Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Putinova nová zbraň hrůzy: Obří bomba způsobila nad městečkem hřib jako atomovka

Aktualizováno -
30. března 2024
17:05
Autor: mav, swp - 
30. března 2024
16:07

„Rusko používá stále silnější a více smrtící bomby,“ konstatoval vojenský expert německého deníku Bild. I ruské ministerstvo obrany se chlubí, že nasadilo silnější variantu termobarické zbraně zvanou ODAB-1500.

„Obří hřibovitý mrak nad malým ukrajinským městem! Rusko ve středu poprvé použilo svou dosud nejtěžší hororovou zbraň,“ napsal v pátek Bild. A jeho expert na bezpečnostní a válečné otázky Julian Röpcke analyzuje detaily z videa, které přišlo z ruských sociálních sítí.

Záběr zachycuje údajně výbuch v Sumské oblasti, nad městečkem Velyka Pysarivka u hranice s Ruskem. Podle Röpckeho jde o termobarickou bombu, a to pořádně silnou. Tento typ pumy má mnoho názvů,  také palivo-vzduchová, palivo-vzdušná, objemově detonující, aerosolová či vakuová. Neničí jako klasická pevná výbušnina, nýbrž rozprskne výbušnou kapalinu do vzduchu a využije k silnější explozi i atmosférický kyslík. Odpaluje se už nad cílem, dokáže ničit jak živé terče, tak techniku, explozivní síla pronikne i do opevnění. Tlaková síla je tu větší než u běžných bomb. Největší termobarické bomby jsou silou výbuchu srovnatelné s nejmenšími taktickými jadernými zbraněmi (neškodí ale následnou radiací).

„Lidé žijící poblíž se mohou ve zlomku vteřiny udusit nebo jim prasknou plíce. Celé je to extrémně smrtící bomba, kterou Rusko ve skutečnosti navrhlo pravděpodobně pro konvenční část třetí světové války,“ konstatuje Röpcke.

Podobných, jen lehčích, používá podle něj Rusko 50-100 každý den, shazují je letadla. „Představují extrémní nebezpečí pro ukrajinskou armádu, ale i pro ukrajinské civilisty, kteří jsou obětí těchto bomb každý den. Desítky vojáků, ale bohužel také víme, že v Charkově a v dalších městech je denně zabito několik civilistů,“ dodal expert.

Ruské ministerstvo obrany o nasazení takové silné bomby informovalo v polovině března, nespecifikovalo však kde.  „V důsledku přesného zásahu leteckou municí na místo rozmístění nacionalistické formace Kraken bylo zničeno na 300 bojovníků,“ uvedlo ministerstvo obrany. Kraken je dobrovolnická jednotka složená ze schopných válečníků, mj. do ní přešli zbylí členové Azovského praporu.

Agentura RIA Novosti citovala generálplukovníka Alexeje Kima, náčelníka štábu společného uskupení sil, že šlo o 1500kilogramovou objemově detonující bombu. Agentura TASS hovoří přímo o ODAB-1500. Ministerstvo k tomu sdílelo jiné video, než jaké rozebírá Röpcke.

Video Ruský ministr obrany Sergej Šojgu si prohlíží účinky termobarické bomby ODAB-1500. - Ministerstvo obrany RF
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa