazy zemřelo od října téměř 34 000 Palestinců kvůli válce, kterou tam v odvetě za teroristický útok Hamásu vede s tímto hnutím Izrael. Informovaly o tom dnes podle AFP tamní úřady ovládané Hamásem. Počty nelze nezávisle ověřit a část z nich tvoří bojovníci Hamásu, většina z obětí jsou ale civilisté, z velké části ženy a děti. Někteří zemřeli i kvůli nedostatku potravin a léků, z něhož humanitární organizace, úřady OSN a řada zemí obviňují Izrael.

Za posledních 24 hodin zemřelo v Pásmu Gazy 68 Palestinců. Podle palestinské agentury Wafa v neděli ráno také pět lidí zastřelila izraelská armáda, která se snažila zabránit skupinám Palestinců v návratu do jejich, mnohdy zničených domovů, na severu.

Přes milion lidí totiž od října kvůli bojům uprchlo na jih do města Rafáh a jeho okolí u hranic s Egyptem. Ani údaj agentury Wafa nelze nezávisle ověřit, napsal dnes deník The New York Times (NYT), a izraelská armáda podle něj na dotaz stran této střelby nereagovala. Ke snaze dalších Palestinců vrátit se o víkendu z jihu na sever podle NYT možná přispěly i informace o bezprecedentním útoku Íránu na Izrael.

Válka v Gaze (duben 2024) Válka v Gaze (duben 2024) Válka v Gaze (duben 2024)
Zobrazit celý online

Video  Írán zaútočil přímo na Izrael: Vyslal na něj drony a rakety!  - Sociální síť X - IDF
Video se připravuje ...

 

nnnnnnnnnnnnnnnnnn ( 16. dubna 2024 10:18 )

Všichni odsoudili útok Iránu, ale nikde jsem se nedočetl jak podobně odsoudili když Židáci vybombardovali velvyslanectví v cizí zemi....Nedovedu si představit, kdyby Rusko vybombardovali jakýkoli konzulát v jakékoli zemi...

Jirik-ta ( 15. dubna 2024 15:43 )

Půlroční výroba celého Západu byla spotřebovaná

generál Burkhard varoval Macrona i Bidena, že sestřelovat drony a levné křižující rakety střelami Aster/Mamba a Patriot je zvěrstvo, protože k sestřelu v hodnotě 20 000 USD je třeba vynaložit 1 milion USD, a to si Západ nemůže dovolit. MAP 1966

jajas ( 15. dubna 2024 12:46 )

Stačí, že Pekarová "odsoudila" útok na Izrael.... 😃

Drž hubu ( 15. dubna 2024 11:32 )

Vládní cestovní kancelář už zase jede. Divim se, že sebou nevzal Pekarovou 🤔

jajas ( 15. dubna 2024 06:45 )

Myslíš toho Koudelku z STS Chvojkovice - Brod? No,zřejmě slušnej voddíl, no... 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa