Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Průtahy ohledně vydání těla Navalného? Soud se jasně vyjádřil ke stížnosti jeho matky

Autor: ČTK - 
4. března 2024
13:37

Soud v Salechardu na severu Ruska dnes odmítl stížnost matky zemřelého opozičního předáka Alexeje Navalného na průtahy ohledně vydání jeho těla rodině. Informovala o tom agentura TASS. Navalnyj zemřel podle tvrzení úřadů 16. února ve vězení za polárním kruhem a jeho matce trvalo více než týden, než se jeho těla domohla.

Navalného matka Ljudmila Navalná svoji stížnost podala na ruský vyšetřovací výbor, který obvinila z nečinnosti. Soud ale obvinění při dnešním neveřejném přelíčení odmítl.

Navalnyj zemřel za nevyjasněných okolností. Jeho spolupracovníci i jeho rodina připisují smrt opozičníka ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, jehož Navalnyj hlasitě kritizoval. Úřady původně otálely s vydáním těla a uváděly, že hodlají provést chemickou expertizu, která potrvá nejméně 14 dní. Panovaly i obavy, že rodina tělo nedostane vůbec nebo až po prezidentských volbách v polovině března.

Devátý den po oficiálním datu Navalného úmrtí ale jeho mluvčí informovala, že se matce podařilo tělo získat. Navalnyj byl pohřben v pátek v Moskvě. Pátečního rozloučení se zúčastnily tisíce lidí. Davy jeho příznivců přicházely i během víkendu položit květiny na jeho hrob.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi