Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vězení za záběry živého Navalného! Kreml poslal do vazby novinářku, natočila jeho poslední video

Autor: ČTK - 
30. března 2024
10:22

Moskevský soud poslal na dva měsíce do vazby novinářku portálu SOTAvision Antoninu Favorskou, kterou vyšetřovatelé viní z účasti v extremistické organizaci. Konkrétně prý podle nich zveřejnila příspěvky zesnulého Alexeje Navalného. Favorská obvinění odmítla. Podle webů Meduza a The Moscow Times Favorská natočila poslední známé video, na kterém je Navalnyj ještě živ.

Novinářka Favorská pokrývala soudy s Navalným v trestaneckých koloniích a natočila s ním poslední video na slyšení 15. února, kterého se účastnil prostřednictvím videospojení, píše Meduza. Poté, co ruské úřady převezly hlasitého kritika Kremlu do trestanecké kolonie na Sibiři známé jako Poljarnyj volk, napsala reportáž z obce Charp, kde se věznice nachází.

Navalnyj zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii, která je pokládaná za jednu z nejdrsnějších ruských věznic. Podle úřadů zemřel náhlou smrtí poté, co se mu udělalo zle. Navalného okolí tvrdí, že za jeho úmrtím stojí - ať přímo či nepřímo - režim prezidenta Vladimira Putina. Kreml popřel, že by se na smrti Navalného podílel stát. Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval Putinův režim především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Favorskou bezpečnostní složky zadržely nejprve 17. března několik hodin poté, co položila květiny u Navalného hrobu. Soud ji pak poslal na deset dní za mříže na základě článku o neuposlechnutí policie, píše Meduza. Když 27. března z vězeňského zařízení odcházela, zadrželi ji znovu. Vyšetřovací výbor proti ní o den později vznesl obvinění související s účastí v extremistické organizaci, jak před několika lety ruský soud označil fondy a štáby spojené s Navalným.

Vyšetřovatelé ji podle Meduzy viní ze zveřejňování příspěvků na platformách Navalného fondu. Tisková služba soudu uvedla, že novinářka je obviněná ze shromažďování materiálů, výroby a úpravy videí a publikací pro FBK. Mluvčí Navalného Kira Jarmyšová na síti X reagovala prohlášením, že Favorská nic u FBK nezveřejňovala. „I když pomineme lživost obvinění, jeho podstata zůstává - novinářku obviňují kvůli novinářské činnosti,“ dodala.

Samotná žurnalistka rovněž vinu popřela. Ohradila se také proti rozhodnutí soudu vést líčení za zavřenými dveřmi. „Jsem zásadně proti uzavřenému procesu. Potřebujeme, aby média věděla, co se tady děje, z čeho jsem obviněna,“ řekla Favorská. Podle serveru The Moscow Times také uvedla, že je souzena za článek o tom, jak ruská vězeňská služba „mučila“ Navalného. Pokud ji soud shledá vinnou z účasti v „extremistické“ organizaci, hrozilo by jí až šest let vězení, podotkl The Moscow Times.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

 

pindal ( 10. dubna 2024 18:45 )

Takhle by Kolombo neuvažoval.Řekl by si,proč by ho v téhle chvíli zabíjel?Kdyby neumřel,nikdo by si na něho ani nevzpomněl.Jak takovýmto kecům můžete věřit? 😨

6vox6 ( 31. března 2024 08:15 )

Asi stejnýho jako já, že? Tudle ti smázli text a poslali výstrahu, abys sekal latinu.

Pete Petan ( 31. března 2024 07:08 )

A proto je móc dobře, že Havel Tele a jemu podobný zmetky poslal na smetištĕ dĕjin, a ti zde plní jedu a záštĕ tady vztekem kvičí a kňučí!

Pete Petan ( 31. března 2024 06:59 )

Mezinárodnĕ stíhaný vrah, zločinec a vrah malých dĕtí Putin se ho tak před volbama bál, že nedostane dost hlasů, že přikázal svým hrdlořezùm aby hrdinu Navalného umlčeli.

Pete Petan ( 31. března 2024 06:54 )

Osvícený dĕdku Pindale, už nepindej a nehul novičok, seš už úplnĕ ale úplnĕ vypindanej. Tadys už dopindal pindo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa