Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Ozbrojenec v Nizozemsku vzal rukojmí a hrozil, že se odpálí. Policie evakuovala 150 domů

Aktualizováno -
30. března 2024
16:05
Autor: ČTK, mav - 
30. března 2024
11:00

Několik lidí bylo drženo jako rukojmí v nizozemském městě Ede. Brzy ráno vešel muž do podniku Café Petticoat a hrozil, že se odpálí. Policie evakuovala 150 domů v okolí a žádala veřejnost, aby se nepřibližovala.

 

V sobotu kolem šesté ráno vzal v místním baru Petticoat muž se zbraněmi a výbušninami lidi jako rukojmí, uvedl deník de Telegraaf s odvoláním na několik anonymních zdrojů. Před tři čtvrtě na jednu starosta informoval, že je po všem. „Poslední rukojmí bylo právě propuštěno. Jedna osoba byla zadržena. Více informací v tuto chvíli nemůžeme sdělit,“ tweetovala i policie.

Před půl jednou bylo podle serveru NOS vidět, že policie odvádí kohosi spoutaného a s šátkem na hlavě. Podezřelý vyšel z klubu, dal si ruce za hlavu a poklekl, pak ho policie spoutala, popsal reportér agentury Reuters z místa. A také vyšlo čtvrté rukojmí.

Známý podezřelý

„Podezřelý je místní justici známý,“ uvedli úřední představitelé na tiskové konferenci po incidentu. Už dříve byl odsouzen za ohrožující chování.  Podle starosty města Reného Verhulsta je podezřelý nizozemským občanem. Jeho motiv je nejasný. Za rukojmí vzal zaměstnance podniku.

Zadržený měl u sebe několik nožů a ukazoval je i rukojmím. Měl u sebe také černý batoh. „Zatím nevíme, co se v tom batohu nachází,“ říká Marthyne Kunstová, vedoucí pracovnice východonizozemské prokuratury. „Nyní to plně vyšetřujeme a prohledáváme kavárnu.“

Podle Anne Jan Oosterheertové, šéfky operací východonizozemské policie, dorazila první hlídka na místo do dvou minut od upozornění, kolem 5:15 ráno.  Následovalo vyjednávání s útočníkem. „A naštěstí to dopadlo dobře. Jsme za to velmi vděční.“ 

Na místo, do budovy v centru města, bylo nasazeno několik speciálních policejních jednotek, uvedla policie v prohlášení zveřejněném na sociálních sítích. Dodala, že bylo evakuováno 150 domů. 

Tři osoby podle serveru NOS už kolem jedenácté hodiny z podniku vyšly. „Tři rukojmí byla právě propuštěna,“ potvrdila tweetem policie. „Situace ještě nekončí.“ Na videu z místa byli tehdy podle agentury AP vidět tři mladí lidé, jak po svém propuštění vycházejí z budovy s rukama nad hlavou. Podle médií měla trojice na sobě oblečení, které se jevilo jako uniforma personálu podniku. Starosta René Verhulst vyzval veřejnost, aby nesdílela z místa videa, protože osvobození rukojmí „mají právo na klid a soukromí“, napsala BBC.

„Zůstaňte uvnitř a nechoďte se dívat,“ napsala policie na síti X. Je možné, že se incident týká člověka, který představuje nebezpečí pro sebe a okolní oblast, uvedl podle NL Times policejní mluvčí.

Na místo dorazily i jednotky hasičů a sanitky. Zatím nicméně nenasvědčuje nic tomu, že by za tím byl teroristický motiv, uvedla podle Reuters policie.

Podle radnice byly všechny obchody v centru zavřené. Lidé, kteří evakuovali své domovy, se mohli uchýlit na radnici, která jim chystá kávu a čaj. „Pro všechny tyto lidi je to hrozná situace. Myslím na ně a jejich blízké. Doufám, že se situace nyní rychle a bezpečně vyřeší,“ uvedl starosta Ede René Verhulst.

Město Ede leží asi 85 kilometrů jihovýchodně od Amsterdamu. Bar Petticoat se nachází v centru, v lokalitě Museumplein, o víkendech mívá otevřeno do ranních hodin. 

Drž hubu ( 31. března 2024 08:18 )

Njn. Přistěhovalci. Lepší už to nebude. Díky frau Makrela a Petro Fialenko 🙄

Zobrazit celou diskusi