Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Potravinová sbírka v Česku: Babiš se synem Frederikem i ministr Výborný na nákupu

Aktualizováno -
13. dubna 2024
20:10
Autor: ČTK, simao - 
13. dubna 2024
19:18

Počet obchodů, které se zapojují do potravinové sbírky, každý rok roste. Do letošní jarní sbírky se přihlásil rekordní počet prodejen, asi o 50 více než loni na podzim, řekl novinářům prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Lidé mohli dnes koupit a darovat zboží na pomoc potřebným ve více než 2 100 obchodech po celé zemi. Do akce se zapojil i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) či opoziční lídr Andrej Babiš (ANO), který vyrazil nakupovat se synem Frederikem.

Potravinové banky mají nyní nedostatek trvanlivých potravin, řekl předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček. Organizátoři letos také vyzvali k darování jídla a potřeb pro samoživitele v nouzi a jejich děti.

„Počet zapojených obchodů každý rok roste, teď máme 2 100 obchodů, což je rekordní číslo, asi o 50 víc než loni na podzim, ale zhruba o 500 prodejen víc než ještě před pár lety. Je to jenom díky tomu, že se sbírkou pomáhá čím dál tím víc dobrovolníků, kteří oslovují zákazníky, vybírají potraviny,“ řekl Prouza.

„V loňském roce jsme zahájili projekt výdejny, kde jsme v podstatě podpořili za první půlrok ve 199 městech nových 25 000 lidí, kteří to opravdu potřebovali,“ řekl Slavíček. Polovina z těchto lidí jsou podle něj rodiče samoživitelé a jejich děti. „Proto bychom chtěli tuto sbírku věnovat právě těmto lidem,“ řekl.

Slavíček předpokládá, že se zapojí podobně dobrovolníků jako na podzim, kdy jich bylo 5 000. Rádi by měli dobrovolníky ve všech obchodech. „V tuto chvíli máme obsazených polovinu těch obchodů,“ řekl.

„Díky všem dárcům, každý i drobný dar pomáhá, sbíráme trvanlivé potraviny, hygienické potřeby, dětské výživy … a také poděkování obchodům a stovkám dobrovolníků na více než 2 100 místech. Bez vás bychom to nedali,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Potravinová sbírka je každoročně skvělým způsobem, jak jednoduše můžeme pomoci potřebným,“ pochvaloval si poslanec KDU-ČSl Michael Kohajda, který se do sbírky zapojil také

Babišova sobota: Se synem na nákupu, s dcerou na procházce

„Jako už tradičně jsem dnes vyrazil s Fredem podpořit Sbírku potravin,“ uvedl expremiér Andrej Babiš (ANO).

Nejen se synem v obchoďáku strávil Babiš sobotu. S dcerou vyrazil na procházku vyvenčit pejsky. „Dnes jsme stihli ještě procházku s Vivi, Gigi a Izzy,“ uvedl později Babiš.

Tuny zboží

Část svého nákupu mohli lidé odevzdat dobrovolníkům ve všech zapojených obchodních řetězcích, například v obchodech Albert, Billa, COOP, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, Makro, Penny, Rossmann a Tesco. Seznam prodejen je na webu sbírky. Přispět lze i on-line nákupem, a to od 9. do 23. dubna.

Letos je 12. ročník sbírky, za 11 let jejího trvání se podařilo vybrat 4 860 tun potravin, což odpovídá téměř deseti milionům porcí jídla. Potravinové banky s obchodními řetězci zajistily loni pomoc pro 400 000 lidí v nouzi, meziročně o třetinu více.

Za jarní a podzimní kolo potravinové sbírky se v roce 2023 vybralo dohromady 1 213 tun zboží, což bylo zatím nejvíce. Sbírku potravin organizují Česká federace potravinových bank, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Asociace společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partneři z neziskového sektoru.

Vybrané zboží dostanou potravinové banky, odkud se část rozváží potřebným lidem, a se zbylými zásobami hospodaří banky tak, aby jim vystačily alespoň půl roku do dalšího kola sbírky. Dvakrát ročně konaná sbírka potravin tvoří zhruba deset procent objemu zboží v těchto bankách. Velkou část získávají z obchodních řetězců, které mají od roku 2018 povinnost darovat neupotřebitelné potraviny. Zbylé jídlo mohou charitám darovat i restaurace.

Video  Ministr zemědělství Výborný vyrazil před Úřad vlády mezi demonstranty  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

naidka ( 14. dubna 2024 11:14 )

Jaké fantazie, nevidíš, co Babišovi nakoupili? 😨 A s tou brašnou, aktovkou, podle tebe spisovkou, ať už koženou nebo koženou a odřenou 😁 byl pávek trapný, nikdo tam nic takového u sebe neměl, jenom on, aby byl důležitý.

Martin32 ( 14. dubna 2024 10:52 )

Z těch miliardových zisků co má by měl takhle nakupovat každý den

Martin32 ( 14. dubna 2024 10:52 )

Jo s náckem Okamurou to spasí

Martin32 ( 14. dubna 2024 10:51 )

Nebyly i za kovidu to byla jiná vláda?

Martin32 ( 14. dubna 2024 10:50 )

Až na to, že nutella není na seznamu co se má kupovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa