Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po „úplném“ vyléčení se Zuzce rakovina vrátila: Léčba v Česku už jí nedokáže pomoci

Autor: VaB - 
29. ledna 2024
05:00

Zuzku před více než rokem zaskočila zpráva o tom, že má rakovinu vaječníků. Následovala rychlá léčba, po které to vypadalo, že bude brzy vše jako dřív. Potvrzovala jí to i zpráva o úplném vyléčení. Radost ale moc dlouho nevydržela. O tři měsíce později lékaři zjistili, že je nádor příliš agresivní a v Česku neléčitelný. Ještě ale existuje jedna šance na záchranu mladé maminky.

V červnu 2022 lékaři Zuzce v pouhých 41 letech diagnostikovali rakovinu vaječníků. Pro maminku tří dětí to byla rána. Učitelka lesní školky rychle nastoupila na standardní léčbu, která naštěstí zabrala, a v lednu následujícího roku to vypadalo, že je z nejhoršího venku. I „papírově“ došlo k jejímu úplnému vyléčení. 

O tři měsíce později šla na pravidelnou kontrolu. Ta sny o pohodovém životě během vteřiny zničila. „Bohužel pohádka netrvala dlouho a již v dubnu na první pravidelné kontrole se zjistilo, že nádor je příliš agresivní a léčbou dostupnou v ČR neléčitelný,“ popisuje na stránkách Donia Zuzčin manžel Michal.

Náročná chemoterapie

Po špatných zprávách nastoupila na chemoterapie, na které docházela každý týden. Udržovací chemoterapie měla fungovat od čtyř měsíců do pěti let. Michal mezitím pátral po léčbě v zahraničí. „Během léta se povedlo domluvit pro Zuzku ve frankfurtské nemocnici experimentální terapii TILs,“ popisuje s tím, že bohužel souběžně s tím přestala fungovat chemoterapie a rostoucí nádor začal vše komplikovat.

Následovaly dvě operace během kterých navíc ani nebylo jasné, zda se po nich Zuzana ještě vůbec probudí. „Zuzka je však veliký bojovník a vše zvládla. Dnes přežívá jenom díky dvěma (dočasným) vývodům z těla, díky péči doktorů a chemoterapii, celodenně připoutána k lůžku s nadějí, že terapie TILs, která má být podána v lednu 2024, může s rakovinou ještě pořádně zatočit,“ doufá její muž. Pakliže by léčba zabrala, má před sebou žena dlouhou cestu k rekonvalescenci.

Sám na děti i pejska

Michal se zatím sám stará o tři děti a pejska, se zabezpečením každodenního provozu rodiny mu pomáhají přátelé. „Do této chvíle dokázala rodina hradit i kompletně celou léčbu a péči v Německu v řádech desítek tisíc EUR měsíčně, celkové náklady na léčbu v zahraničí již výrazně překročily 100 tisíc EUR. Pojišťovna z celkových dosavadních nákladů na léčbu v zahraničí proplatila pouze zanedbatelnou částku,“ dodávají.

Sbírka

Náklady na další hospitalizaci, léčbu a následný návrat do běžného života ale výrazně překračují limity rodiny. Léčba terapií TILs spolykala všechny úspory, další požadavky na platbu z Frankfurtské nemocnice už není z čeho zaplatit…

Ve sbírce, kterou rodina založila na platformě Donio, se podařilo od více než tisíce dárců vybrat už 2 miliony korun. „Je potřeba hradit vysoké náklady na hospitalizaci (v řádech desítek tisíc EUR měsíčně) a v případě vytouženého úspěchu léčby experimentální terapií rodinu čeká dlouhá cesta k rekonvalescenci. Náklady zde jsou zcela nepředvídatelné. Budeme proto vděčni za jakýkoliv příspěvek na léčbu a rekonvalescenci Zuzky,“ dodává Michal.

Podpořit Zuzanu a její rodinu můžete zde.

Uživatel_5252374 ( 29. února 2024 15:21 )

Co to meleš, vořechu?

Uživatel_5252374 ( 29. února 2024 15:09 )

Až ji budete mít, tak si to zkusíte.

Uživatel_5252374 ( 29. února 2024 15:08 )

Je to experimentální léčba. Neplatí ji pojišťovna ani v Německu a v Německu je proto, že ji v Německu vymysleli.

Jan Reichardt ( 30. ledna 2024 11:26 )

Rakovinu lze léčit, ale ne vyléčit. Jsou to pouze zbytečně vyhozené peníze.

Jan Reichardt ( 30. ledna 2024 10:49 )

Docela mě zajímá, jak se bojuje s rakovinou. Pořád se někde píše, že někdo VIP s ní bojoval.

Zobrazit celou diskusi