Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš stále nemá rozsudek v kauze Čapího hnízda, soud má novou lhůtu pro jeho písemné vypracování

Autor: ČTK - 
13. března 2024
16:47

Soudce pražského městského soudu Jan Šott dosud nevypracoval písemné odůvodnění rozsudku, kterým v polovině února nepravomocně osvobodil předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. Na vypracování rozhodnutí dostal další měsíc, lhůtu má do 12. dubna. Dnes to uvedla Česká televize (ČT). Případ se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách, Babiš s Nagyovou vinu dlouhodobě odmítají.

„Lhůta k písemnému vyhotovení rozsudku byla prodloužena do 12. dubna 2024, důvodem prodloužení je rozsah této trestní věci a současné vytížení předsedy senátu při vyřizování odvolací agendy. Doplňuji, že předseda senátu na vyhotovení rozsudku průběžně pracuje,“ řekl ČT mluvčí soudu Adam Wenig.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch v obžalobě tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Vyplacením dotace podle obžaloby vznikla Regionální radě regionu Střední Čechy škoda 49,9 milionu korun.

Šott před měsícem nepravomocně rozhodl, že skutek nebyl trestným činem. Podezření policie podle něj bylo oprávněné, důkazy, které byly nepřímé a mohly nasvědčovat protiprávnímu jednání, ale netvořily ucelený řetězec, který by vyvrátil obhajobu obžalovaných. Jejich vina tak nebyla prokázána bez veškerých pochybností. Zároveň odmítl, že by Babišovo stíhání souviselo s politikou.

Šaroch pro Babiše i Nagyovou navrhoval podmíněné a peněžité tresty. Po vyhlášení rozsudku si ponechal lhůtu pro případné odvolání, stejně učinili i advokáti obou obžalovaných. Pokud by ho podali, případem by se znovu zabýval odvolací Vrchní soud v Praze.

Babiš v únoru v závěrečné řeči označil obžalobu za lživou, odmítl spáchání jakéhokoliv trestného činu. Zopakoval, že důvodem vyčlenění Čapího hnízda z Agrofertu byla realizace projektu jako rodinného podniku. Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, kterou bývalý premiér v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Firma v roce 2018 spornou dotaci vrátila.

Video  Babiše znovu zprostili obžaloby za Čapí hnízdo. Čílil se u soudu kvůli znalci  - Daniel Kraus, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

roxin ( 15. března 2024 08:57 )

Ani do voleb mít nebude, je to pojistka PARTY HIC co neumí nic aby vyhráli volby. A nejen že nebude mít rozsudek čapáku, ale taky bude před volbami probíhat i soud ve Francii a to je další pojistka té party co neumí nic, jen chtějí vládnout a ovládat národ!!!

Michelin ( 13. března 2024 16:36 )

Andriši , potřebuješ se ve Švejstánu nervovat? Vem motýle , Monike a jdi si užívat na Francouzskou Riviéru života ... Fiala Ti tam chybět nebude 😁

luxardo ( 13. března 2024 16:00 )

Asi čekají až se voda přemění na víno .

Zobrazit celou diskusi