Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel má nového adepta na ústavního soudce: Navrhl Fremra, který soudil i zvěrstva ve Rwandě

Autor: ČTK - 
12. června 2023
18:38

Novým ústavním soudcem by se mohl stát někdejší místopředseda Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Robert Fremr. Návrh na souhlas s jeho jmenováním dnes prezident Petr Pavel předložil Senátu. Horní parlamentní komora má o nominaci rozhodnout do dvou měsíců. Fremr by mohl u Ústavního soudu obsadit místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož mandát skončil 4. června.

Fremr se specializuje na trestní a mezinárodní právo, působil i jako soudce Mezinárodního soudního tribunálu pro Rwandu.

V současnosti je pětašedesátiletý Fremr místopředsedou Vrchního soudu v Praze.

Fremr vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1982 se stal soudcem Obvodního soudu pro Prahu 4, v roce 1986 přešel k Městskému soudu v Praze. Od roku 2004 působil u Nejvyššího soudu. V letech 2006 až 2008 a 2010 až 2011 byl soudcem Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu, poté byl po deset let soudcem Mezinárodního trestního soudu, jehož místopředsedou se stal v roce 2018 na tříleté funkční období.

Fremr v soudcovské praxi řešil osvobození sochaře Pavla Opočenského, který byl souzen za zabití v sebeobraně, byl u odsouzení komunistického ministra spojů Karla Hoffmanna za přerušení vysílání československého rozhlasu během okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Potvrzoval doživotí manželům Jaroslavovi a Daně Stodolovým za vraždy osmi seniorů.

Od října do listopadu 1989 byl Fremr členem tehdejší Komunistické strany Československa.

V roce 1988 vynesl poslední rozsudek trestu smrti v tehdejším Československu. Odsouzený dvojnásobný vrah Zdeněk Vocásek trestu unikl, neboť po pádu komunistického režimu byl absolutní trest zrušen a Vocáskovi bylo místo něj vyměřeno doživotí. Fremr patří k odpůrcům trestu smrti.

V roce 2020 získal Fremr titul Právník roku v oboru trestní právo. V roce 2020 ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) Fremra doporučovala prezidentu Miloši Zemanovi jako nového předsedu Nejvyššího soudu. Tento návrh podporovala i řada odborníků. Zeman si ale vybral Petra Angyalossyho.

Video  Tisková konference Petra Pavla a Miloše Vystrčila  - Blesk TV
Video se připravuje ...

JaNat ( 13. června 2023 19:09 )

Ale mně neva, že někoho jmenoval, to mi je jasné že někoho jmenovat musel. Tak co bych se k tomu vyjadřovala. Tak už se tak nečil. Poloboha z něho děláš, tak jsem ti jen připomněla americké dějiny, protože Pavel je holt proamerická podržtaška. Ty se kácíš, že Rusko porušilo lidká práva na Ukrajině, Ano, je to tak. Ukrajinci je rovněž porušily. Ale USA nedělají od svého vzniku nic jiného přeci, to ale vidět nechceš. USA si klidně přepadnou Irák, srovnají ho se zemí a ty k tomu mlčíš. Já ne. USA se nikdy za tuto válku stejně tak jako válku v Líbyi nezodpovídaly, nikdy neplatily válečné raparace. A to je pro tebe v pořádku. Pro mě NE. Pro mě jsou USA největší agresoři a teroristé světa a každý kdo jim slouží nebo táhne s nimi je pro mně srab. Země, která jiné země vydírá tím, že má nejvíce zbraní a šíří jimi strach je co? Ty se držíš pevně mainstreamu, já jdu proti. Ty jsi ovce, já rebelka.

JaNat ( 13. června 2023 08:46 )

Amen. Už jsi podal návrh u papeže o svatořečení Pavla? Necht zemi vládne fanatismus, uděláme z něho Boha a hotovo. Konečně máme prezidenta, který skáče jak si USA umanily, že? Jak to bylo z Indiány? Bílí jim řekli: Jděte za tyhle hory a my vám pak dáme pokoj, Indiáni šli, pak přišly bílé tlamy a řekly: Jděte za tuhle řeku a my vám pak dáme pokoj, Indiáni opět šli a tak se to opakovalo, a co bílí nepobili to oplotili. Zase dál o kousek dál na východ se dostanou, hurá Ukrajina bude jejich, my splácet ukrajinské dluhy, ale ty budeš štěstím bez sebe, že jsi jejich otrokem. Tý jo, nebo ti za tyhle denní pindy někdo platí?

JaNat ( 12. června 2023 23:10 )

Kdo ho vítá? Školáci?

roxin ( 12. června 2023 21:33 )

Hm, to si musí soudruh pávek hledat ty adepty na ÚS sám? No ten si chudák ani neodpočine pořád je vidět, to není jak Zeman dělá všechno co ten nedělal, proto je tak oblíben a všude ho vítají.

roxin ( 12. června 2023 19:01 )

Soudruhu pávkovi se nějak zalíbilo když mu prošli ti 3 ÚS které si obhájil a už má další s jídlem roste chuť, co nevidět jich bude tolik kolik má fialová ministrů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa