Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Hamás odmítl příměří, rukojmí nepropustí. Dohodu smetl chvíli před útokem Íránu na Izrael

Autor: ČTK, trm - 
14. dubna 2024
07:56

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podle agentury Reuters oznámil, že palestinské hnutí Hamás odmítlo návrh dohody o rukojmích, které zadržuje v Pásmu Gazy po svém loňském útoku na jižní Izrael. Dokument předložili zprostředkovatelé vyjednávání mezi Izraelci a Hamásem. Netanjahuův úřad zároveň uvedl, že Izrael se nadále bude s plnou silou snažit o dosažení cílů nynější války v Gaze. Tím je podle dřívějších izraelských vyjádření likvidace Hamásu. Aktuální reakce Hamásu, který je považován za teroristickou organizaci, zatím není k dispozici.

Izraelské prohlášení o plném nasazení ve válce s Hamásem přichází bezprostředně poté, co izraelská armáda v noci na dnešek čelila bezprecedentnímu dronovému a raketovému útoku ze strany Íránu. Podle armádních představitelů se ale většinu letících bojových prostředků podařilo zlikvidovat a škody na straně Izraele jsou podle všeho minimální.

13:13
15. 4. 2024
!

Na přijetí v Bílém domě se chystá premiér Petr Fiala (ODS), řešit by se měla vedle Ukrajiny mj. i otázka Blízkého východu a podpory Izraele. Více čtěte ZDE

Děkujeme Vám za sledování našeho online přenosu z útoku Íránu na Izrael, další dění kolem něj budeme sledovat již v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

Video Fiala přiletěl do Washingtonu: Do Bílého domu vyrazí bez manželky, doprovodil ho poradce Pojar - Blesk - Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...
12:45
15. 4. 2024

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson avizoval na tento týden nové hlasování o podpoře pro Izrael ve světle víkendového íránského útoku. Neuvedl však, zda chce současně uvolnit dodatečné prostředky na pomoc Ukrajině, jak to před více než dvěma měsíci učinil americký Senát. Demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem dál trvají na schválení celého balíku.

Výdajový soubor s více než deseti miliardami dolarů (238 miliard Kč) určenými na pomoc Izraeli, přibližně 61 miliardami pro Ukrajinu a dalšími položkami navrhl Biden už v říjnu v návaznosti na útok Hamásu na jižní Izrael, zároveň chtěl předejít vyčerpání dostupných peněz na vyzbrojování Kyjeva.

Kongres ani po šesti měsících žádnou z částí návrhu neschválil, přičemž Johnson se již dvakrát pokusil podporu Izraele prosadit samostatně. „Tento týden to zkusíme znovu a na detailech toho balíku se pracuje,“ řekl v nedělním televizním rozhovoru Johnson. „V tuhle chvíli zvažujeme možnosti a všechny tyto výdajové otázky,“ dodal.

Johnson ve vysílání Fox News opakovaně hovořil o balíku, nebylo však jasné, zda chce hlasovat také o penězích pro Ukrajinu, která vzdušným útokům, jaký o víkendu zažil Izrael, čelí neustále. Americká podpora Ukrajiny mezitím zůstává zablokovaná čtvrtým měsícem, zatímco ruská válka proti sousední zemi vstoupila do třetího roku. 

12:22
15. 4. 2024

V Pásmu Gazy zemřelo od října téměř 34 000 Palestinců kvůli válce, kterou tam v odvetě za teroristický útok Hamásu vede s tímto hnutím Izrael. Informovaly o tom dnes podle AFP tamní úřady ovládané Hamásem. Počty nelze nezávisle ověřit a část z nich tvoří bojovníci Hamásu, většina z obětí jsou ale civilisté, z velké části ženy a děti. Někteří zemřeli i kvůli nedostatku potravin a léků, z něhož humanitární organizace, úřady OSN a řada zemí obviňují Izrael.

Za posledních 24 hodin zemřelo v Pásmu Gazy 68 Palestinců. Podle palestinské agentury Wafa v neděli ráno také pět lidí zastřelila izraelská armáda, která se snažila zabránit skupinám Palestinců v návratu do jejich, mnohdy zničených domovů, na severu.

Přes milion lidí totiž od října kvůli bojům uprchlo na jih do města Rafáh a jeho okolí u hranic s Egyptem. Ani údaj agentury Wafa nelze nezávisle ověřit, napsal dnes deník The New York Times (NYT), a izraelská armáda podle něj na dotaz stran této střelby nereagovala. Ke snaze dalších Palestinců vrátit se o víkendu z jihu na sever podle NYT možná přispěly i informace o bezprecedentním útoku Íránu na Izrael.

Zobrazit celý online

Minulý týden Hamás oznámil, že studuje nejnovější návrh dohody o příměří a propuštění rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy, který zformulovaly Egypt a Katar po jednání izraelské delegace v Káhiře. Izraelská média v této souvislosti upozorňovala, že rozdíly mezi postoji Izraele a Hamásu zůstávají "dramatické". List Haarec před týdnem napsal, že Izrael je ochoten projevit pružnost v otázce, kolik palestinských uprchlíků se bude moci vrátit do severní části Pásma Gazy; Hamás dosud požadoval, aby to mohli být všichni. Podle stejného zdroje Izrael ale trvá na tom, že nepřistoupí na zrušení bezpečnostních kontrolních stanovišť, která mají zajistit, že na sever pásma neproniknou bojovníci Hamásu a že se tam nebudou pašovat zbraně.

Dnešní prohlášení úřadu izraelského premiéra uvádí, že odmítnutí navržené dohody svědčí o tom, že vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár si dohodu nepřeje a že hodlá využít napětí mezi Izraelem a Íránem a způsobit regionální eskalaci konfliktu.

Video  Síť tunelů, které podle Izraele využívali šéfové Hamásu  - IDF
Video se připravuje ...
Ha