Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman s Mynářem rozdávali slivovici bez kolku v lahvích z autoservisu. Jedna vyšla na tři tisíce!

Autor: vja - 
19. května 2023
12:39

Okolo bývalého kancléře Vratislava Mynáře je už zase živo. Tentokrát ve spojitosti s dary, které se za Zemanova funkčního období rozdávaly oficiálním návštěvám a prezidentovým známým. Web Seznam Zprávy vypátral, že do skladu prezidentských darů byly odebírány lahve na tvrdý alkoholu z autoservisu ve Zlíně či královéhradeckého květinářství. Majitelé ani jedné z provozoven na prodej alkoholu však nemají licenci a brání se, že dodávali pouze prázdné lahve s etiketami. Původ alkoholu není známý.

Lahve, jejichž pořízení Mynář zprostředkoval, neměly kolky a nebyl u nich pořádně dohledatelný ani původ. Podle všeho za poslední dva roky Zemanova prezidentování kancelář odebrala 412 lahví slivovice a 320 lahví medoviny v celkové hodnotě okolo 1,8 milionu korun. Podle nově odhalených faktur bylo zjištěno, že kancelář pod vedením Mynáře objednávala lahve od zlínské firmy Mammut Store, jež se zabývá servisem motorových vozidel a na prodej alkoholu nemá potřebnou koncesi ani není registrovaná u celní správy.

Když novináři ze Seznamu majitele Mammut Store kontaktovali, uvedl, že Kanceláři prezidenta republiky (KPR) dodával pouze prázdné lahve s etiketou a podpisem Miloše Zemana. Jedna taková lahev údajně vyšla na skoro 3000 Kč. Autorkou podoby lahve a etikety je dle majitele autoservisu Michala Mišurce jeho manželka, která absolvovala uměleckou školu v Luhačovicích. Odkud pocházela samotná slivovice pak není známo.

Zmíněný alkohol byl při různých příležitostech rozdáván světovým státníkům. Mezi ně patří například polský prezident Andrzej Duda, izraelský prezident Jicchak Herzog nebo dokonce emír Tamim bin Hamad Sání, jehož delegace obdržela celých 40 lahví alkoholu.

Lahve z květinářství a neznámý původ šperků

Před autoservisem Mammut Store dodávala KPR materiál na „prezidentskou slivovici“ také květinářka z Hradce Králové Renáta Hlavatá, od které mělo doputovat do skladu darů 12 lahví, každá s cenovkou 2500 Kč. Podobně jako Mišurec neměla ani ona povolení k prodeji alkoholu. Mimo lahví dodala taktéž odznaky do klopy v podobě státní vlajky za přibližně 25 000 Kč.

Tímto však výčet darů podezřelého původu ještě nekončí. Mynářova známá Lucie Lamačová, která sebe samotnou označuje za mediátorku, se měla opakovaně na Hradě s Mynářem sejít, přičemž o čem se na setkání jednalo, není zřejmé. Počínaje rokem 2015 však na Hrad dodávala šperky zhotovené ze zlata, za něž obdržela sumu asi 1,8 mil. Kč. Mezi šperky byla i perlová šňůra s diamanty či manžetové knoflíčky se lvem v souhrnné hodnotě okolo 60 000 Kč.

Lamačová prý šperky dodávala v době, kdy podnikala v oblasti jejich prodeje a výroby, první dodávka na Hrad však proběhla až čtvrt roku po ukončení její činnosti ve zmíněném prostředí. V případě alkoholu i šperků většina kontraktů v registru smluv chybí. KPR je totiž záměrně rozdělovala tím způsobem, aby zůstaly ideálně těsně pod limitem zveřejnění 50 000 Kč.

Video  Mynář neoprávněně lovil v Lánech! Pavel vyvětral motorku a připustil odvolání šéfa ČNB  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, ČTK
Video se připravuje ...

pindal ( 22. května 2023 19:10 )

Dělali to dobře,protože jsou to lidumilové.

Lomikel ( 20. května 2023 01:58 )

nauč se
1) číst
2) pochopit psaný text

alusinek ( 19. května 2023 23:17 )

Přesně tak,bylo to na Hradě samý lump a dnes máme ve vládě další zlodějský lumpy

Uživatel_5541614 ( 19. května 2023 23:09 )

Ty vaše určitě

bullshit ( 19. května 2023 21:44 )

... a kopírka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa