Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Expremiér Nečas pro Blesk: Fialovu vládu hodnotím pozitivně. Prokázal velké politické schopnosti

Video se připravuje ...
Autor: simao, dak - 
14. dubna 2024
05:00

Staronové vedení s obměnou v podobě jedné ženy má po sobotní části kongresu Fialova ODS. Do Ostravy dorazil i expremiér a Fialův předchůdce v předsednickém křesle Petr Nečas a pro Blesk okomentoval, jak vidí působení svého nástupce v čele strany i vlády. Nejde přitom rozhodně o případ zapšklého expředsedy. Nečas měl pro Fialu slova chvály!

Expremiér Petr Nečas si našel během kongresu ODS v Ostravě chvilku na gratulaci Petru Fialovi k obhájení postu šéfa strany - a také na vzkaz přes Blesk, co by Fialovi do jeho dalšího mandátu popřál.

„Určitě pokračovat v tom, co skvěle začal, to znamená s energií a jasnou vizí vést Vládu ČR k tomu, aby jednoznačně v této zemi se prosadil princip prozápadní orientace, tržní ekonomiky založené na soukromém vlastnictví a také jednoznačně uplatnění demokratických principů. Myslím, že vláda jde tímto směrem a pod vedením Petra Fialy bude i pokračovat,“ řekl Blesku Nečas.

Nečas: Nastoupili do strašně těžkého období

Jak hodnotí vládu pětikoalice? „Hodnotím ji pozitivně, protože nastoupila do strašně těžkého období, do unikátního období vlivu vysoké inflace, nárůstu cen energií, války na Ukrajině, doznívajícího covidu, ocitá se v situaci, kdy je to komplikovaná pětikoaliční vláda, složená z pěti koaličních stran, čili to vyžaduje velké politické schopnosti a pan premiér to dokázal,“ uvedl expremiér, který ODS vedl od června 2010 do června 2013 právě před nástupem Petra Fialy.

Také samotné působení svého nástupce Fialy v čele ODS vidí Nečas pozitivně, ODS má podle něj velkou perspektivu. „Jsem přesvědčen, že jde prostě správnou cestou. Přes mnohé problémy, mnohé věci, se kterými nemusíme být spokojeni, tak v zásadě ta cesta je správná,“ dodal Nečas.

Ve vedení ODS přitom po čtyřech letech opět stane žena. Křeslo místopředsedkyně na víkendovém volebním kongresu v Ostravě získala poslankyně Eva Decroix.  Svůj mandát tam obhájil premiér a šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Jediný možný protikandidát Decroix místopředseda Sněmovny Jan Skopeček se o post nakonec neucházel. Dle očekávání své místopředsednické mandáty obhájili ministr kultury Martin Baxa, ministr dopravy Martin Kupka a europoslanec Alexandr Vondra. Bez protikandidáta obhajoval post 1. místopředsedy šéf státní kasy Zbyněk Stanjura.

Žádné překvapení

Fiala se opět stal předsedou ODS, když získal 424 hlasů od 525 přítomných delegátů. Protikandidáta neměl. „Požádal jsem o silný mandát. Dostal jsem silný mandát. ODS si je vědoma toho, jakou má úlohu v ČR. Děkuji, že jste podpořili cestu, kterou jsem nabídl. Nebudou to standardní souboje mezi pravicí a levicí. Bude to boj o budoucí charakter našeho státu,“ řekl Fiala krátce po svém zvolení. V případě, že svůj mandát dokončí, bude Fiala v čele ODS déle než zakladatel strany Václav Klaus.

Cesta do Bílého domu

Fiala dnes odlétá na cestu do Spojených států. Ve Washingtonu se v pondělí setká s americkým prezidentem Joe Bidenem. Tématem schůzky bude bezpečnostní spolupráce, včetně další podpory Ukrajiny, i posílení česko-amerického partnerství. Fiala chce s Bidenem mluvit také o ekonomických vztazích či jaderné energetice.

Video  Petr Fiala obhájil křeslo šéfa ODS: Co řekl po volbě?  - Daniel Kraus, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

olympic ( 15. dubna 2024 12:29 )

Proč ty myšlenky musí jít před tlumočníka? To těch pár vět nemohla říct Janinka sama?

Jiří Klempera ( 15. dubna 2024 11:28 )

nečas je ubožák a zbabělej podpantoflák , s image mrtvé ryby

lukim ( 15. dubna 2024 04:13 )

👍 👍 👍

lukim ( 15. dubna 2024 04:12 )

👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa