Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dojemná vzpomínka pohledné mluvčí Navalného: Alexej věřil do poslední chvíle, že Rusko bude svobodné

Autor: DVL, swp - 
25. února 2024
05:00

Tisková mluvčí zesnulého opozičního lídra Alexeje Navalného Kira Jarmyšová sdílela na sociální síti Instagram příspevěk, ve kterém zavzpomínala na svého nadřízeného. „Alexej věřil ve vědu, v Boha, v lásku a v to, že Rusko bude svobodné," napsala Jarmyšová.

Kira Jarmyšová, tisková mluvčí zesnulého opozičního vůdce Alexeje Navalného a také autorka románu „Neuvěřitelné incidenty v ženské cele č. 3“, zavzpomínala na svého nadřízeného v příspěvku na sociální síti Instagram.

„V Alexejově kanceláři hned za ním visely fotografie účastníků Solvayského kongresu. Byli tam Albert Einstein, Niels Bohr a Marie Curieová. Všichni lidé, kteří vstoupili do kanceláře poprvé, se zeptali: Proč jste je sem pověsil? A Alexej odpověděl: Líbí se mi, že za mnou stojí nejlepší mozky lidstva," napsala na svém Instagramu Kira Jarmyšová.

„Alexej věřil ve vědu, v Boha, v lásku a v to, že Rusko bude svobodné. Také věřil, že je dobrý nápad poslouchat celý den z reproduktorů skladbu, která se mu obzvlášť líbila, například skladba Santa Lucia od hudební skupiny Quest Pistols Show. To je jedna z mála věcí, ve kterých jsem s ním, sedící ve vedlejší kanceláři, nesouhlasila," pokračovala.

Alexej nevěřil v nudu, nečinnost a ‚národní charakter'. Nevěřil, že Rusové jsou nějak neschopní nebo méně si zaslouží žít v bohaté, prosperující zemi než ostatní lidé," napsala.

„Zdá se mi, že každému dával tak konkrétní pokyny, co má dělat, co nedělat, že oddávat se melancholii a sklíčenosti by znamenalo záměrně ho zklamat," stojí dále v příspěvku tiskové mluvčí.

„Nenechme tě ve štychu," napsala na konec. 

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení. V pátek 15. února vězeňská služba uvedla, že 47letému muži se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit. Rodina opozičního lídra obvinila z vraždy ruskéo prezidenta Vladimira Putina. 

V sobotu, osm dní po smrti, předala jeho tělo matce Ljudmile.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa