Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Tancujete na krvi unesených.“ Izraelci čelí kritice, Hamás řeší návrh. Mrtvé rukojmí předá ve 3. fázi?

Autor: ČTK, simao - 
30. ledna 2024
20:37

Návrh nové dohody o přerušení bojů mezi Izraelem a hnutím Hamás zahrnuje tři fáze, během nichž by byli postupně propuštěni všichni rukojmí zadržovaní v Pásmu Gazy výměnou za osvobození některých palestinských vězňů z izralských věznic. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postaveného představitele Hamásu. Příbuzní rukojmích přitom dnes už sedmý den v řadě demonstrovali u přechodu Kerem Šalom. Vyzývají izraelskou vládu, aby do Pásma Gazy nepouštěla žádnou humanitární pomoc, dokud Hamás rukojmí nepropustí.

V první fázi by Hamás propustil civilisty včetně žen, dětí, starších osob a zraněných, ve druhé fázi pak všechny izraelské vojáky a vojákyně a ve třetí by Izraeli předal těla zemřelých rukojmích, řekl představitel Hamásu Reuters.

V průběhu všech těchto fází by byly zastaveny vojenské operace obou válčících stran. Počet palestinských vězňů, kteří mají být výměnou propuštěni, nebyl pevně stanoven a bude předmětem dalšího vyjednávání, dodal.

Hamás dnes obdržel návrh nové dohody o příměří a propuštění zbývajících asi 130 izraelských rukojmích, který o víkendu v Paříži vypracovali zástupci Izraele, Spojených států, Kataru a Egypta.

O návrhu má nyní v Káhiře jednat šéf politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja, ten ovšem dnes zopakoval, že pro Hamás je prioritou docílit ukončení izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy a úplného stažení izraelských vojsk.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes naopak prohlásil, že Izrael své síly z Gazy nestáhne, dokud nad Hamásem nedosáhne „úplného vítězství“, a nehodlá ani propustit tisíce palestinských „teroristů“ z izraelských věznic.

Příbuzní rukojmích: Jejich osud vás už nezajímá?

Izraeští představitelé však i proto dál čelí kritice. „Nezajímá vás to, co je důležité, a to jsou rukojmí. Ráno na sebe házíte špínu a večer tancujete na akci, která nám jen škodí. Rukojmí v Gaze netančí,“ řekl v pondělí na zasedání jednoho z výborů izraelského parlamentu Gil Dikman, jehož bratranec je mezi asi 130 stále zadržovanými v Gaze.

Dikman kritizoval neshody uvnitř izraelského kabinetu ohledně válečné strategie a nedělní konferenci krajně pravicových aktivistů, jíž se účastnilo i 11 ministrů izraelské vlády a která vyzvala k židovskému znovuosídlení palestinského Pásma Gazy.

Někteří, včetně krajně pravicového ministra Itamara Ben Gvira, na konferenci také tančili. Server The Times of Israel popsal atmosféru konference jako „karnevalovou“. Zazněly tam projevy vyzývající k vystěhování Palestinců z tohoto území, které Izrael obsadil za války v roce 1967. Stáhl se z něj na základě mírových dohod v roce 2005.

„Tancujete na krvi unesených. Teď se zabýváte osídlením Gazy místo toho, abyste se snažili o dohodu (s Hamásem), která dostane rukojmí domů,“ kritizovala podle deníku Haarec účast ministrů na konferenci Ofri Bibasová, jejíž bratr, švagrová a synovci jsou také v zajetí v Gaze.

„Dost, už stačilo. Jak dlouho ještě budeme čekat, než se nám příbuzní vrátí domů? Summit v Paříži mi dal záblesk naděje, ale to, co se stalo na nedělní konferenci, je jasným důkazem, že už jste se na něj vykašlali,“ dodala Bibasová také s odkazem na víkendová jednání šéfů tajných služeb USA, Izraele a Egypta v Paříži, která podle některých zdrojů přinesla v jednání s Hamásem pozitivní vývoj.

Problematické vysídlení

Matka dalšího z rukojmích Romiho Gonena v pondělí na jednom z parlamentních výborů také kritizovala účast ministrů a vládních poslanců na nedělní konferenci o plánech na židovské osídlení Gazy. „Vysídlení (Palestinců), o kterém jste tam mluvili, zavání etnickými a náboženskými vazbami na určitou skupinu. Není to to, co nám dělali v Evropě? Řekli jsme, že budeme lepší, než byli tehdy oni, ale chystáme se udělat to samé jinému národu,“ řekla Gonenová s odkazem na holokaust za druhé světové války.

Bratr jednoho z unesených Danny Elgert v pondělí v rozhovoru se stanicí Channel 12 kritizoval vládu i za to, že nedokázala ochránit Izraelce před teroristickým útokem Hamásu ze 7. října. „Tato vláda dopustila vraždu více než tisícovky občanů, únos na 250 dalších. Někteří tam zemřeli. A oni tancují na jejich krvi. Chtějí postavit osady na hrobech rukojmích? Vůbec tomu nerozumím,“ řekl Elgert.

Video  Únosci z Hamásu v akci: Studentka (26) prosila o život, teroristé unášeli do Gazy i další Izraelce.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi