Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Experti o Putinově chlácholení Česka a okolních států: Kreml je vážnou hrozbou pro východní NATO

Autor: DVL, ČTK, swp - 
30. března 2024
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno upozornil, že pokud Západ dodá Ukrajincům bojové letouny F-16, ruská armáda je sestřelí. Zároveň za „naprostý nesmysl“ označil varování, že Rusko by mohlo zaútočit na Polsko, Pobaltí nebo Česko. Nyní na jeho výrok reagoval Elbridge Colby, expert na bezpečnost a bývalý příslušník ministra obrany pro strategii a rozvoj sil za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Ten na sociální síti X napsal: „Neměli bychom brát Putina za slovo. Věřím, že Rusko je vážnou hrozbou pro východní NATO.“ Napsal o tom server Newsweek. A názor amerického bezpečnostního experta potvrdil i český politolog Lukáš Jelínek. Podle něj nezáleží na slovech, ale na činech. 

Rusko představuje „vážnou hrozbu“ pro východní země NATO. Od chvíle, co ruský prezident Vladimir Putin ve středu varoval před stíhacími letouny F-16 na Ukrajině, na to zareagoval bývalý úředník amerického ministerstva obrany.

V srpnu Washington povolil svým spojencům, aby Ukrajině předali letadla americké výroby vybavená modernější avionikou a radary. Poskytla by další schopnosti ukrajinskému letectvu, které se spoléhá na stíhačky MiG a Suchoj ze sovětské éry.

Skupina 14 zemí se zavázala dodat F-16 a pomoci Ukrajině s výcvikem. Dmytro Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí, ve středu podle agentury Reuters řekl, že letadla by měla přiletět v nadcházejících měsících.

Při nedávné návštěvě vojenské základny byl Putin dotázán na F-16 a na to, zda bude Rusku „povoleno zasáhnout tyto cíle na letištích NATO“.

„Zaprvé, pokud dodají F-16, nezmění to situaci na bojišti. Zničíme jejich letadla, stejně jako nyní ničíme jejich tanky, obrněná vozidla a další vybavení, včetně vícenásobných odpalovacích raketových systémů,“ řekl Putin.

„Neměli bychom brát Putina za slovo“

Ruský prezident pokračoval: „Samozřejmě bychom je viděli jako legitimní cíle, pokud by operovaly z letišť třetích zemí, bez ohledu na to, kde by se nacházely. Letouny F-16 mohou také nést jaderné zbraně a my na to budeme muset dbát při organizování našich bojových operací.“

Elbridge Colby, expert na bezpečnost a bývalý příslušník ministra obrany pro strategii a rozvoj sil za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ve čtvrtek na sociální síti X napsal: „Neměli bychom brát Putina za slovo. Věřím, že Rusko je vážnou hrozbou pro východní NATO.“

Co na to český politolog?

Výroky amerického experta potvrzuje i český politolog Lukáš Jelínek. Po zkušenostech z minulosti bohužel podobná ruská prohlášení pozbývají věrohodnosti. „Podstatné jsou činy, nikoli slova.  A také víme, že něco jiného se komunikuje do zahraničí, něco jiného se říká ruským voličům a něco jiného se sděluje ruským vojákům,“ okomentoval výroky ruské hlavy státu pro Blesk politolog Lukáš Jelínek (51). V té souvislosti lze připomenout, že před tím, než ruská vojska v noci 24. února 2022 vpadla na Ukrajinu a rozpoutal se nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války, také zaznívaly téměř do posledních dnů z Kremlu uklidňující výroky.

„Nepanikařil bych, ale byl bych obezřetný. Pokud mají čeští politici pocit, že nám skutečně hrozí nějaké ohrožení, i když třeba ne bezprostřední, tak bych očekával, že budou informovat občany o stavu civilní ochrany. O tom, kde a jak se dozví, co dělat v případě nějakého napadení, jak se chránit, co stát zajišťuje a podobně, což tedy od českých politiků vůbec neslyšíme,“ vyslovil kritiku politolog.

Anton Geraščenko, bývalý poradce ukrajinského ministra vnitra, také napsal na X o Putinově varování ohledně letounů F-16: „Putin řekl, že Rusko sestřelí letadla F-16, pokud budou použita z letišť třetích zemí k zacílení Ruska. A přesto je Ukrajina stále odrazována od úderů na legitimní vojenské cíle na ruském území – abychom se chránili,“ řekl Geraščenko.

Rajan Menon, expert na ruské vojenské konflikty z think-tanku Defence Priorities, uvedl: „Je to hotové divadlo. Putin dobře ví, že žádná země NATO nedovolí Ukrajině používat své letecké základny k tomu, aby letouny F-16 vyletěly k útoku proti ruským silám.“

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa