Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Nestihneme dárky na Valentýna.“ Doprava kvůli útokům v Rudém moři nabírá zpoždění

Autor: BBC, mav, lig - 
19. ledna 2024
14:48

Válka v Gaze dostává širší rozměr. Kvůli útokům húsijských povstalců z Jemenu mnohé přepravní firmy odklánějí své lodě z Rudého moře a Suezského průplavu na delší trasu kolem Afriky. Globální dodavatelské řetězce by mohly čelit vážnému narušení, britské firmy se obávají, že nestihnou dorazit dárky na Valentýna či den matek, píše BBC.

Húsíové od říjnového začátku války mezi Izraelem a Hamásem zintenzivnili své útoky. Ve jménu podpory Palestinců tvrdí, že se zaměřují na lodě směřující do Izraele nebo s Izraelem spjaté, i když není zřejmé, zda tam všechny napadené lodě skutečně směřovaly, rozebírá BBC.

Skupina, kterou podporuje Írán nepřátelský k Izraeli, posílá bezpilotní letadla a rakety proti zahraničním plavidlům přepravujícím zboží úžinou Báb Al-Mandab – 20 km širokým průlivem mezi Eritreou a Džibutskem na africké straně a Jemenem na Arabském poloostrově. Jde o jednu z nejvytíženějších námořních tras na světě, každá loď mířící ze Středomoří Suezským průplavem do Indického oceánu nebo naopak musí úžinou proplout.

Suezský průplav je nejrychlejší námořní cestou mezi jižní a východní Asií a Evropou. Analytici společnosti S&P Global Market Intelligence uvedli, že téměř 15 % zboží dováženého do Evropy, na Blízký východ a do severní Afriky bylo přepraveno z Asie a Perského zálivu po moři. Včetně třeba devíti milionů barelů ropy denně. Kontejnerové lodě zase převážejí všechny druhy spotřebního zboží, od módy a sportovních potřeb po televizory a nábytek.

Kvůli útokům však několik největších světových rejdařských společností odklonilo lodě na delší trasu kolem mysu Dobré naděje a celé Afriky. To znamená 3500 námořních mil (6500 km) navíc, zhruba o třetinu víc – neboli přibližně 10 dní navíc a zhruba milion dolarů pro každou velkou loď. Rudému moři se vyhýbá mj. švýcarská Mediterranean Shipping Company, dánský Maersk či čínské Cosco, stejně jako tankery společnosti BP. Sazby za přepravu rostou a existují také obavy, že narušení by mohlo zvýšit ceny ropy a zemního plynu.

Podle Chrise Rogerse, vedoucího výzkumu dodavatelských řetězců ve společnosti S&P Global Market Intelligence, je nesporné, že dodavatelské řetězce budou ovlivněny; největší dopad bude na spotřební zboží, i když podotýká, že k současnému narušení došlo mimo špičku sezony.

Sazby za přepravu tedy zůstávají mnohem nižší než v loňském roce a jsou hluboko pod úrovní zaznamenanou v roce 2021, kdy přepravní poplatky prudce vzrostly po uvolnění covidových restrikcí.

Je přesun nákladu po moři jedinou možností? Rogers říká, že přeprava čínského zboží po železnici by místo toho vyžadovala přejezd přes Rusko, na které jsou uvaleny ekonomické sankce kvůli napadení Ukrajiny. „Přeprava nákladními auty od Perského zálivu do Izraele může kompenzovat jen asi 3 % přepravy,“ dodal pro BBC.

Dárky nepřijdou včas

„Konečně jsme si zvykli, že zásilky po covidu zase dorážejí včas, ale současná situace v Rudém moři zase přidává dalších 10 až 14 dní,“ postěžoval si pro BBC Thomas O’Brien, jehož firma Boxer Gifts v Británii prodává dárky a hry. „Nakonec se dostanete do dvou až třítýdenního zpoždění. Máme valentýnské výrobky, které se pravděpodobně zpozdí a Valentýn nestihnou. Stejný efekt pocítíme i na Den matek (v Británii 10. března, pozn. red.), což znamená, že promeškáme obrovskou část prodejní doby našich her.“ A některé náklady na mezinárodní přepravu prý pro jeho firmu vzrostly o 250 %.

„Situace v Suezském průplavu bude mít za následek zpoždění a může způsobit omezení dostupnosti některých výrobků IKEA,“ upozornil už v prosinci mluvčí nábytkářského gigantu podle BBC

Problém není jen samotné prodloužení a prodražení cesty. Lodě se také nestíhají vracet do asijských přístavů pro další nasmlouvané nakládky či se plavby rovnou ruší, píše CNBC.

Válečná plavidla USA a Velké Británie už v Rudém moři útoky z Jemenu odrážejí, s dalšími partnery Washington avizoval Operaci strážce prosperity (Prosperity Guaridan). Rada bezpečnosti OSN ve středu přijala rezoluci, která vyzývá húsijské rebely k zastavení útoků, píše BBC. Ani s tímto mezinárodním požehnáním však nebude snadné Jemence odradit, nasazení síly může lehce rozpoutat širší regionální konflikt s Íránem a jeho spojenci. 

Video  Úryvek z rozhovoru s Břetislavem Turečkem v pořadu Prostor X  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 20. ledna 2024 10:29 )

MDŽ se taktak stihne, ale jistí to MDD!👏😉

Povi ( 20. ledna 2024 09:23 )

Jediná možnost je, ty muslimský hajzly zlikvidovat. Islám bylo a je zvrácený zlo.

Michelin ( 19. ledna 2024 16:28 )

Ale do MDŽ jo ... 😁

Zobrazit celou diskusi