Jak jsem přišel na svět, kdo mě jako první choval, kdy mi vyrostl první zoubek a kdy jsem dělal první kroky? I tyto otázky mají děti, když trochu povyrostou. Obvykle jim dají odpovědi jejich rodiče. Jenže co když se jich vzdali nebo je z různých důvodů nemohli či nebyli schopni vychovávat?

Hledání identity

S odpověďmi pomáhá už osmým rokem Nadační fond La Vida Loca a jeho projekt Život v kufříku. „Aby jednou děti netápaly, jak přišly na svět, jak vypadaly a zda je vůbec měl někdo rád, na začátek jejich života jim uchováváme vzpomínky v kufřících a pomáháme jim tak v období hledání vlastní identity,“ vysvětluje zakladatelka projektu Martina Wojtylová Opava. Do projektu je zapojeno už 63 porodnic v celém Česku.

Píší jim deník

Jak to funguje? La Vida Loca rozváží do porodnic speciální kufříky. Ty pak dostávají odložené děti, když opouštějí porodnici například do pěstounské péče. „Někdy to může trvat klidně i několik měsíců, než je dítě předáno do náhradní rodinné péče. Týmy v porodnicích mezitím zapisují do deníku, který je součástí kufříku, vše podstatné o dítěti. A pěstouni v tom pak pokračují,“ říká zakladatelka. Dětem tak nezůstanou jen lékařské zprávy, ale i informace o prvních dnech života včetně fotografií.

Co v kufříku je?

Kufříky plní lidé z nadačního fondu spolu se zdravotníky porodním náramkem, fotografiemi, otisky nožiček, prvním dudlíkem, osobními vzkazy, oblečkem nebo hračkou, kterou uháčkovaly dobrovolnice.

Když odchází dítě k pěstounům, nenese si jen lékařskou zprávu, ale i kufřík plný vzpomínek.
Autor: NF La vida loca

Řečí čísel

500 dětí ročně je odloženo nebo odebráno biologické matce

2176 dětí si do života již odneslo kufřík vzpomínek a počet stále roste

63 porodnic se zapojilo do projektu Život v kufříku

8 let se odloženým dětem uchovávají vzpomínky

Mají i další projekty

Realizace projektu Život v kufříku odhalila podle zakladatelky hned několik oblastí, jež český stát dlouhodobě přehlíží. Pokud nezískají podporu, bude to mít nedozírný negativní dopad na konkrétní životy dětí s již tak těžkým osudem. „Z tohoto důvodu vznikly další podpůrné projekty: Životní příběh – na podporu znevýhodněných dětí a DOBROŠKOLA – s výchovně-edukativním a osvětovým cílem pro žáky základních škol,“ říká zakladatelka.

Pomoci můžete i vy!

Jeden speciálně vyrobený kufřík vyjde na 2500 Kč. Zdravotní pojišťovny jej nehradí, a aby mohl nadační fond pomáhat, potřebuje ročně asi tři miliony korun. Pomoci můžete i vy. Například finančním příspěvkem či nákupem v e-shopu. Více informací ZDE. Formou pomoci je pak i možnost dobrovolnictví.

Kontakt: La Vida Loca

Adresa: Na Louži 947/1, Praha 10 Vršovice, 10100.

Telefon: +420 732 938 222

Mail: martina@nadacelavidaloca.eu