Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejhledanějšího muže odsoudili na doživotí: Proces provázela nevídaná opatření!

Aktualizováno -
27. února 2024
13:41
Autor: ČTK - 
27. února 2024
13:12

V Nizozemsku v úterý skončil jeden z největších trestních procesů v dějinách země, v němž byl hlavní obžalovaný Ridouan Taghi odsouzen na doživotí za objednání série vražd. Šestačtyřicetiletý Taghi je považován za vůdce jednoho z největších nizozemských drogových kartelů a před svým vydáním z Dubaje v roce 2019 byl nejhledanějším mužem Nizozemska, uvedla agentura Reuters.

V procesu, který včetně přípravné fáze trval přibližně šest let, byli Taghi a dalších 16 mužů obviněni ze šesti vražd, čtyř pokusů o vraždu a přípravy několika dalších útoků.

Taghi dostal doživotí za to, že byl vůdcem organizace, která si vraždy objednala, zatímco dva další lidé byli rovněž odsouzeni k životu za mřížemi za svou roli při vraždách. Během soudního procesu a jeho přípravné fáze bylo zabito několik osob spojených s případem. Zločiny byly spáchány v letech 2015 až 2017 a jejich terčem byly především osoby, které gang podezříval, že se staly policejními informátory.

Taghiho gang je podezřelý i v případu vraždy investigativního novináře Petera de Vriese, který byl v roce 2021 postřelen na ulici v Amsterodamu poté, co odešel z televizního studia. O devět dní později ve věku 64 let na následky těžkých zranění zemřel. De Vries byl poradcem korunního svědka, který proti gangu vypovídá. Už dříve byl zavražděn advokát a bratr korunního svědka. Soud v Amsterodamu v roce 2022 odročil na neurčito vynesení rozsudku nad dvojicí obžalovaných z vraždy žurnalisty kvůli novému svědkovi.

Proces provázela tvrdá bezpečnostní opatření. Soudci, kteří v úterý četli rozsudek, zůstali v anonymitě, zatímco ulice kolem přísně střežené budovy soudu v Amsterodamu byly uzavřeny.

Taghi byl v roce 2019 zatčen v Dubaji a od té doby je v přísně střeženém nizozemském vězení. Navzdory tomu podle státního zastupitelství nadále řídil svůj gang zevnitř tím, že předával zprávy svým komplicům zvenčí.

Někdejší Taghiho advokátka Inez Weskiová byla v dubnu 2023 zatčena pro podezření, že pomáhala svému klientovi komunikovat s vnějším světem. Následně jmenovaní noví právníci odstoupili s tím, že neměli dostatek času na přípravu. Taghi se poté rozhodl vést svou obhajobu sám.

Taghi obvinění vždy popíral a tvrdil, že peníze vynaložené na tento "falešný proces" měly být místo toho investovány do vzdělávání, policie a zdravotnictví, uvedl list Het Parool.

Video  Únos Američanů v Mexiku zachytila kamera.  - Twitter
Video se připravuje ...

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání