Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin promluvil o ofenzivě směrem k NATO: Zaútočí na Česko?

Aktualizováno -
28. března 2024
11:11
Autor: ČTK, swp - 
28. března 2024
07:50

Za „naprostý nesmysl“ prezident Vladimir Putin označil tvrzení, že Rusko může zaútočit na Polsko, pobaltské státy nebo Česko. Prohlásil to ve středu při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na dnešek informoval Kreml. Šéf Kremlu zároveň upozornil, že pokud Západ dodá Ukrajincům bojové letouny F-16, ruská armáda je sestřelí.

Putin kritizoval rozšiřování NATO a o zemích na východním křídle aliance řekl, že „se zřejmě domnívají, že to všechno nějak odpovídá jejich národním zájmům, bojí se velkého Ruska“.

„Vůči těmto státům nemáme žádné agresivní úmysly. Takže to je naprostý nesmysl, možnost útoku na nějaké další země, na Polsko, Pobaltí, straší i Čechy,“ řekl Putin o zemích na východním křídle Severoatlantické aliance.

I výroky západních politiků o možných plánech Moskvy zaútočit na další země Putin označil za nesmysl. „Je to jen další způsob, jak oklamat své obyvatelstvo a vytáhnout z lidí další peníze, aby nesli břemeno na svých bedrech,“ řekl šéf Kremlu k podpoře Ukrajiny, kterou jí země NATO poskytují od zahájení ruské invaze v únoru 2022. O válce na Ukrajině Putin prohlásil, že Rusko „jen chrání lidi na svých historických územích“.

Putin svým rozkazem, aby ruská vojska v noci 24. února 2022 vpadla na Ukrajinu, rozpoutal nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války. Předtím v reakci na obavy Západu a Kyjeva šéf Kremlu opakovaně tvrdil, že na sousední zemi nezaútočí.

Sousední zemi ruský prezident nyní znovu obvinil, že válku vyvolala v roce 2014, když poslala ozbrojené síly do východoukrajinského Donbasu, kde Rusko - po svržení proruského prezidenta a po anexi ukrajinského Krymu - rozdmýchalo povstání separatistů proti nové ukrajinské vládě. Tehdy Putin ujišťoval, že nemá zájem o další části Ukrajiny.

„Nakonec nás donutili přejít k jiné formě ochrany našich zájmů,“ řekl ruský prezident při středečním setkání s vojenskými piloty. Při zahájení invaze v roce 2022 vyhlásil, že hlavními cíli „speciální vojenské operace“, jak tehdy Moskva vpád do sousední země označovala, jsou „demilitarizace a denacifikace“ Ukrajiny.

Kyjev a Západ podobná tvrzení odmítají s tím, že jde o záminku pro získání ukrajinského území.

Válka Rusko vs. Ukrajina
07:35
27. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
27. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Putin řekl, že Ukrajině ale bude ničit Západem dodávané F-16, které má válkou zmítaná země slíbené od Dánska, Nizozemska, Belgie či Norska. První stroje mají dorazit už na jaře. Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters.

Dánsko, Nizozemsko, Belgie či Norsko slíbily letos dodat Ukrajině přes čtyři desítky těchto vyspělých letounů, od nichž si Kyjev slibuje kontrolu ukrajinského vzdušného prostoru. Prvních šest strojů by mělo dorazit na jaře z Dánska, Nizozemsko hovoří o dodávkách během léta.

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa