Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Český dobrovolník Tomáš zemřel v boji u ukrajinské Avdijivky: Malý syn přišel kvůli válce o tátu

Autor: jel - 
28. března 2024
05:00

V únoru se objevila v médiích zpráva o smrti českého vojenského dobrovolníka na Ukrajině. Při obraně města Avdijivka ho zřejmě zasáhl dělostřelecký granát. Tragickou zprávu tehdy potvrdil i mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake. Po statečném bojovníkovi zůstal ani ne čtyřletý syn. Pro chlapečka vznikla sbírka.

Tomáš byl český dobrovolník na Ukrajině a v únoru pomáhal bránit Rusy obléhané město Avdijivka. Pak s ním jeho spolubojovníci ztratili kontakt. Měl ho zasáhnout dělostřelecký granát. Zatím je prohlášen za nezvěstného. 

„Položil život za svobodu a budoucnost napadeného národa, za to, abychom my nemuseli, za budoucnost i našeho národa, za budoucnost svého syna,“ napsali o Tomášovi lidé ze spolku Česká stopa z.s. Ten se snaží pomáhat vojákům i civilistům na Ukrajině. 

Po muži, který padl ve válce, zůstal ani ne čtyřletý chlapec. Tomáš se snažil být dobrým tátou, i když byl od synka daleko. Vždy, když to bylo možné, tak se svým dítětem telefonoval a klučík se těšil na každou chvíli, kdy zase tatínka uslyší.

„Hovor, který změnil náš život, táta už se domů nikdy nevrátí. Slib, který jsme si dali, že jednou, až to skončí, bude táta svému synovi zase nablízku, se rozplynul, ale slib, že malý bude šťastný, tu stále je," popsala máma chlapečka.

Spolek Česká stopa z.s. se rozhodl uspořádat na crowdfundingové platformě Donio sbírku, kam může každý přispět libovolnou částkou. „Tomovi dlužíme hodně, proto bychom mu to chtěli alespoň trošičku vrátit touto formou. Pokusit se spolu s vámi jeho synovi pomoci překlenout toto těžké období,“ napsali zakladatelé. 

Vybrané peníze budou využity na běžné životní potřeby pro chlapečka a část bude také uložena na spořící účet a syn částku dostane až v dospělosti. „Obracíme se na vás proto s prosbou o příspěvek a alespoň tímto poděkovat Tomovi za to, co pro nás udělal,“ uzavřeli lidé z České stopy z. s.

 

Video  Zelenskyj se v Mnichově sešel s Petrem Pavlem: Děkoval Česku za balíčky pomoci Ukrajině  - Sociální síť X - Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...