Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čaputová kritizuje zahrávání si se strachem: Ani Pellegrini, ani Korčok nás do války nezatáhnou!

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
3. dubna 2024
20:30

Obava, že Slovensko někdo zatáhne do války, není na místě, řekla dnes slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v televizním projevu na závěr kampaně před sobotním rozhodujícím kolem přímé volby svého nástupce. V kampani předseda parlamentu Peter Pellegrini a jeho kolegové ze strany Hlas-sociální demokracie označovali druhého finalistu prezidentské volby Ivana Korčoka jako možného prezidenta konfliktu a války či tvrdili, že by mohl vyslat vojáky bojovat na Ukrajinu, která se brání ruské ozbrojené invazi.

„Za pět let ve funkci jsem mohla poznat oba kandidáty na prezidenta a s čistým svědomím a přesvědčením mohu říct, že ani Peter Pellegrini, ani Ivan Korčok nás do žádné války nezatáhnou a ani nevyšlou na Ukrajinu žádného našeho vojáka. Jednak k tomu prezident nemá pravomoc a nemají k tomu ani žádný důvod,“ uvedla Čaputová, která už se o znovuzvolení neucházela.

Čaputová vyjádřila lítost, že součástí kampaně před prezidentskými volbami bylo také „zahrávání si se strachem“ či podsouvání obav, že „je tu někdo jiný, kdo o nás rozhoduje a určuje, kam směřujeme a ke komu budeme patřit“.

„Při svém rozhodování nehledejme dokonalého politika, protože takového nenajdeme. Všichni jsme omylní. Hledejme největší míru svého ztotožnění s některým z kandidátů,“ řekla.

Slovenská prezidentka, které mandát skončí v polovině června, vybídla voliče, aby se voleb zúčastnili. Zvlášť se v této souvislosti obrátila na Slováky žijící v cizině; mnoho z nich pracuje či studuje v Česku.

V prezidentských volbách lze hlasovat jen ve volebních místnostech na Slovensku; volba poštou ze zahraničí a ani hlasování na slovenských zastupitelských úřadech v cizině není možné.

18:50
29. 4. 2024

Dva mrtvé si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý raketami, oznámil dnes šéf oblastní správy Oleh Kiper, který dříve informoval o osmi raněných.

18:34
29. 4. 2024

Při výbuchu ruské rakety v Oděse na jihu Ukrajiny utrpělo zranění osm lidí, uvedla dnes média s odvoláním na místní úřady. Terčem ruských bomb se stalo druhé největší ukrajinské město, Charkov na východě země, kde zranění utrpěla jedna žena, uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov na sociální síti Telegram.

„Nepřítel podnikl raketový útok na Oděsu. Podle předběžných informací bylo zraněno osm lidí. Poškozeny jsou obytné domy a civilní infrastruktura. Na místě pracují záchranné složky,“ uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper podle agentury Interfax-Ukrajina.

17:51
29. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Stoltenberg řekl novinářům, že ještě není pozdě, aby Ukrajina zvítězila.

Kompletní online

w.mojko ( 10. dubna 2024 22:35 )

Túto politickú mrtvolu už nikto neberie na vedomie. Zrádzala Slovensko počas celého obdobia v čele krajiny. Sama sa vyjadrila, že sa cíti byť Ukrajinkou. Každý počin preberala na americkej ambasáde.
Znížila sa až natoľko, že robila reklamu farmaceutickému priemyslu počas očkovania vyjadrením "Vakcína je sloboda"...A pred voľbami otvorene robila kampaň pre Korčoka.
Nepomohlo, ľudia ju nenávidia.

caribika ( 9. dubna 2024 05:33 )

Pani Čaputová zastávala svoj úrad bez akejkoľvek politickej skúsenosti a bola najnenávidenejšou prezidentkou, pretože jej pôsobenie bolo mimo času a priestoru záujmov slovenského národa. Nehovoriac od jej stanovísk ohľadne vnútornej politiky.

Uživatel_5486376 ( 8. dubna 2024 11:26 )

To vás takto lhát naučili v Aspen institutů nebo to lhaní máte od nuteloviče

6vox6 ( 4. dubna 2024 08:37 )

Uniklo ti, že ona predikovala vyslání slovenských vojáků do války na Ukrajině. Naše vláda tam nějaké vyslala?

roxin ( 4. dubna 2024 07:05 )

Ti snad ne, ale my už jsme. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa