Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zážitek na celý život ve rwandském safari: Obrovská gorila horská zapózovala turistům!

Autor: hpe - 
23. ledna 2024
20:17

Vzrušující podívanou zažila malá skupina turistů v Národním parku Volcanoes na severozápadě Rwandy. Záběry zachycující dvě gorily horské zveřejnil průvodce Cameron Scott na svém Instagramu. Stříbrnohřbetý samec a samička se vynořili z džungle a zapózovali ohromeným návštěvníkům rezervace.

V záběrech je možné spatřit hlouček sedmi turistů a strážců Národního parku Volcanoes náhle překvapených příchodem stříbrnohřbetého samce. Jeden z průvodců raději rovnou statné gorile vyklidí cestu a stoupne si stranou. Zbytek jen tiše procházejícího samce s úžasem pozoruje. Tím však show nekončí! Vzápětí se totiž na scéně objeví i samička jménem Lisanga, která záři reflektorů vyloženě vyhledává. V půlce promenády si dokonce sedne přímo naproti turistce a elegantně jí zapózuje. Většina přítomných si tak ze svého výletu odveze nejen nevšední zážitek, ale i dech beroucí snímky.  

Záznam tohoto jedinečného setkání pořídil Cameron Scott, který provozuje zdejší cestovní společnost Royal Ngala Safaris. Ta zprostředkovává různé druhy zážitkových zájezdů po okolí. V rámci bezpečnosti podobných safari výjezdů je nutné respektovat několik pravidel. Návštěvníci mají například přísně zakázáno si sebou na setkání s gorilami brát vodu, či jídlo. Na konkrétním místě pak mohou zůstat pouze limitovaný čas, jednu hodinu. Stejně tak je nutné počítat i s komplikacemi. Některým gorilám se nemusí líbit jejich přítomnost a mohou se tak projevit i velmi agresivně. V takovém případě je dobré okamžitě sklopit oči a kleknout si. Takové jednání totiž značí uznání autority.

Scott v článku Daily Mail poděkoval hlavně ochráncům přírody a strážcům parku. Národní park byl založen ve snaze chránit velmi ohroženou gorilu horskou, jejíž populace utrpěla především kvůli občanské válce a pytláctví.

MADONNA ( 24. ledna 2024 16:04 )

MADONNA ( 24. ledna 2024 04:38 )

Krásný

Zobrazit celou diskusi