Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neplatné podpisy: Ruský soud znovu odmítl pustit opozičního kandidáta Naděždina k volbám

Autor: ČTK - 
4. března 2024
13:12

Ruský nejvyšší soud dnes znovu odmítl registraci opozičního kandidáta Borise Naděždina k volbám, uvedla agentura Interfax. Naděždin ohlásil, že za svoji účast ve volbách bude bojovat až do konce a obrátí se na ústavní soud.

Nejvyšší soud podle agentury Interfax odmítl Naděždinovo odvolání proti dřívějšímu rozsudku a ponechal v platnosti rozhodnutí soudu z 21. února. Politik se pokouší soudní cestou zvrátit rozhodnutí ruské ústřední komise, která ho odmítla připustit k volbám, což zdůvodnila vysvětlením, že mezi podpisy jeho podporovatelů objevila nesrovnalosti.

„Nechystám se přestat, budu bojovat až do konce,“ napsal dnes Naděždin na platformě Telegram v reakci na rozhodnutí soudu. Uvedl, že hodlá podat stížnost k prezidiu nejvyššího soudu a poté se obrátit na ústavní soud.

Bývalý poslanec Naděždin získal přes zimu na popularitě, když ho coby možného protikandidáta autoritativního prezidenta Vladimira Putina podpořila řada významných ruských opozičních osobností. Komentátoři nicméně nepředpokládali, že by Naděždin skutečně mohl Putinovy vyhlídky na znovuzvolení ohrozit. Podle zdrojů portálu Meduza blízkých Kremlu měl ale potenciál překazit plán, že Putin v březnu zvítězí s rekordním počtem hlasů. Volby jsou v Rusku vypsány na 15.–17. března.

Video se připravuje ...
Další videa