Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Co na sebe „práskli“ politici pro Blesk: Pavel o skocích z letadla, Babiš o bohatství a Fiala o Brně

  • Video se připravuje ...
    Autor: Sebastian Šikl,simao - 
    14. 4. 2024
    05:00

    TikTok má řada politiků, v Česku jim vévodí Andrej Babiš a Alena Schillerová (ANO), kteří jsou na této síti poměrně aktivní. Ve světě se naposledy na TikToku přihlásil německý kancléř Olaf Scholz, který však slíbil, že nebude tancovat. „Netancuji. Slíbeno,“ uvedl na síti X. Svůj TikTok však má i Blesk.cz a vedle reakcí celebrit tam najdete i reakce politiků. Prezidenta Petra Pavla, premiéra Petra Fialu (ODS) a také lídra nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše (ANO) spojuje přitom jedno - všichni tři byli v poslední době hosty pořadů Blesku. Co na sebe prozradili, když se vypnuly kamery po debatách o politice?

  • 1.Pavel by si skočil opět

    Jízda na motorce bez helmy, divoká voda na kajaku i skok padákem z letadla - Petr Pavel toho za rok ve funkci stihl mnoho, nejrůznější adrenalinové kousky nevyjímaje.

    Co z toho by si zopakoval? „Všechny ty zmíněné, ale v souladu s pravidly. Já jsem se už poučil a jezdím zásadně s přilbou a na vodu se určitě budu vracet. Krom toho si určitě rád skočím i z letadla, mám nabídku i na několik výjezdů nejenom různými druhy techniky, ale i letecké, takže těším se, že některé z nich využiju,“ uvedl Pavel pro TikTok Blesku předtím, než se se spokojeným úsměvem na tváři proletěl sportovním letadlem. 

    Naočkován proti všemu

    Seskok padákem absolvoval prezident Pavel rovněž nedávno v rámci galavečera Letecký sportovec 2023..

    Pavel přitom před rokem - před inaugurací v březnu 2023 - zveřejnil i zprávu o svém zdravotním stavu. Změnilo se něco? „Jsem očkován téměř proti všemu, protože kvůli cestám do Afriky musím absolvovat mnoho očkování, které normální smrtelníci absolvovat nemusí nebo nechtějí. Takže teď jsem očkován proti všemu,“ řekl Blesku Pavel, který naposledy na africký kontinent zamířil na rychlou návštěvu do Rwandy.

    Video  Pavel s „hlavou v oblacích“: Prezident ukázal, jak se proletěl.  - Petr Pavel
    Video se připravuje ...

  • 2.Babiše těší dopisy od dětí

    Mezi stovkou nejbohatších Čechů dle Forbes je šéf opozičního ANO Andrej Babiš dál na 5. místě. „Je to nesmysl, já nevím, jak to počítaj. Já za prvé ty papíry, ty firmy ani nemám,“ reagoval pro TikTok Blesku a při dotazu na své bohatství pokračoval: „Aspoň to slyším, že ten rok bude tam špatnej, že budu asi nejchudší, takže vůbec to neřeším.“

    Babišovi je 69 let, sedmdesátiny ho čekají letos v září. Jaké jsou pro něj nejlepší dárky? „Nejlepší dárky jsou dopisy mých dětí a nějaké starší fotky, z toho má největší radost,“ prozradil politik, který se o svých dětech Vivien a Frederikovi nedávno rozpovídal i pro podcast Expres.cz. 

    Babiš pro TikTok Blesku komentoval mj. svou oblibu ve skupině One Direction, ovšem od politiky nezašel daleko. Dál totiž šije do vlády Petra Fialy (ODS), kterého přirovnává k fialovému, zlému mimoňovi.

    Jaké ministerstvo je podle něj největší flop, tedy propadák? „Největší katastrofa je ten člověk, co má zdravotnictví. Já jsem se vrátil z konference Prevence rakoviny. To je můj prospekt. Prosím vás, choďte na prevenci. Teďka zemřela jedna zpěvačka a měla 25 let. Na rakovinu prsu,“ apeloval Babiš na čtenáře.

    „Tenhle můj projekt, ten... nebudu říkat nic... zničil. Já jsem dovezl z Evropy 15 miliard, chtěl jsem postavit nejmodernější onkologickou nemocnici v Praze, takže vy Pražáci, přihlaste se do Brna. Víte jaký je termín? Za rok, vážení, za rok. Mohli jste to mít v Praze,“ čílil se Babiš.

    Jak vznikl fialový mimoň

    Jak přitom vzniklo ono přirovnání šéfa ODS Fialy k fialovému mimoňovi? „My jsme přemýšleli, proč pan premiér je mimo. A potom jsme šli na web a zjistili jsme, že jedno hračkářství má zlého, fialového mimoně,“ říkal Blesku Babiš, který za jednu z největších lží Petra Fialy považuje to, že slíbil, že se nebudou zvyšovat daně. „Hlavně že nenavýší daně, to je taková ta největší lež a navyšuje všem,“ říkal Babiš a dodával: „Já jsem ten dobrej mimoň, ten žlutej.“

    Babiš přitom nijak nezakrývá, že v amerických volbách fandí Donaldu Trumpovi, tedy expremiérovi, za kterým byl i s manželkou Monikou v Bílém domě během svého působení v čele vlády. „Když tam bude Trump, tak skončí válka,“ dodává Babiš.

    Andrej Babiš (ANO) vytáhl ve Sněmovně fialového mimoně. Andrej Babiš (ANO) vytáhl ve Sněmovně fialového mimoně. | Facebook - A. Babiš

  • 3.Fiala vychválil Brno

    Premiérem Petr Fiala (ODS) se do Bílého domu chystá také, tentokrát pro změnu za Joem Bidem. Ke schůzce dojde v pracovním módu - bez manželek.

    „Ano, dárek se připravuje, ale zatím nemohu říct, jaký to bude,“ uvedl Fiala pro TikTok Blesku.

    Přijal by Fiala pozvání na debatu Bez cenzury, které uspořádá koaliční partner STAN a se kterými Česko objížděl vicepremiér Vít Rakušan? „Já sám debaty dělám, tak nevím, jestli bychom měli dělat takto společný formát,“ říkal Fiala Blesku.

    „Já sám dělám spoustu debat bez cenzury, i když se to tak oficiálně nejmenuje, setkávám se s lidmi, diskutuji s nimi. Z poslední doby bych třeba zmínil diskuzi se starosty obcí v okolí elektrárny Dukovany nebo třeba diskuzi se studenty na gymnáziu na Křenové. Pokládám debaty s veřejností za důležité pro politickou práci a vlastně i za důležitou zpětnou vazbu,“ pokračuje premiér. 

    Změny času snáší dobře

    Kroutil přitom hlavou, že by se na něm nějak podepsala změna času na letní či přestupný rok. „Na mně se  přestupný rok nepodepsal, já docela dobře snáším i změny času, i když nejsem jejich úplným příznivcem,“ uvedl Fiala.

    A dostal i dotaz na jeho rodné město - Brno. „Brno je krásné město po všech směrech, máme nádherné památky, jak historické, tak památky moderní architektury, jsou tam zajímavá divadla, koncerty, můžete jít do dobrých restaurací. Brno je po všech stránkách zajímavé město,“ vychválil premiér Brno a doporučoval mj. návštěvu Vily Tugendhat.

    Video  Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 4.Schillerová šila do Fialy

    O Brně s Bleskem mluvila přitom i šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, taktéž brněnská rodačka.

    „Já často chodím po Brně, bavím se s lidmi na Zelňáku, to miluju. A občas tam slyším tím brněnským hantecem, který taky miluju: ‚Ješ, já se tak stydim za toho Fialu, že je z toho Brna.‘ A já na to odvětím, že já jsem přece taky z Brna. Brnem to není, je to lidmi,“ říkala Schillerová pro pořad Hráči.

    Sama je přitom jedním z nejaktivnějších českých politiků právě na TikToku, ne-li vůbec nejaktivnější. „TikTok je speciální síť, já se ji učím systémem pokus omyl, to říkám otevřeně, ona se chová úplně jinak jak síť

    Andrej Babiš (ANO) vytáhl ve Sněmovně fialového mimoně. Andrej Babiš (ANO) vytáhl ve Sněmovně fialového mimoně. | Foto Blesk - Renata Matějková
    Facebook, úplně jinak jak Instagram, a dokud tam nevstoupíte, tak to nepochopíte,“ řekla Blesku.

    „Musím říct, že mě to upřímně baví, já nemám problém si ze sebe udělat legraci. Prostě to zkoušíme. Zkoušíme hledat nějaké jiné formy, hlavně trendy, protože jsem zjistila, že na tom TikToku hodně jedou trendy. A v rámci těch trendů třeba i zprostředkovat nějaké politické sdělení,“ pokračovala, ale zároveň dodává: „A někdy prostě udělám jen tak pro legraci mimo politiku.“

    Schillerová se přitom mluvou Generace Z pustila do svých politických konkurentů Petra Fialy, Víta Rakušana (STAN) či Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). O Fialovi prohlásila, že je „delulu“, tedy mimoň a „dobře si to dává s chábrama v kampeličce“.

    „Já jsem přesvědčen, že jako politici máme promlouvat ke všem generacím způsobem, kterému rozumí, ale myslím si, že se nemusíme žádným způsobem podbízet,“ reagoval pro TikTok Blesku Fiala.

    Video  Schillerová na TikToku: Fiala je delulu, Pekarová není moje bestý, Rakušan fellí ho hospodách.  - TikTok - A. Schillerová
    Video se připravuje ...

     

Uživatel_5209595 ( 14. dubna 2024 21:31 )

Asi fandíš tomu STbákovi nebo se pletu?

jajas ( 14. dubna 2024 19:40 )

Se raději ptám, ty víš všechno Colombo.... 😃

jajas ( 14. dubna 2024 19:39 )

Pepa na sebe taky nic nepráskl...jen se opět pochlubil, že měl seskok, ostatní už víme. A Fiala taky nepráskne taky nic, co by mu uškodilo...tak mele o Brně...fakt dílo! 😃

Kreveta ( 14. dubna 2024 15:55 )

Kdo si ho najde tak zjistí, že fialový vypadá úplně, ale úplně jinak.

Kreveta ( 14. dubna 2024 15:52 )

Tak nějak i ty barvy mu unikají. Jak vidno ten Mimoň není fialový, ale růžový.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa