Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Nežijeme ve světě, který by byl bezpečným místem.“ Pavel před akademiky varoval před přehlížením hrozeb

Autor: ČTK - 
3. dubna 2024
11:40

Na pozadí současné mezinárodní bezpečnostní situace by se měl stát intenzivně zabývat odolností a obranyschopností české společnosti. K tomu přispěje zejména to, že na prvním místě bude schopný jasně pojmenovávat reálné hrozby, kterým čelí, a bude schopný hledat cesty, jak těmto hrozbám čelit a připravit se na ně. Na dnešní konferenci o významu spolupráce akademické obce a obranných složek Armády ČR, kterou pořádalo České vysoké učení technické (ČVUT), to řekl prezident Petr Pavel. Upozornil také na to, že pokud nákupy vojenského vybavení budou trvat roky, nebude Česko schopné pružně reagovat na vývoj situace.

„Bohužel nežijeme ve světě, který by byl bezpečným místem, i kdybychom si to všichni přáli,“ řekl prezident. Poukázal na válku na Ukrajině, která pokračuje již třetím rokem, přičemž podle jeho názoru evidentně nespěje k rychlému konci. Poznamenal, že někteří méně zodpovědní politici přitom současné hrozby přehlížejí, a všechny, kdo na ně poukazují, označují nálepkou těch, kdo chtějí válku. “Musíme konat,„ prohlásil Pavel. Jednou z cest je podle něho nutnost využít všech předností, které demokratické systémy mají, ke zvýšení obranyschopnosti a odolnosti.

“Je potřeba přistoupit k současné situaci ne z pohledu toho, že stále máme čas, že se stále nic neděje, ale naopak toho, co se všechno děje. A hledat cesty, jak v maximální možné míře využít, co se v různých segmentech naší země nachází, pospojovat to dohromady a najít nejrychlejší cesty, jak to realizovat,“ popsal prezident.

Pro zapojení univerzit do spolupráce s armádou se v úvodu konference vyslovil rektor ČVUT Vojtěch Petráček. „Jde o to, abychom dokázali společně s našimi obrannými složkami vybudovat to, co bych nazval inteligentní odstrašující silou, která dokáže odradit naše potenciální protivníky,“ řekl Petráček. Dodal, že technologický pokrok a výzkum z univerzit je potřeba zapojit do systému pro efektivní ochranu, aby umožnil řešení rizik a problémů.

“My v armádě velmi dobře vnímáme rozvoj technologií a chápeme, že musíme v tomto držet krok. A vnímáme a sledujeme, jak se vyvíjí válčení,„ řekl náčelník generálního štábu Karel Řehka. Upozornil, že kdo dokáže lépe využít technologický náskok, získá do budoucna výhodu. Kdo ho naopak nevyužije, přestane být na bojišti relevantní. “A česká armáda si to nemůže dovolit,„ dodal.

Video  Petr Pavel o zapojení českých vojáků v bojích na Ukrajině  - Blesk TV
Video se připravuje ...

dynaty ( 4. dubna 2024 10:00 )

👍 👍 👍pro JaNat

dynaty ( 4. dubna 2024 09:56 )

a proto mohli zabíjet Rusy, vážně patříš do léčebny, psychopate

dynaty ( 4. dubna 2024 09:47 )

"I kdyby zabíjeli Ukrajinci Rusy na Doněcku a Luhansku, zabíjeli je na svém území"
tahle věta o tobě vypovídáí vše, tohle může napsat pouze psychopat, kte 👎 rý by mněl být pod dohledem

dynaty ( 4. dubna 2024 08:29 )

a co tvoje důkazy, kdepak je máš ? 👎

dynaty ( 4. dubna 2024 08:22 )

naco ukrajinci tak důležité strategické místo potřebují?pro vojenskou základnu USA, proto tam zaměstnanci USA velvyslnectví rozdávali potraviny a OSN mlčí i když Putin chtěl aby zasáhli, jsi dogmatik

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa