Nejčastějším důvodem, proč lidé potřebují transplantaci srdce, je podle odborníků srdeční selhání, tedy dlouhodobé zhoršující se onemocnění, při němž srdce postupně přestává dostatečně čerpat krev. Může být způsobené opakovanými infarkty nebo dalšími příčinami. Podle vedoucího oddělení srdečního selhávání IKEM Vojtěcha Melenovského jím trpí asi 3,5 procenta dospělé populace.

Za deset let jejich počet vzrostl o polovinu. Důvodem je stárnutí populace, ale také cukrovka nebo obezita. Vliv má podle lékařů také lepší léčba, více lidí přežije první i druhý infarkt. „V roce 2030 jich bude střízlivým odhadem 600 000, v roce 2024 pak 800 000,“ řekl Melenovský.

Ne všichni se ale dostanou do tak pokročilého stavu nemoci, že potřebují transplantaci srdce, aktuálně je na čekací listině 57 lidí. „U většiny pacientů je toto onemocnění možné efektivně léčit pomocí moderních léků, které jednoznačně prodlužují život,“ uvedl Melenovský. Řadě nemocných mohou pomoci také přístroje voperované do těla, jako jsou kardiostimulátory nebo defibrilátory, či operace chlopenních vad, zúžení koronárních tepen nebo zákroky pro odstranění srdečních arytmií.

Lidem v pokročilém stadiu, kteří na dárcovské srdce čekají nebo pro ně transplantace není vhodná, lékaři mohou zavést také mechanickou srdeční podporu. Díky nim se podíl pacientů, kteří se nového srdce na čekací listině nedočkají, snížil z 30 procent na současných zhruba deset procent.

Pacientovi někdo vyhrožoval!

Život s mechanickou srdeční podporou při čekání na transplantované srdce vyzkoušel i pacient Tomáš Vích, který vystoupil na tiskové konferenci. Mimo jiné řekl, že mu bylo telefonicky i osobně vyhrožováno, aby na tiskovou konferenci vůbec nejezdil, což oznámil i policii. Podle serveru Seznam Zprávy si Vích myslí, že vyhrožování souvisí s kauzou vydírání lékařů v IKEM. Stíháni v ní jsou bývalý ředitel Michal Stiborek a jeho náměstek Jiří Malý.

Loni v IKEM transplantovali 54 srdcí, nejvíc za posledních 25 let. Nárůst v posledních pěti letech podle přednosty Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivana Netuky umožnil program takzvaného bijícího srdce. Stav orgánu, který by dříve nemohl být transplantován, díky napojení na moderní přístroj lékaři mohou vylepšit natolik, že je možné ho použít. Loni takových srdcí bylo 12. V průměru lidé čekají na srdce zhruba rok.

Fotogalerie
7 fotografií