Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Nepřestaneme, dokud všechny nezničíme,“ bouří Netanjahu. Požadavky Hamásu má za nerealistické

Autor: ČTK - 
17. února 2024
21:01

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu trval na svých předchozích prohlášeních, když se vyjádřil k vývoji války v Pásmu Gazy a k jednáním s hnutím Hamás o zastavení bojů a propuštění rukojmích. Požadavky radikálů označil za odpoutané od reality poté, co lídr Hamásu vyhlásil, že kromě stažení izraelské armády chce zastavení blokády Gazy a propuštění Palestinců z izraelských věznic.

„Nepřestaneme, dokud všechny nezničíme,“ řekl premiér Netanjahu podle zpravodajského webu The Times of Israel (TOI) s odkazem na Hamás. Ohradil se přitom proti výhradám, které zaznívají i od izraelských spojenců v souvislosti s plánovaným útokem na město Rafáh na jihu Gazy.

Netanjahu uvedl, že vzkázal americkému prezidentovi Joeu Bidenovi, že izraelská armáda tuto operaci podnikne.

Netanjahu je pod sílícím tlakem, aby uzavřel dohodu o klidu zbraní po více než čtyřměsíčním tažení proti Hamásu. Takový vývoj by usnadnil přísun humanitární pomoci pro více než dva miliony Palestinců, pro Izrael je ale hlavním smyslem jednání osvobodit rukojmí, které Hamás zadržel při útoku na izraelské území 7. října.

Hamás však klade i další požadavky. Vůdce jeho politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja dnes zopakoval, že přijme pouze stažení izraelské armády, zastavení blokády Pásma Gazy a propuštění palestinských vězňů odpykávajících si dlouhé tresty v Izraeli.

Netanjahu podle TOI řekl, že pouze ústupky ze strany Hamásu umožní pokrok v jednání. Mezitím izraelská armáda i dnes pokračovala v bombardování Gazy, píše agentura Reuters, podle níž obyvatelé a zdravotníci hlásili desítky mrtvých a zraněných. Izraelci také oznámili, že zadrželi 100 podezřelých při razii ve městě Chán Júnis v areálu největší nemocnice, která aktuálně v Gaze funguje.

Izraelská vláda již několik dní avizuje, že její pozemní operace se zaměří na Rafáh, který označuje za poslední baštu Hamásu v Pásmu. Humanitární organizace i západní představitelé varují, že takový postup by mohl mít katastrofální následky vzhledem k tomu, že do Rafáhu před boji utekl asi milion lidí. Biden v pátek uvedl, že doufá, že Izrael „masivní pozemní invazi“ nespustí.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 18. února 2024 13:17 )

Z jeho slov, tedy pokud nejsou záměrně překroucená, mě "mráz po zádech"! Kdysi a kdesi se řešilo konečné řešení, byla to Evropa, * idovské otázky! Mrazivý duch z prohlášení a titulků! Kam asi budou uprchlíci prchat? Do Evropy!!! "Nepřestaneme dokud všechny nezničíme", bouří pan xy

Jirik-ta ( 18. února 2024 11:17 )

👍

Saša Krach ( 18. února 2024 08:47 )

Vůbec jsem netušil při začátku konfliktu.... Že každý kdo žije v Gaze,je terorista.Jsem křesťan a nikdy tuto větu co jsem napsal,,,Nebudu podpo­rovat­....Pr­oč,,,J­sem také především člověk...

krapotkin ( 18. února 2024 07:44 )

Už všemi opěvovaný Stalin prohlásil, že zlo se musí zničit v místě jeho vzniku. (Tedy české zlo by se mělo zničit v Brně).

Vladimír Masata ( 18. února 2024 01:02 )

Protože konec konfliktu znamená i jeho konec a tak obětuje kvůli tomu aby on přežil i životy všech rukojmích protože ty jsou u něj až na posledním místě a kdy to byl on kdo ten barbarský útok barbaru umožnil podle mě záměrně aby vnitropolitický odpor k němu ten normální nacista ukončil a kdy tam možná i Mosad dodal Hamásu drogy a ty rogala na jeho příkaz a kdy se ho i armáda "bála" mu to ráno zavolat že to s tou operací asi trochu přehnal?

Zobrazit celou diskusi