Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo: Státní zástupce potvrdil odložení případu

Aktualizováno -
4. dubna 2024
16:42
Autor: ČTK - 
4. dubna 2024
16:16

Státní zástupce potvrdil rozhodnutí policie o odložení takzvané reklamní větve kauzy Čapí hnízdo, ve které se kriminalisté zabývali podezřením na daňové úniky u plateb od firem z holdingu Agrofert za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Policie na konci února dospěla k závěru, že nešlo o podezření z trestného činu. Podle serveru Seznam Zprávy spis nyní dostane na stůl Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Dozorový státní zástupce (...) dne 28. března 2024 usnesení policejního orgánu akceptoval. Státní zástupce zdejšího státního zastupitelství nevyužil dozorových oprávnění, neboť neshledal takové důvody, aby do předmětné věci zasáhl například zrušením usnesení o odložení věci či uložením dalšího závazného pokynu,“ sdělil dnes ČTK Cimbala.

V reklamní větvi případu se policisté podle dřívějších informací zabývali podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 od firem z Agrofertu ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a holdingu Agrofert snížit si daně. Platby za reklamu byly podle podezření buď fiktivní, nebo předražené.

Policie už případ jednou odložila. V červnu 2022 konstatovala, že z důkazů vyplynulo, že reklamní spoty, audiovizuální produkce či propagační materiál skutečně vznikly. Její rozhodnutí následně potvrdilo i Městské státní zastupitelství v Praze, vrchní státní zastupitelství ale usnesení zrušilo.

Policisté tak museli věc dále prověřovat. Na konci letošního února dospěli podle Cimbaly k závěru, že nebyly zjištěny skutečnosti „nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin“ a nebyl ani dostatečně odůvodněn závěr, že by jej spáchala určitá osoba. Nebylo tak možné zahájit trestní stíhání. Podle dozorového státního zástupce nebylo usnesení stiženo vadami, na které by musel reagovat, bylo také dostatečně odůvodněné, doplnil mluvčí.

Server Seznam Zprávy minulý měsíc upozornil na to, že proti usnesení o odložení podal stížnost Specializovaný finanční úřad. Podle Cimbaly ji ale vzal úřad zpět, státní zástupce o ní tedy nerozhodoval.

Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše, který čelí v souvislosti s dotací na stavbu areálu Čapí hnízdo spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou obžalobě. Státní zástupce v této větvi kauzy tvrdí, že Babiš spolu s Nagyovou zajistili vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu tak, aby zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Babiš i Nagyová vinu dlouhodobě odmítají.

Soud oba obžalované nedávno podruhé osvobodil, rozhodnutí zatím není pravomocné. Státní zástupce i advokáti Babiše a Nagyové si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Video  Babiš s Nagyovou dorazili opět k soudu. Po zrušení osvobozujícího verdiktu v kauze Čapí hnízdo  - Blesk - Daniel Kraus; Foto - Martin Přibyl, ČTK/ Michal Krumphanzl
Video se připravuje ...

6vox6 ( 5. dubna 2024 00:11 )

Nikdo nic neopravuje. Je mi jedno jak píše. Je to její vizitka. Jen to trochu poukazuje na vzdělanost Babišovy voličské základny.

6vox6 ( 5. dubna 2024 00:04 )

Možná ti uniklo, že tentokrát nejde o dotaci, ale reklamní kausu.

ANO_nam_bude_lip ( 4. dubna 2024 23:24 )

Proti tomu je Fialova Záložna úplná prkotina. ANO svolává mimořádnou schůzi kvůli čapáku nebo kvůli záložně?

pindal ( 4. dubna 2024 22:48 )

Neuvě­řitel­né,vy­táhnou to, až bude potřeba.To se jen tak nevidí,stále do kola. 😃

JaNat ( 4. dubna 2024 19:51 )

Od tebe to sedí, projdi si minulé texty, máš tam taky hrubku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa