Nalomená psychika se projeví i fyzicky

Existuje společenský předsudek, který lidem brání navštívit psychiatra, přestože cítí, že problém sami nezvládnou. Často sehraje velkou roli rodina, která dotyčného povzbudí, aby zašel za odborníkem. Úzkostné a depresivní poruchy jsou významným rizikovým faktorem pro další onemocnění, například srdečně-cévní či metabolické. Trpíte-li vy nebo někdo z vašich blízkých poruchami spánku, nebo vám pocit úzkosti neustále zaměstnává mysl, je třeba to řešit.

Úzkost je přirozená reakce na stres – například první den v nové práci nebo před zkouškou. Je však třeba ji odlišovat od úzkostné poruchy, při které úzkost trvá příliš dlouho, je velmi intenzivní a výrazně ovlivňuje kvalitu života. Takové úzkostné poruchy u nás trápí zhruba každého čtvrtého člověka a zahrnují široké spektrum projevů. Nezřídka se objevují společně s problémy se spánkem.

U mladších lidí jde spíše o úzkostné poruchy, u starších poruchy paměti a pozornosti. Příznaky úzkostné poruchy jsou nejen psychického charakteru, často bývají přítomny i tělesné projevy - bušení srdce, svírání na hrudi, neschopnost nadechnout se, pocit na omdlení, bolesti. Právě tělesné projevy většinou přivedou pacienty k obvodnímu lékaři – je to běžné zejména u mužů. Psychické problémy si totiž mužské pokolení tak snadno nepřipustí, ale přeroste-li to do fyzických potíží, bývají první, kdo klepou na dveře ambulance.

Léčba úzkostných poruch

Při léčbě úzkostných poruch se často používají léky ze skupiny anxiolytik a také antidepresiva. Často předepisovanými léky proti úzkosti jsou benzodiazepinová anxiolytika, u kterých je však všeobecně známé riziko vytvoření závislosti. Ve včasném stadiu, resp. při dostatečně časném podchycení problému, doporučují odborníci nejprve sáhnout po léčbě fytofarmaky. Léky na rostlinné bázi mají méně vedlejších účinků a jsou obvykle bývají velmi dobře tolerovány.

V lékárnách je např. volně dostupný lék s obsahem esenciálního oleje z levandule, který je určen k léčbě přechodných úzkostných stavů. Jeho výhodou je, že nezpůsobuje přes den únavu a v noci Vám pomůže tlumit kolotoč myšlenek a tím Vám pomůže lépe spát.

Psychické problémy dnes trápí i díky světovým událostem řadu lidí a není žádná hanba poradit se o nich s lékařem. Pokud máte více než dva týdny soustavně depresivní náladu, v jejímž důsledku se izolujete, jste neustále smutní, nejste schopni radovat se z věcí, které vás dosud těšily, špatně spíte a nedokážete se soustředit na práci či na studium, vyhledejte odborníka a nechte si pomoci.