Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Izraelská operace v přelidněném Rafáhu se přiblížila. Máme datum, oznámil Netanjahu

Autor: ČTK - 
8. dubna 2024
20:25

Izraelská vláda už má stanovené datum zahájení operace v Rafáhu, řekl dnes její předseda Benjamin Netanjahu, aniž by to blíže specifikoval. Krátce předtím Bílý dům uvedl, že USA nemají indicie, že by operace v této oblasti na jihu Pásma Gazy měla začít „bezprostředně". Podle Bílého domu Izrael americké činitele ujistil, že s operací nezačne dříve, než se uskuteční americko-izraelská jednání o této záležitosti.

Podle serveru The Times of Israel dnes Netanjahu ve videoprohlášení zopakoval, že cílem jeho vlády je úplné vítězství nad palestinským hnutím Hamás. A dodal, že takového vítězství nelze dosáhnout bez vstupu do Rafáhu. „To se stane, máme už datum," uvedl Netanjahu bez dalších podrobností.

Izraelská armáda tvrdí, že Rafáh je poslední baštou Hamásu, a proto také tam musí provést pozemní operaci. Mezinárodní společenství i Spojené státy jsou ale proti rozsáhlé operaci v oblasti, kam se před boji uchýlilo na 1,4 milionu Palestinců. USA už několik týdnů vyzývají Izrael, aby operaci nezačínal, dokud nezajistí bezpečnou evakuaci tamních civilistů.

Oblast Rafáhu izraelská armáda v menším rozsahu ostřeluje už několik měsíců, nyní tam ale zřejmě plánuje velkou pozemní operaci, jaké vedla od konce loňského října v ostatních částech Pásma Gazy. V neděli Izrael oznámil, že stáhl téměř všechny pozemní jednotky z jihu Pásma Gazy. Ministr obrany Joav Gallant k tomu řekl, že vojáci se stáhli, aby se připravili na další operace.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby dnes uvedl, že američtí činitelé doufají v jednání s izraelskými představiteli příští týden. Hovořit by s nimi chtěli právě o pozemní operaci v Rafáhu. Jednat obě strany měly už předminulý týden, Izrael rozhovory ale zrušil poté, co se USA v Radě bezpečnosti OSN zdržely hlasování a umožnily tak schválení první rezoluce Rady bezpečnosti vyzývající v Pásmu Gazy k příměří.

Agentura AP dnes s odvoláním na nejmenovaného izraelského činitele informovala, že izraelské ministerstvo obrany vyhlásilo výběrové řízení na nákup 40 000 stanů. V únoru se v médiích objevily zprávy, že izraelská vláda chystá stanové tábory na pobřeží Pásma Gazy, kam by Palestince z Rafáhu přemístila.

Video  Analytik Mikulecký o útoku na humanitární konvoj v Gaze i situaci v Rusku  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi